Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
28 juli 2023 Læsetid 4 minutter

Fodring af Islandske heste

At holde en islandsk hest er ofte kendetegnet ved, at den går på løsdrift, kun går sammen med andre islandske heste og fodres restriktivt. Dette kombineret med det faktum, at den islandske hest ofte er nem at holde, betyder, at der ikke tildeles meget foder. I denne artikel finder du nogle tips til at aflive myter om foder og andre tips til at holde din islandske hest sund.

Grovfoder er grundlaget for islandske heste

En foderplan bør altid være baseret på grovfoder, enten hø eller ensilage, uanset hvilken race hesten er. Hesten er en planteæder og har brug for fordøjelige fibre. Det hjælper med at holde tarmene velfungerende, og hvis tarmene er glade, har man som regel også en glad hest. Indholdet og kvaliteten af grovfoder er dog ofte en ukendt faktor, som kan være en udfordring, især for den nemme islandske hest, hvor hver kalorie tæller. Derfor kan det være en god idé at købe grovfoder med analyse, eller selv analysere grovfoderet, for at få oplysninger om tørstof, energi, protein og sukker. Ofte er det også muligt at købe en udvidet analyse, der giver information om mineralindholdet, hvilket gør det muligt at tilpasse resten af foderet til grovfoderet.

Har en islandsk hest brug for et tilskud af tang?


Det korte svar er nej. Tang er en råvare, der bruges meget til islandske heste, blandt andet fordi det har været brugt med succes i Island, hvor mange har oplevet gode effekter, især på hestens pels. Tang indeholder en lang række vitaminer og mineraler, bl.a. jod, jern og kalcium. Du finder også B12-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, magnesium, kobber, selen, zink og omega-3-fedtsyrer. 
Men da samspillet og optagelsen af de forskellige næringsstoffer er kompleks, og hvis de ikke tildeles korrekt, kan du ubevidst skabe ubalancer hos din hest. Du skal også være opmærksom på, at nogle typer tang har et højt indhold af jod, hvilket kan udløse jodforgiftning hos heste (NRC, s. 92). Pas også på med for store mængder tang, da en foderplan med grovfoder af god kvalitet og et varieret kraftfoder ofte dækker alle behov (NENUC). Så selv om tang har en række gavnlige ingredienser, er det vigtigere at have en afbalanceret foderration end at tilsætte tang til foderrationen.

Får min islandske hest nok svovl?

Ja, det burde den få. Svovl er et næringsstof, der ofte bringes på bane, når man fodrer islandske heste. Svovl er et vigtigt næringsstof, som er essentielt for dannelsen af disulfidbindinger i kreatin, hvilket er vigtigt for f.eks. hoven. Svovl er et næringsstof, der tilføres gennem foderet og oftest gennem svovlholdige aminosyrer som cystein og methionin, men det findes også i B-vitaminer som thiamin og biotin.  
Svovlmangel er ikke blevet beskrevet hos heste, da det ikke er almindeligt forekommende. Undersøgelser viser, at hestens behov for svovl opfyldes ved at give den tilstrækkeligt med kvalitetsprotein (Equine applied and clinical nutrition). For at dække den islandske hests behov for svovl er det derfor vigtigt at vælge et foder, der indeholder en kvalitetsproteinkilde og helst flere kilder, da det vil dække hestens behov for svovl, og det vil ikke være nødvendigt at tilsætte ekstra svovl. Igen er målet her at have en afbalanceret foderration.


Kan den islandske hest tåle sukker og stivelse?


Ja, det kan den - men spørgsmålet er, hvor meget den egentlig har brug for? Alle heste har brug for sukker, da det omdannes til glukose i kroppen, og glukose er en kilde til energi, især for musklerne og hjernen. Der er dog en vis sandhed i, at den islandske hest ikke nødvendigvis har brug for så meget sukker og stivelse i foderet. Hvor meget sukker og stivelse, den islandske hest har brug for i foderet, afhænger af, hvor meget sukker den indtager gennem sit grovfoder, og af hestens aktivitetsniveau.
Det kan derfor være godt at vide lidt om, hvordan hesten bruger energi for at kunne vælge det rigtige foder. Der er to måder, hvorpå hesten kan bruge den oplagrede energi fra foderet til at udføre muskelarbejde:

1. Langsomt frigørende energi: Denne form for energi omsættes langsomt og giver hesten energi til skridt, langsom trav og galop. Dette kaldes ofte udholdenhed og forbrænder både kulhydrater (stivelse og sukker) og fedt. Det er for eksempel en islandsk hest, der går i skoven i skridt eller let trav. Den vil ikke have et stort behov for sukker og stivelse, da den sandsynligvis ikke vil udnytte sine energidepoter i musklerne.


2. Hurtigt frigørende energi: I dette energistofskifte omdannes energi meget hurtigt. Kun glukose (sukker) og glykogen (lagret glukose) kan omdannes til energi, hvilket betyder, at hesten kun har energi i en kort periode. Dette kommer i spil, når hesten skal præstere hurtigt og hårdt, for eksempel i en kortvarig og intensiv præstation som pacing. Mælkesyre dannes som et affaldsprodukt, og man kan opleve, at hesten "går død". Ved intens træning kan det være en god idé at tilføre sukker og stivelse gennem foderet, så hesten hurtigt kan fylde sine energidepoter og være klar til næste præstation.


Vitaminer og mineraler til islandske heste


Den islandske hest er en race, der har meget pels og derfor stiller store krav til tilførslen af vitaminer og mineraler. Det betyder også, at hvis deres behov for vitaminer og mineraler ikke opfyldes, kan der hurtigt opstå ubalancer, som kan vise sig som udfordringer med fældning eller andre pels- og hudrelaterede problemer. Det er vigtigt, at din easy keeper er dækket ind med vitaminer og mineraler. Hvis energi-, protein- og sukkerindholdet i dit grovfoder matcher din islandske hests behov, kan du vælge en kvalitetsbalancer som Pavo Vital eller DailyFit. Hvis kvaliteten af dit grovfoder er dårlig, vil rådet være at tilføje et kraftfoder for at kompensere.
 

H2 Hestefoder til islandske heste
Da de ernæringsmæssige behov hos heste, der er lette at holde, såsom islandske heste, adskiller sig fra varmblodsheste, har Pavo udviklet en særlig serie af foderprodukter til islandske heste. De indeholder alle en høj koncentration af vitaminer og mineraler, som holder den daglige fodermængde relativt lav, hvilket er perfekt til islandske heste.  

- Intet arbejde / rekreativ ridning 
Pavo EasyMix er en fiberrig müsli specielt til islandske heste og andre heste, der er lette at holde i et rekreativt miljø. Det indeholder alle de daglige vitaminer og mineraler i et fiberrigt måltid, uden korn og sukkertilsætningsstoffer og med kun en meget lav mængde sukker, stivelse og energi. Det gør Pavo EasyMix meget velegnet til de nemme racer og til heste, der er følsomme over for sukker. 

- Fritidsridning og grundlæggende sport
Hvis du dyrker sport på et lavere niveau, eller hvis du rider din hest regelmæssigt, er Pavo Liga det perfekte kraftfoder til islandske heste. Pavo Liga giver lige den lille smule ekstra energi uden risiko for overfodring. For meget energi kan føre til vægtforøgelse og/eller en eksplosiv hest. Proteinniveauet er skræddersyet til at dække det daglige behov og vedligeholde sunde muskler. Det særlige ved Pavo Liga er den fordoblede koncentration af vitaminer og mineraler (f.eks. kobber, zink, selen og biotin) sammenlignet med andre lavenergikoncentrater.  

- Medium/tungt arbejde og sportspræstation
Under hård træning og konkurrence er der et øget behov for energi og muskelaktivitet. Det øger hestens ernæringsmæssige behov, som du kan supplere med Pavo EasyPower: en afbalanceret og koncentreret müsli, der er specielt udviklet til islandske heste, der skal præstere. Den giver kraft og udholdenhed fra en kombination af langsomt og hurtigt frigørende energi, suppleret med et højt niveau af protein for optimal muskelstøtte.