Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

30 juni 2021 Læsetid 6 minutter

Intet kompromis for atleter med ambitioner

Protein er vigtigt til sportshesten

Normalt kommer 60-80% af sportshestens næring fra stråfoder. Tendensen er at stråfoder indeholder mindre og mindre energi og protein. Det viser de godt 300 analyser Pavo har fået lavet hvert år, det seneste årti.

Hvor meget energi og protein indeholder dit stråfoder? At få lavet stråfoder analyser er bestemt ikke en standard procedure- men det burde det være! Stråfoder er hovedparten af hesten ration, det er vigtigt at vide hvad det indeholder, da vi kun udfra det kan optimere hestens diæt. ”Pavo stråfoder monitoren” viser at hø og wrap gennemsnitligt indeholder 60-70 gram fordøjelig råprotein pr. kilo tørstof. Mange giver typisk 1,5% af hestens vægt i stråfoder- det betyder 9. kg stråfoder. Det giver godt 500 gram protein. Typisk indeholder kraftfoder til sportsheste 10-12% protein. Hvilket betyder, hvis stråfoderet er under 80 gram protein pr. kg, at sportshesten ikke får de 1000-1200 gram protein dagligt som den skal bruge.    

Energi-indholdet er ikke meget bedre. De fleste analyser viser under 8.8 Megajoule. Analyser på 6.0 Megajoule, hvilket ikke er usædvanligt, har samme næringsindhold som halm!  

 For sportsheste er stråfoder med højere energi- og proteinindhold et skridt i den rigtige retning. Men du ved først præcist hvad det indeholder når du får lavet analysen. Bliv ikke forvirret over alle de tal analysen indeholder, send den til Pavo for gratis rådgivning. Mange hesteejere er måske også bange for at hvis analysen fortæller at det er en ringe kvalitet, og at vi anbefaler at afskaffe det og købe nyt, hvilket jo ikke er meningen. Meningen er at finde et kraftfoder der passer til stråfoderet. Næste gang når man køber stråfoder kan man jo så stille krav om analyser. Analyser viser indholdet og indholdet er vel med til at bestemme prisen på stråfoderet. Måske betaler du for meget for dit stråfoder? 

Overfodring af kraftfoder er ikke ønskeligt

For at opnå ekstra energi og protein kan nogle måske tænke at de bare kan give et par kilo kraftfoder mere. At bare give ekstra kraftfoder har sine ulemper. Kraftfoder indeholder typisk meget korn og derfor meget stivelse.  Stivelse har en negativ effekt på surhedsgraden i mavesæk og tarmene. En overfodring af korn vil skabe overaktivitet i stortarmen, hvilket resultere i at hesten har mindre energi, ja og endda taber sig.     

Protein

Mange hesteejere er skræmte og nærmest bange for protein. Nogle tror at for meget giver hævelser, hævede ben og endda forfangenhed, men det er typisk sukker og for stivelsesrigt foder der er skyld i det. Tænk på hvor meget protein en alm. hest får af frisk forårsgræs, og det klare dens krop uden problemer. Vi skal ikke være så bange for at hesten får for meget protein, da det vil blive udskilt via urin.  

Hestedyrlæge Teun Sterk; Proteiner er nødvendige

 ” Det rigtige foder kan gøre en kæmpe forskel i top sport.” Det er den hollandske dyrlæge Teun Sterk ved hesteklinik Bodegraven overbevist om. Specialiseret overvågning af sportsheste er en stor del af hans og hans kollegaers job. De behandler ikke kun heste, men udfører også meget præventivt arbejde.

Ikke alle undersøgelser af sportsheste er pga. problemer. For heste der konkurrere på højeste niveau starter overvågningen med at tegne en ”præstations profil” for at følge hestens sundhed. Ved at gøre det opdages små problemer tidligt, før de udvikler sig til skader, som holder hesten ude af konkurrence i længere tid.

Hvis hestens præstationer er faldende undersøger vi også hestens diæt. Protein er en vigtig ingrediens. Dyrlæge Sterk:  “Mange sportsheste får ikke nok protein. Grunden til det er at folk ofte ikke ved hvad protein-indholdet i deres stråfoder er. Analyser er derfor nødvendige.” Iflg. Sterk så er det svært at se udefra om hest mangler protein eller ej. ”Nogle gange kan du se at musklerne på overlinjen ikke er nok udviklet eller hesten har svært ved at danne muskler generelt. Om den er for tynd eller tyk har intet med det at gøre. Dårligt, ufordøjeligt hø, giver en fed mave, men intet energi.  Jeg ser tit, specielt ved dressurheste, at de er for fede og har for lidt muskler. Rytteren skal høre alarmklokkerne ringe, hvis hesten ikke har energi nok til træningen, syrer for hurtigt til, og ikke er villig til at arbejde. Det kan allerede starte ved dårlig og irriteret opførsel ved opsadling. At bare give mere alm. kraftfoder eller et tilfældigt tilskudsprodukt, er ikke løsningen.  Giv hesten et fuldstændigt eftersyn, for at finde ud af hvorfor det er sådan. Tilpasning af diæten er en del af den totale fremgangsmåde.” 

   I samarbejde med Hestedyreklinik Bodegraven har Pavo udviklet produktet Pavo TopSport. Et produkt som gives som tilskud til kraftfoder, for at genoprette proteinbalancen. ”Vi er meget entusiastiske. Det giver muligheden for at nemt justerer og resultatet ses hurtigt. Fordi det gives som tilskud er det også velegnet til heste der er opstaldet, hvor de alle får et basisfoder.”

Muskler i stedet for fedt

Bliver hestene ikke for fede af foder med endnu mere energi? Ikke hvis de bruger den energi i deres træning. Det er præcist derfor dette foder er til sportsheste. Pavo TopSport er testet igennem et år og hestene blev jævnligt vejet. De blev en smule tungere, men det skyldes at muskulaturen udviklede sig meget. Som resultat af dette, kan de bedre arbejde, hvilket gør dem mindre modtagelige overfor skader.

Anna og Pepe på vej mod OL

 Efter det uheld Anna Kasprzak havde til EM i Aachen, er de OL-point hun skal ud og hente nu her meget vigtige.  Her er det ekstremt vigtigt at hest og rytter har mulighed for at præsterer optimalt.  Danmarksmesterens hest Donnperignon (Pepe) et godt eksempel på hvordan vi kan sammensætte foderplaner til topheste og mindst justere efter de ændrede behov. Typisk får Pepe en masse stråfoder- ja, nærmest af ædelyst. Af stråfoderet er der taget analyser, så vi kender indholdet præcist. Derudover køre vallakken dagligt på 1,4 kg Pavo SportsFit og 1 kg Pavo TopSport, samt lidt mash og Pavo DailyPlus (lucerne).  Inden og under stævner intensiveres træningen og selvfølgelig gives der mere foder så han dagligt er oppe på 2 kg Pavo SportsFit + overstående. Altså en foderplan med masser af fedt og fibre, som giver Pepe masser af power og udholdenhed. Så tilstrækkelig af den rigtige energi, samt vigtige ingredienser i sportsfoderet som ekstra E-vitamin, selen, magnesium. Og ikke mindst rigeligt proteiner så han kan bibeholde og danne muskler. Yderligere hvis Anna har fornemmelse af at Pepe skal have mere eksplosiv energi, som f.eks. under det hårde program ved DM, tilføre hun ham nogle hundrede gram Pavo Triple P. Tit ses det at sportsheste får store mængder kraftfoder, men som måske ikke er velegnet til det niveau og den disciplin de skal præsterer i. Eksemplet her viser at forholdsvis små mængder af tilpasset foder er tilstrækkeligt til en hest der skal præsterer på øverste hylde.

Anna nævner selv et andet eksempel, som hendes unghest den 5-års Romanova (e. Blue Hors Romanov / Danone):   ”Pavo TopSport har haft en enormt god effekt på Romanova som trængte til at få noget fylde på kroppen. Efter 3 måneder med Pavo SportsFit og TopSport så hun rigtig godt ud og begyndte rigtig at sætte muskler.” Anna foresætter: ” Jeg mener at samarbejdet med Pavo har været med til at løfte mig på et højere niveau, og givet mig en masse viden omkring hvad heste generelt har behov for- og hvad hver enkelt hest har behov for. Pavo er gode til at forklare hvad nyeste undersøgelser viser og hvad de forskellige tilskud gør for hesten.

 Tit har jeg fået nye heste ind som ikke var særligt flotte i pelsen og så lidt afpillede ud. Jeg ved at det foder, Pavo Sportsfit, som vi bruger i stalden er super, men nogle gange er der brug for lidt ekstra hjælp rent fodermæssigt, og der syntes jeg at Pavo har hjulpet mig rigtig godt. Især det nye foder, Topsport, har for mange af mine heste gjort en forskel.

Efter Pepe er begyndt at få Topsport, syntes jeg at jeg kan mærke at han har fået mere kraft når vi træner og på er banen. Han ser fantastisk ud af en hest på 16 år både i muskler og pels. Jeg syntes endda at han har sat endnu mere muskelmasse, selvom han er et sted i sin karriere nu hvor vi skal fokusere mest på vedligehold.

Jeg vil over de næste par måneder ride flere stævner på Pepe end jeg gjorde sidste efterår/vinter da jeg skal prøve at kvalificere mig individuelt til OL i Rio. I den periode vil der være brug for helt optimal brændstof for ham, og jeg er overbevist om at kombinationen af Sportsfit og Topsport er den rette opskrift til Pepe´s kraftfoder.“

 

Pavo TopSport er specielt udviklet til sportsheste. Produktet indeholder 20% kvalitets-protein samt hele 18% olie, samt vitaminer og mineraler til sportsheste. Pavo TopSport er testet og bruges af Anna Kasprzak, Marcus Ehning, Bo Høstrup, Daniëlle Heijkoop, Andreas Künnemann og Michael Jung. 

 

 

 

 

Hvad er protein?

Protein er livsnødvendigt for hesten, da det er byggestenen i næsten alle de processer der foregår i kroppen. Det er bygget op af forskelle aminosyrer sammen med non protein nitrogen (NPN), det er det man kalder råprotein. Når man snakker fordøjelig protein er det ca. 93% af råproteinen og hovedsageligt den del der er aminosyrebaseret. Proteinet kan have forskellige sammensætninger af aminosyre og har derfor også forskellig kvalitet alt efter sammensætningen. En høj kvalitet betyder en stor andel af essentielle aminosyre. Det er dem som skal tildeles gennem foderet da hesten ikke selv har mulighed for at danne dem. Det er dog vigtigt at der stadig er den rigtige balance mellem aminosyrerne, da mangel eller lavt indhold af en, kan virke begrænsende på de processer de ellers skulle være en del af.

Hvad bruges det til?

Protein bruges til stort set alle vedligehold og vækst processer. Det kan være fornyelse af væv og celler når vi snakker vedligehold og dannelse af nyt når der snakkes vækst. Ved vækst er det alt hvad der vokser af muskler, knogler, etc. men også når der skal dannes et helt nyt liv ved fosterdannelse. Efterfølgende skal det også bruges til mælkeproduktion. Derudover spiller protein en rolle i dannelsen af enzymer som er med til at nedbryde hestens føde til næring.

Hesten optager ca. 80% af proteinet i kraftfoderet, hvorimod den kun optager ca. 30-45% af proteinet i grovfoderet.

Underskud af protein vil medfølge bl.a. tab af huld og muskler og ringe tilvækst ved unge heste. Overskydende protein vil blive udskilt som ammoniak gennem urinen sammen med andre affaldsstoffer.