Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

23 januari 2024 Læsetid 3 minutter

Pavo Forskning

En af Pavos kendetegnende faktorer er den mængde forskning, vi udfører under udviklingen af nye produkter. "Vi undersøger ikke kun, om produkterne rent faktisk gør det, vi har designet dem til, men også om en hest har lyst til at spise det," siger Rob Krabbenborg, produktchef hos Pavo. Først når et produkt består begge tests med glans, kommer det med i sortimentet.

"Nogle gange har vi fundet frem til et rigtig godt produkt, men hestene vil ikke spise det. Vi ved, at der altid er nogle få feinschmeckere, men i testfasen er mindst 95 procent af hestene nødt til at spise vores produkt uden problemer."

Pavo har gennemført flere undersøgelser i de senere år. En af de igangværende undersøgelser er Grovfoder QuickScan. "I mere end syv år har vi indsamlet data fra alle grovfoderprøver, der bliver undersøgt. Det er omkring 6.000 om året. De kommer fra forskellige lande, så vi kan se meget godt, ikke kun hvad de generelle ændringer er i grovfoderet, men også om der er visse tendenser i de enkelte lande. Man kan f.eks. se, at sukkerindholdet stiger, og at nogle mineraler, som f.eks. fosfor, og proteinindholdet falder. Disse data er ekstremt vigtige for os. På den måde ved vi, hvad hestene indtager gennem deres grovfoder, og vi kan reagere på det med det tilskudsfoder, vi laver, og de opskrifter, vi udvikler til det."

Nye fordøjelsesprodukter

Den seneste og en af de største undersøgelser, Pavo har foretaget, er forskningen i de nye produkter Pavo GastricEase og Pavo GutSecure, to produkter som understøtter fordøjelsessystemet. Mere end 100 test heste pr. produkt deltog i undersøgelsen. Krabbenborg: "Vi appellerede til heste, der ofte havde udfordringer med tarmene, (mistanke om) maveproblemer. Vi rekrutterede et udvalg af heste af forskellige racer, aldre og fra flere lande."

Forud for undersøgelsen fik testpersonerne tilsendt en manual til håndtering af deres hest. "Den indeholdt ting som, hvor ofte hestene skulle fodres, portionsstørrelsen og en række andre ting om management." I alt kørte testen i 3 måneder. I denne periode fik hestene testfoderet, og deltagerne skulle udfylde et spørgeskema flere gange og sende fotos og beskrivelser af deres hestes tilstand og gødningskvalitet.

"Resultaterne var rigtig gode for begge produkter. Hestene ville gerne spise godt, og der var en reel forbedring i kommentarerne: bedre gødningskvalitet, færre symptomer på maveproblemer, bedre pels, bedre kondition, udviste mindre uønsket adfærd så som luftsugning og krybbebidning, hestene var mindre nervøse og aggressive og også mere afslappede. Dette er blot nogle få af de forbedringer, vi så. Testen var en succes, og vi kunne sætte begge produkter i produktion", siger Krabbenborg stolt.

Fodring og management

Ud over denne nylige forskning har Pavo gennemført flere undersøgelser i årenes løb. For eksempel deltog 110 heste i en test omkring produktet Pavo InShape. Dette produkt, med tilhørende program, støtter heste under vægttabsprocessen. Igen var det ikke kun produktet, men også en hel manual om håndtering og bevægelse af hesten. Det løser ikke altid problemet bare at smide det rigtige foder i hovedet på hesten. Her er man også nødt til at se på, hvor problemet kommer fra, og om man kan gøre noget ved det fra et grundlæggende synspunkt.

Største undersøgelse nogensinde

Den største undersøgelse, Pavo nogensinde har lavet, er undersøgelsen af Pavo Podo-konceptet. Pavo udførte denne forskning mellem 2009 og 2011 i samarbejde med Animal Health Service og Faculty of Veterinary Medicine i Utrecht. "I denne undersøgelse så vi på, hvilken indflydelse de forskellige mineraler og sporstoffer i det rette forhold har på føllenes knogleudvikling. Sammensætningen af Podo er baseret på videnskabelig forskning og derefter testet på en række avlsgårde. Det viste sig, at ved at fodre med Pavo Podo forbedredes føllenes knoglesundhed med mere end 40 procent sammenlignet med føl, der ikke fik Pavo Podo."

Frafald

Ud over de vellykkede tests er der også nogle gange produkter, der ikke når målstregen og ikke bliver sat i produktion efter testprocessen. "Vi havde et produkt for et stykke tid siden, som hestene virkelig ikke ville spise, selv efter et par justeringer. Hvis vi er nødt til at pille for meget ved opskriften og gå for langt væk fra det, den oprindeligt var beregnet til, beslutter vi nogle gange ikke at fortsætte med sådan et produkt."

"Et andet eksempel er håranalysen, et studie i samarbejde med GD. Vi var nysgerrige efter, om man ved hjælp af en håranalyse kunne finde ud af, om heste mangler visse sporstoffer (såsom kobber, zink og selen), og om man kunne komme med gode fodringsråd baseret på resultaterne af en håranalyse. Det var forventet, at værdierne i håret på den ene side og i hestenes blod og lever på den anden side ville stemme overens, men det var der ingen sammenhæng med. Det betyder, at en håranalyse ikke er en god metode til en pålidelig bestemmelse af sporelementstatus hos heste." konkluderer Krabbenborg.

Pavo sætter hestens velbefindende først i al sin forskning: fra velsmag til effektivitet. Kun hvis det samlede billede er korrekt, kommer produkterne i mål og bliver inkluderet i sortimentet.

Nyt fra forskningen

Pavo bidrager til unik forskning i hestes fordøjelse. Det er en undersøgelse foretaget af  Utrecht Universitet og Wageningen Universitet & Research om forstyrret tarmflora hos heste.

PavoForskning