Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
6 juli 2022 Læsetid 3 minutter

Elektrolytter til heste

Elektrolytter til heste: Hvornår skal du supplere?

I sommermånederne, når det er dejligt varmt, mister heste mange salte gennem sveden. Det er ikke kun sportsheste, selv en lang ridetur kan give mangel på salte. Men præcis hvor mange salte har en hest brug for? Hvornår og hvordan kan du bedst supplere det?

Svedens betydning

Heste kan godt klare varmt vejr, fordi de kan komme af med varmen ved at svede. At hesten sveder er nødvendigt for at køle ned. Sved danner et lag af fugt, som fordamper og sænker kropstemperaturen. Hvis en hest ikke er i stand til at svede, fordi den f.eks. har for lidt væske i kroppen, er der risiko for at den overopheder. Når en hest sveder, mister den ikke kun fugt, men også kropssalte eller elektrolytter. Disse elektrolytter spiller en vigtig rolle i hestens væskebalance. Ved at drikke bliver væsken genopfyldt, men hvad med saltene?

Hvad er elektrolytter?

Mennesker får ofte for meget salt, men det er normalt ikke tilfældet med heste. Især i de varme sommermåneder tabes en masse af kroppens salte gennem sved. En hest taber natrium, kalium, klorid, calcium og magnesium. Det protein, der også er i hestens sved, danner et lag på pelsen, som stimulerer fordampningen. Hos mange heste kan dette genkendes på det hvide skum under træning, hvor der opstår ved friktion fx mellem tøjler og halsen og mellem bagbenene.

 

Hvor meget sved taber din hest om dagen

Svedscore Hvad ser du på heste Gns. tab af sved Tabte salte i teskefulde
1 Under sadlen er den delvis tør og delvis fugtig.  1-4 2-7 teskefulde
2 Den er våd under sadlen og på halsen. Skum langs sadlen, der hvor tøjlerne møder halsen og mellem bagbenene. 4-7 7-12 teskefulde
3 Under trensen, på halsen og på flankerne er hesten synligt våd med skumpletter her og der. 7-9 12-16  teskefulde
4 Hals og flanker er helt våde. Våde pletter over øjnene. Hvidt skum mellem bagbenene. 9-12 16-21  teskefulde
5 Se sved score 4 og sved drypper fra over øjnene og bugen. 12-18 21-32 teskefulde

Kilde: Zeyner et al. 2013; Weight losses in exercised horses, a pilot study

Genopfyld elektrolytter

Ved mangel på elektrolytter er hesten mindre i stand til at absorbere og fastholde fugt og kan blive dehydreret. Hudens elasticitet og udholdenhed mindskes, hvilket gør din hest sløv. Ved en temperatur på omkring 20 grader vil hesten miste omkring fire liter væske og 30 gram salt pr. time ved let arbejde. Ved at drikke nok fylder hesten væsken op igen. Men det er en anden sag at genopfylde saltene. Grovfoder indeholder meget lidt salt. Især sportsheste har ofte et øget behov for salt, og det har vi taget højde for i vores sportsprodukter ved at øge natrium- og magnesiumindholdet. På trods af denne forøgelse er det tilrådeligt at tilføje et elektrolyttilskud, hvis du træner din hest meget, og den sveder meget. Ved tilsætning af bordsalt suppleres kun natrium og klorid, men ikke alle de elektrolytter, der går tabt når hesten sveder

En sliksten kan også supplere salte, selv om det har vist sig, at optagelsen af saltet varierer meget. Desuden kan brugen af sliksten variere fra ingen brug til overdrevenbrug. Derudover kan det også variere hvilke salte der er i diverse sliksten og du er derfor ikke sikker på at hesten får erstattet de salte, som den har mistet gennem sveden.

 Vi anbefaler derfor at man giver et elektrolyttilskud specielt til heste, f.eks. Pavo E'lyte eller Pavo ReHydrate. Disse kosttilskud indeholder ikke kun natriumklorid, men også andre kropssalte, som din hest mister gennem sved. Pavo E'lyte er et elektrolyttilskud, og Pavo ReHydrate er en sportsdrik med elektrolytter og glukose, som sikrer, at din hest kommer hurtigt til hægterne igen efter hård træning eller konkurrence.

Hvornår skal du supplere elektrolytter?

Giv ikke elektrolytter dagligt, medmindre vejret er varmt, eller hesten trænes kraftigt. Ved at give elektrolytterne før træning eller konkurrence forhindrer du, at din hest starter med en mulig mangel. Du behøver ikke at være bange for overdosering, da et eventuelt overskud blot bliver udskilt. Vær dog opmærksom på at en daglig stor mængde salt kan fremme udviklingen af mavesår eller forværre eksisterende mavesår. Glem ikke, at din hest skal have fri adgang til frisk vand! De ekstra salte gør din hest mere tørstig, og det er vigtigt, at den kan drikke.

 

Tips i varmt vejr

Det er ikke altid tilstrækkeligt at give elektrolytter i ekstrem varme, her er et par ekstra tips:

- Tilpas græsningsskemaet

Sørg for, at din hest ikke står i fuld sol på det varmeste tidspunkt af dagen. Sæt f.eks. din hest udenfor om natten eller så tidligt som muligt om morgenen. Hvis dette ikke er muligt, så sørg for tilstrækkelig skygge på græsmarken i form af et læskur eller træer.

- Tilføj ekstra

Varmen kan få græsset til at se meget tørt og gult ud. Græssets næringsværdi er derfor ikke særlig høj. Der bør gives ekstra hø eller grovfodererstatning, f.eks. Pavo DailyPlus (grovfoderblanding) eller SpeediBeet (usukkeret roepulp), eller der bør gives en græsbrok som Pavo FibreNuggets. Keder din hest sig hurtigt, og ønsker du at give den lidt ekstra aktivitet? Så fodr 2 Pavo HayChunks om dagen. Det er sunde grovfoder-snacks.

- Giv masser af køligt vand

En voksen hest på ca. 600 kg kan drikke 40 til 60 liter om dagen i varmt vejr. Sørg altid for masser af frisk drikkevand og husk at rengøre vandbeholderen dagligt i varmt vejr.

- Tilpas træningen

Det er ikke behageligt at træne hårdt i ekstreme temperaturer. Prøv at ride/træne tidligt om morgenen eller sent om aftenen.  Hvis det er vigtigt at ride i høje temperaturer, skal du sørge for at køle hesten godt ned bagefter.