Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
10 april 2024 Læsetid 1 minutter

Grovfoder tendensen 2022

Hvad er tendensen inden for grovfoder 2022?

I 2021 og 2022 gennemførte Pavo sammen med Eurofins Agro over 5.500 foderanalyser i Nederlandene, Belgien og Tyskland. Det viser, at energiværdierne i grovfoderet er lidt lavere i år end i 2021, men den største forskel kan ses i protein- og sukkerindholdet. Faktisk er de historisk set lave, når det gælder protein, og sukkerniveauet er bekymrende højt.

Flere og flere hesteejere får testet deres grovfoder i disse dage. "En god udvikling", hvis du spørger Rob Krabbenborg, produktchef hos Pavo. "En voksen hest spiser hurtigt 10 kilo hø eller wrap om dagen. Så for at kunne tilbyde en komplet og skræddersyet ration skal du vide, hvor meget energi, protein og sukker din hest får fra grovfoderet. Den foderkvalitet, du i sidste ende skal sigte efter, er forskellig fra hest til hest. En drægtig hoppe har f.eks. brug for mere protein end en fritidshest."

Proteinindholdet i grovfoderet er historisk lavt, og der er betydelige forskelle

Proteinindholdet i de undersøgte foderprøver viser store forskelle: fra meget lave til nogle meget høje værdier. Men mens 49 % af prøverne sidste år havde en lav til meget lav proteinværdi, er tallet i år helt oppe på 66 %. Rob Krabbenborg: "Det gør proteinniveauerne historisk lave. Hvis grovfoderet falder ind under kategorien "meget lavt proteinindhold", indeholder det for de fleste heste et proteinindhold, der er lavere end vedligeholdelsesbehovet. I så fald skal du supplere grovfoderet med et proteinrigt kraftfoder eller et særligt proteintilskud som Pavo ProteinPlus for at holde din hest sund og rask."

Sukkerindholdet i foderet stiger voldsomt

Sukkerindholdet i foderprøverne viser også en foruroligende tendens. I 2021 havde 33 % af grovfoderprøverne et højt til meget højt sukkerindhold. I 2022 er dette tal steget til hele 44 %. "Det betyder, at næsten halvdelen af høprøverne ikke er egnede til heste, der er følsomme over for sukker. Så i det tilfælde skal man som ejer kigge efter et mere egnet foderparti", råder Krabbenborg. "Derudover kan du naturligvis bruge grovfodererstatninger med lavt sukkerindhold, f.eks. Pavo SpeediBeet (hurtigt afvejet sukkerfri roepulp), Pavo FibreBeet (blanding af hurtigt afvejet sukkerfri roepulp og lucerne) eller Pavo FibreNuggets (krydrede græsstykker). Du skal lægge disse produkter i blød i vand, før du fodrer din hest med dem."

Les mer om:

Grovfoder +Grovfoderanalyse +