Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
27 september 2024 Læsetid 2 minutter

Heste og varmt vejr - 10 tips

Heste kan håndtere varme rimeligt godt, men ekstremt høje temperaturer kan være farlige. Så af hensyn til din hests helbred er det vigtigt at tage nogle forholdsregler på varme dage. 

Kan heste klare varmt vejr?

Den optimale temperatur for heste ligger mellem -7 grader Celsius og +25 grader Celsius. Heste føler sig bedst tilpas ved disse temperaturer. Alt over 25 grader Celsius kan betragtes som varmt, og fra 30 grader bør varmealarmen gå i gang. Heste kan tilpasse sig rimeligt godt, men flere faktorer, f.eks. stærk sol, anstrengelse, svag vind og høj luftfugtighed, kan få kropstemperaturen til at stige. I værste fald kan det føre til varmestress eller endda hedeslag. Hesteracer fra nordlige regioner, som f.eks. islandske heste og fjordheste, lider generelt lidt mere under varmen. Det gælder også heste med sort pels, da de absorberer solens stråler mere og dermed bliver varmere.  

Sådan hjælper du din hest, når det er varmt

Disse 10 tips vil hjælpe din hest med at holde sig kølig i varmt vejr! 

1. Juster din græsningsplan 

Hvis din hest er ude i flere timer hver dag, skal du justere tidspunkterne. Gå helst ud om natten og ind om dagen. Hvis det ikke er muligt, så prøv at organisere græsningen så tidligt om morgenen som muligt. 

2. Sørg for skygge 

Et læskur er at foretrække, men en række træer kan også give skygge. Hvis det ikke er muligt, kan du overveje at placere en festpavillon i hestefolden, så din hest har mulighed for at søge skygge og samtidig blive miljøtrænet. 

3. Luftcirkulation  

En ventilator er et godt redskab til at cirkulere luften i stalden, men den skal bruges med forsigtighed. En hest bør absolut ikke kunne komme i nærheden af selve ventilatoren, og pas på eventuelle ledninger! 

4. Sørg for masser af køligt vand 

Ubegrænset adgang til frisk, rent og køligt vand er en nødvendighed. Iskoldt vand er ikke nødvendigt, heste foretrækker at drikke vand omkring 15-20 grader. Husk at sørge for en tilstrækkelig stor vandbeholder, da vandet hurtigt bliver for varmt i en lille beholder.  

5. Opmuntr din hest til at drikke mere 

Hvis du synes at din hest drikker for lidt, så tilbyd den en lækker mash med masser af vand i. Mashen tilbyder smag, hvilket kan stimulere væskeindtaget. 

6. Sæt arbejdsbyrden ned 

Selv om heste kan håndtere varme rimeligt godt, er det ikke behageligt for en hest at udføre meget tungt arbejde i meget varme temperaturer - det ville du garanteret heller ikke bryde dig om. Det kan være en god ide at træne tidligt om morgen eller om aftenen, hvor det er lidt køligere.

Tip: Efter ridning skal du tage alt af hesten (sadel, evt. senebeskyttere osv.) så hurtigt som muligt, så varmen kan forsvinde. 

7. Køl af med vand 

Ligesom vi kan lide at køle af i vandet i varmt vejr, kan heste lide at gøre det samme. En hurtig skylning efter ridning eller mellem græsning vil køle din hest ned. Start dog altid med en slange nede ved benene og arbejd dig opad derfra for at undgå at skræmme din hest og give den en chance for at vænne sig til vandet. 

8. Undgå at din hest bliver solskoldet 

Et fluetæppe er meget praktisk til heste, når det er varmt. Det skaber en slags "skyggeeffekt", som reflekterer solen og gør den lidt køligere. Så det virker ikke kun mod fluer, men også mod solskoldning. 

9. Klip heste med tyk pels 

For at give heste med tyk pels lindring i varmen, kan du klippe dem. På den måde sveder de ikke så meget og har mindre risiko for at få udfordringer med temperaturerne.

10. Genopfyld kroppens salte efter at have svedt 

Når din hest sveder, mister den væske og vigtige kropssalte som natrium, kalium og klorid. Ved elektrolytmangel forringes hestens evne til at holde på væsken i kroppen, hudens elasticitet reduceres, og udholdenheden falder. Ved hjælp af en komplet elektrolytblanding, såsom Pavo E'lyte, genopfyldes de tabte kropssalte. Dette er velegnet til alle heste og ponyer, der har svedt. Til sportsheste, der lige har arbejdet hårdt, kan Pavo E'lyte Liquid anbefales. Den giver en øjeblikkelig genopfyldning af elektrolytter og energi.  

Tip: Tilsæt elektrolytterne til et velsmagende savlemåltid med Pavo SlobberMash eller Pavo GrainFreeMash, som du tilbereder med koldt vand. På den måde får din hest også lidt ekstra fugt med det samme.  

Hvad er forskellen på en saltsliksten og elektrolytter?

En saltsliksten - ordet siger det hele - giver din hest salt: natrium og klorid. Hvis den altså slikker på det og hvis den ikke slikker for meget på den. For at sikre, at din hest får nok, ikke for meget og især det rigtige salt, anbefales det at bruge særlige elektrolyttilskud såsom Pavo E'lyte. Det kompenserer ikke kun for tabet af natrium og klorid, men også kalium, magnesium, calcium og fosfor - en blanding af alle de kropssalte, som din hest mister ved at svede. 

Les mer om:

Elektrolytter +salt +sved +træning +