Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
18 november 2022 Læsetid 3 minutter

Er din hest for tynd

10 tips til at gøre en tynd hest tykkere

Er din hest for tynd? Hvis din hest er sunken ind bag ribbenene, kan du tydeligt se ribbenene og bagkroppen er nedsunken (hoftebenets er tydelig synlige), så er din hest for tynd. Det kan også være, at din hest måske ikke er for tynd, men har brug for at opbygge flere muskler.

Årsager til en tynd hest

Hvis din hest er undervægtig, kan det have flere årsager:

- Foderet er ikke rig nok på energi og protein

- Din hest kan have orm

- Tænderne er måske ikke i en optimal tilstand, så foderet ikke tygges ordentligt

- Hos en ældre hest kan fordøjelsessystemet blive mindre effektivt, hvilket kan medføres at hesten bliver tyndt

- Din hest kan have tabt sig på grund af en sygdom

 

Sådan får du en tynd hest til at blive tykkere

Hvis din hest er for tynd, er det klogt først at se på årsagen. Hvis den simpelthen ikke har nok energi, er det et spørgsmål om at fodre med flere fibre, fedtstoffer og proteiner.

Vi giver dig 10 tips, der kan hjælpe dig med at få din tynde hest til at tage på.

1. Få foretaget en blod- og gødningstest

Et godt sted at starte er med en sundhedsundersøgelse af hesten, da det kan være at der er en sygdom der ligger til grund for at din hest er tynd. For at undersøge årsagen til at din hest er for tynd, kan du få foretaget en blodprøve. Ved en blodprøve kan dyrlægen fx tjekke om din hests lever og nyrer fungerer korrekt, eller om betændelse eller en virus kan spille en rolle. Derudover kan det være en fordel at fortage en gødningsundersøgelse for at se om orm kan være årsagen til at hesten er tynd.

2. Tjek tænderne

Hvis en hest har problemer med sine tænder, kan det være, at den spiser mindre og taber sig. Det kan også være at den ikke kan tygge ordentligt og derved ikke fordøje foderet optimalt. Få derfor altid din hests tænder kontrolleret af tandlægen. Hvis tænderne, blodet og ekskrementerne er gode, kan du opstille en særlig foderplan for at fremme vægtøgning. Her kan du bruge bl.a. bruge foderrådgiverne hos Pavo.

3. Giv grovfoder af god kvalitet

Heste kan ikke tage på i vægt hvis grovfoderet er af dårlig kvalitet. En hest der har brug for at øge sin vægt skal tildeles godt næringsrigt grovfoder. Kvaliteten og næringsværdien af grovfoder kan variere rigtig meget. Hvis du vil være sikker på, hvad dit grovfoder indeholder og om det passer til din hest bør du få det testet. Det kan gøres ved at få en grovfoderprøve med Pavo Grovfoder Quickscan: en hurtig og enkel måde at finde ud af, hvor meget sukker, protein og energi der er i dit grovfoder.

Tørstofindhold

I gennemsnit ser vi et tørstofindhold på 650 – 900g i grovfoder til heste. Det betyder, at grovfoderet består af 65 - 90% tørstof og 10-35% vand.

Energiværdi

Du kan også kigge på energi og fordøjeligt råprotein. Disse bør begge være forholdsvis høje, hvis en mager hest skal tage på i vægt. Protein kategoriseres som højt når det er over 9 % og energien er høj når den er 10 MJ/kg.

4. Giv ubegrænset grovfoder

Giv en tynd hest ubegrænset grovfoder. Heste søger naturligt efter mad hele dagen lang. Hvis der er ubegrænset grovfoder til rådighed, vil din hest også kunne spise hele dagen og derfor hurtigere tage på i vægt. Hvis det ikke er muligt at tildele n, kan Pavo FibreNuggets tilbyde en løsning. Disse græsstykker er rige på fibre og har en ensartet kvalitet. De er velegnede til enhver hest og ration og er også lette at spise for ældre heste.

6. Vælg varmebehandlet foder

Varmebehandling af fx korn betyder at foderet bliver mere lettere fordøjeligt. Vælg derfor kraftfoder, hvor kornene varmebehandlet fx Pavo SportsFit . Råvarerne er opvarmet under tryk, hvilket gør stivelsen tilgængelig for fuldstændig fordøjelse i tyndtarmen.

7. Fodre en olie- eller fedtrig ration

Fedt er den mest energitætte næringsstofkilde vi har. Derudover er olie også en kilde til vedvarende energi. Tilsæt vegetabilsk olie (Fx Pavo LinseedOil) til rationen, eller vælg et kraftfoder med et lidt højere fedt- eller olieindhold. Fodr din sportshest f.eks. med Pavo SportsFit, Pavo Performance eller toppingen Pavo TopSport. Pavo 18Plus er skræddersyet til ældre hestes behov.

8. Tilpas rationen til arbejdsmængden

Tilpas altid din ration til det arbejde, som din hest udfører. Når du træner hårdt, og din hest bliver lidt mager, betyder det, at du fodrer for lidt energi og protein i forhold til det arbejde, din hest udfører. Det anbefales at skifte til en mere energirig pellet eller mysli eller et ekstra topping som Pavo TopSport.

9. Giv din hest nok protein

rægtige og lakterende hopper og ungheste har et højere behov for protein end en hest i vedligehold. Det er vigtigt at vælge et foder, som tilgodeser det øgede behov for protein. Ved hopperne kunne dette være Pavo PodoLac og hos ung heste kunne det være Pavo PodoGrow. En gammel hest kan have et mindre effektivt fordøjelsessystem og er mindre i stand til at fordøje proteiner end en yngre hest. En gammel hest har derfor brug for relativt mere protein i rationen for at opretholde vægt og muskler. Pavo har udviklet 18plus til dette formål: foderet, der er specielt udviklet til ældre heste og med et øget proteinindhold. Pavo WeightLift er også et godt alternativ til tynde heste. Dette foder er kornfrit, men har et meget højt fiber- og proteinindhold.

10. Hjælp tarmsundheden med fibre

Roepulp er et rigtig godt tilskud til heste, der er magre. Et eksempel på afkogt roepulp er Pavo SpeediBeet. Dette produkt indeholder pektin, en opløselig fiber, der er endnu mere fordøjelig end fibrene i andet grovfoder. Det gør denne roepulp til en fantastisk kilde til rigelig energi med langsom frigivelse og perfekt til alle typer heste og ponyer. Pektin har en præbiotisk virkning. Det betyder, at fibrene støtter væksten af sunde bakterier i tarmen. Hvis din hest er meget mager eller f.eks. har svært ved at indtage grovfoder, er Pavo FibreBeet et bedre valg. Dette er en blanding af Pavo SpeediBeet beriget med lucerne for ekstra protein. Denne kombination er ideel til magre heste, gamle heste og sportsheste. Da du skal opbløde begge produkter med vand før fodring, er det meget velegnet til heste med tandproblemer.