Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
14 juni 2023 Læsetid 2 minutter

Træning og hestens muskulatur

Er din hests muskler udfordret pga. træning?

Muskelstivhed og/eller muskelømhed kan skyldes ophobning af mælkesyre under ridning. Ophobning af mælkesyre er ofte et resultat af (for) intensiv træning. Med disse tips kan du hurtigt genkende ømme muskler hos din hest og vide, hvordan du mindske risikoen for at det sker.

Hvad er forskellen på muskelømhed og muskelforsuring hos heste?

Ingen af delene er behagelige for din hest, men ømme muskler adskiller sig fra muskelforsuring.

Ved muskelømhed opstår der overrivninger i muskelfibrene på grund af (for) intensiv træning.

Muskelcellen danner også mælkesyre, hvilket får musklerne til at forsure en smule. Mælkesyre dannes, når energien til musklerne dannes under anaerobt energistofskifte. Ved muskelforsuring dannes der så meget mælkesyre, at musklerne forsures i en sådan grad, at pH-værdien i musklerne falder. Når en hest har ophobning af mælkesyre i musklerne, så det ofte opleves som at hesten bliver stiv i muskulaturen.

Der kan også være andre årsager til muskelømhed. Så hvis du har en hest som er plaget af muskelømhed, kan det være en god ide at have dyrlægen med indover. Kontakt gerne din foderrådgiver efterfølgende, da det kan være hestens foderration skal tilpasses i forhold til fx sukker og stivelse.

Hvor længe varer muskelømhed?

Ligesom hos mennesker kan heste stadig have muskelømhed i op til et par dage efter intensiv træning. Men hvis det tager længere tid at hele, og din hest stadig er øm efter tre dage, er det klogt at konsultere din dyrlæge.

Hvordan ved man, at en hest er stiv i muskulaturen?

Hos en hest, der lider af muskelstivhed, vil du sandsynligvis se følgende tegn:

  • Tager kortere skridt end normalt, når du tager den ud af folden eller stalden.
  • Reagerer voldsommere på berøringen af en børste under børstning.
  • Du føler at hesten er stiv, når du rider, og holder mere fast/kæmper for at slappe af.
  • Kan gøre mere modstand under træning, da visse bevægelser eller øvelser kan gøre ondt. 

Hvordan opstår muskelsmerter hos heste?

Din hests bevægelser er muliggjort af et samarbejde mellem sener, ledbånd og muskler. Musklerne er de mest fleksible i denne gruppe. Hvis en hests træning opbygges for hurtigt, er der en chance for, at musklerne så at sige trækker i ledbånd og sener, fordi de er mindre fleksible. Det gør ondt i musklerne eller skaber muskelsmerter. Hvis en muskel skal arbejde meget hårdt, er der også risiko for forsuring/ mælkesyreophobning. Under hård træning har en muskel brug for ekstra energi, og for at få den energi, skal der forbruges der brændstof. Forbruget af brændstof producerer affaldsstoffer, som ophobes i musklen og forårsager forsuring. 


Hvilke tilskud kan hjælpe din hest?

Hvis din hest generelt lider af stivhed og muskelømhed efter (hård) træning, kan et tilskud hjælpe med at give ekstra støtte til musklerne. Næringsstoffer som E-vitamin, selen, magnesium og antioxidanter hjælper med at holde musklerne smidige. Tlskuddet Pavo Eplus indeholder alle disse ingredienser og virker forebyggende på muskelstivhed og hjælper med at forhindre ømme muskler efter intensiv træning.  Hvis du forebyggende vil give musklerne lidt ekstra for at holde sig smidige, er dette et perfekt tilskud under intensiv træning og i konkurrencesæsonen.

Heste, der anstrenger sig meget, er tilbøjelige til muskelforsuring, eller heste, der udfører uregelmæssigt arbejde, kan have gavn af en mere intensiv muskelpleje. Til disse heste kan tilskuddet Pavo MuscleCare give ekstra støtte. Dette tilskud tager sig af ømme og stive muskler efter (hård) anstrengelse ved at nedbryde og fjerne de ophobede affaldsstoffer i musklerne hurtigere.

 

Tips til at forebygge muskelømhed hos din hest

  • Start altid din træning med en god opvarmning, og afslut med en nedkøling;
  • Under nedkølingen er det vigtigt, at din hest ikke køler ned for hurtigt. Når musklerne forbliver varme, forbliver blodgennemstrømningen god, og musklerne restituerer bedre. Så hvis det er meget koldt, anbefales det at bruge fx et fleecedækken ved nedkøling;
  • Træn din hest regelmæssigt, så den er i god form, og opbyg den langsomt. Når en hest bliver mere udholdende gennem træning, vil den lide mindre af muskelømhed;
  • Tilpas foderet til din hests træning, og giv ekstra støtte til hestens muskler med et muskeltilskud som Pavo Eplus (forebyggende effekt) eller Pavo MuscleCare (plejende effekt).