Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

1 juli 2021 Læsetid 2 minutter

Forberedelse til kåring

Et sundt føl vil altid blære sig...

Forestil dig at stå med Champion rosetten eller få rekord prisen på auktionen på netop dit føl. Det er en drøm alle avlere har og det er derfor at kåringer, bedømmelser og skuer er så populære blandt avlerne.

Det vigtige spørgsmål er hvordan man forbedre sit føl til bedømmelse, som godt som muligt. De erfarne avlere ligger meget vægt på forberedelsen. Det ses at føl holdes på stald ugerne inden og der gives ekstra kraftfoder. Kombinationen af manglende bevægelse og for meget kraftfoder vil give sundhedsmæssige problemer når føllet vokser op.

Når vi spørger Harold Renken om den metode, svare han at han aldrig vil gøre det. Hvert år har hans stutteri omkring 20 føl, hovedsagligt i avl af springheste og lidt i dressuren. ”Dette år har vi færre føl end normalt, da vi har solgt flere af vores gamle avls-hopper. Vi udvælger kun de bedste hopper og selektere hingste til dem, med specielle afstamninger og med gode konkurrence resultater. Vi tager normalt fem til seks føl til kåring og derefter auktion”, fortæller Renken omkring stutteriet med omkring 70 heste.

Optimal forberedelse
Harold Renken fremhæver at det kun betaler sig at komme til kåring, hvis føllet ser godt ud og er i god stand. Hvordan gør Renken sine føl klar til kåring? ”Kun et stærkt og sundt føl kan se godt ud til kåring. Du kan ikke opnå dette et par uger før kåringen, men skal allerede påbegynde før føllet er født. Udover det gode stråfoder, giver vi den drægtige hoppe specielt hoppefoder, i de sidste måneder inden foling Det indeholder tilpas energi og de vigtige og specielle mineraler, som videregives til føllet igennem mælken. Når føllet fødes har det jo kun adgang til hoppens mælk”. Hos Renkens stutteri får føllene for første gang ormkur når de er fem til seks dage gamle. ” Mange tror at diareen føllet får på niende dagen, er pga. hoppen kommer i brunst. Men det er ikke tilfældet, det skyldes normalt de ændringer der er i føllets tarmflora på det tidspunkt” Hos Renkens stutteri vurdere på hvert eneste føl om yderligere foder er nødvendigt og hvor meget.” Grunden er at nogle hopper giver mindre mælk end andre. Her er føllene ude dag og nat. Hvis vi giver føllene foder, er det specielt foder eller tilskud til føl, med de nødvendige vitaminer og mineraler. Man skal passe på at føllene ikke taget alt for meget vægt på. De skal være i helt rigtig foderstand og hvis så kan man tage dem med til kåring.” siger Renkens og fundere over kåringer og bedømmelser og foresætter:” Selvfølgelig er føllene trænet til at gå med grime og blive trukne. Føllene bliver beskåret i uge før kåring og et par dage før kommer hoppe og føl på stald. Det gør dem klar til kåring. Med denne metode har vi gode resultater - både til kåring og den efterfølgende auktion. Også generelt vokser vores føl til stærke og sunde heste, uden veterinære problemer, det er vigtigt”.

Planlæg langt ud i fremtiden
Vincent Hinnen, fra Pavo Grooming Team, er enig med metoderne på Renken Stutteri: Det vigtigste er at føllene er sunde og i en god foderstand. Det er umuligt at opnå dette 2 uger før en kåring. At gøre føl klar til kåring kræver langsigtede planlægning”. Korrekt fodring vil forhindre vægtproblemer hos hoppe og føl og sikre optagelse at vigtige mikromineraler og magnesium.

Hinnen foresætter: ” Et føl der får for meget energi, bliver overvægtig og det har en negativ indvirkning på føllet sundhed. Normalt får føllet nok energi igennem hoppens mælk. Når den er lidt ældre lukkes den ud og får masser af græs. Det betyder at foder og tilskud skal justeres forsigtigt. Al tilskud af kalcium er nytteløst. Hoppens mælk og græsset indeholder rigeligt i sig selv. Det er vigtigt at holde øje med magnesium og mikro mineraler, som kobber. De er ofte ikke tilstrækkelige i mælken eller græsset og har en stor betydning af sund udvikling af knoglerne hos føllet. Det er fornuftigt at tilføre følfoder eller tilskud der imødekommer disse mangler. ” siger Hinnen. ”Den korrekte fodring er en vigtig faktor i avlsprogrammet og for at sikre et sundt føl, i fin stand, med skinnede pels. Det er hvad det drejer sig om, da kun et sundt føl vil vise hele sit potentiale til kåring, bedømmelse og auktion”.