Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
6 december 2022 Læsetid 1 minutter

Pre- og probiotika

 

Præ- og probiotika kan understøtte en sund tarmfunktion hos hesten.

I tyktarmen lever bakterier, som omdanner ufordøjelige fibre og kulhydrater til næringsstoffer. I nogle situationer, hvor tarmen er mangler stabilitet, kan du give din hest ekstra støtte ved at fodre med præ- og probiotika.

Hvad er probiotika?


Normalt nævnes præ- og probiotika i samme åndedrag, men der er stor forskel på de to. I stortarmen er det ikke så meget kroppen selv, der står for fordøjelsen, men derimod de bakterier, der lever i stortarmen, den så kaldte tarmflora. De omdanner de indgående fibre, som hesten ikke selv kan fordøje, til nyttige næringsstoffer som f.eks. flygtige fedtsyrer. For at få en sund tarmfunktion er det meget vigtigt at opretholde disse bakterier trivsel, så de kan udføre deres arbejde korrekt.

Præbiotika giver næring til de hårdtarbejdende bakterier i stortarmen. De er ikke levende mikroorganismer, men ufordøjelige kostfibre eller kulhydrater. De findes hovedsagelig i grøntsager, frugt, kornprodukter, forskellige urter, grovfoder og roepulp. Probiotika er selve bakterierne eller gæren. Et probiotikum beskrives som "et levende mikrobiologisk tilskud, som kan påvirke den mikrobielle balance i tarmen". Med probiotika bringer du levende bakterier eller gær til tyktarmen.

Hvornår skal du give probiotika til din hest?


Probiotika kan bruges, når din hests tarmflora er udfordret. Når en tarmflora er udfordret er fordelingen mellem de gode og de mindre ønskværdige bakterier ikke længere i balance, så sidstnævnte bakterier kan sprede sig. Dette kan føre til f.eks. tynd gødning, vandig gødning og mindre effektiv fordøjelse af foderet. 

Følgende heste kan have gavn af præ- og probiotika i deres kost:

  • Ældre heste for at hjælpe dem med at få mest muligt ud af deres kost. Ældre heste har et mindre effektivt fordøjelsessystem, og det er derfor vigtigt at holde tarmene og de bakterier, der lever der, i god form. 
  • Drægtige og lakterende hopper, fordi de bruger meget energi på at fodre deres føl. Det er derfor vigtigt at have en effektiv fordøjelse, hvilket også er til gavn for mælkens kvalitet.
  • Heste, der er ved at restituere. En stabil og sund tarmfunktion understøtter den generelle sundhed.
  • Efter en intens begivenhed, f.eks. en flytning, en stressende hændelse eller et pludseligt skift til andet grovfoder.

Gode probiotika til heste


Hos mennesker er bakteriestammen Lactobacillus i Yakult en af de mest kendte bakteriestammer. Probiotika til mennesker er ikke egnet til heste. Til heste gives de bedste probiotika i form af levende gær, f.eks. Yea-sacc. Disse mikroorganismer er i stand til at nå deres bestemmelsessted, stortarmen, i live. 


Når du vælger et probiotisk tilskud eller foder, er det vigtigt, at det indeholder levende gær. Det skyldes, at døde gærceller ikke længere har nogen probiotisk virkning.

Præ- og probiotika i Pavo hestefoder

  • Pavo Care4Life indeholder præbiotika for at give maksimal støtte til tarmene. Præbiotikaet i Pavo Care4Life er inulin fra cikorieplantens rod. Det understøtter væksten af sunde tarmbakterier. Se Pavo Care4Life her
  • Pavo Ease&Excel indeholder også præbiotika i form af arabisk gummi og fructo-oligasaccharider (ufordøjelige kulhydrater) og levende gær som probiotika. Se Pavo Ease&Excel her
  • Hvis du er på udkig efter et probiotisk tilskud, kan du vælge Pavo Guthealth. Dette supplement er specielt designet til at støtte den generelle sundhed under eller efter en vanskelig periode. Se Pavo Ease&Excel her