Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

1 juli 2021 Læsetid 4 minutter

Championaterne er på vej!

- er din hest klar?

  Pavo & DRF’s championat for ungheste i dressur og spring starter op nu her.  Inden da er der nogle ting du kan gøre for at optimere dine chancer for at din hest fremviser sig fra sin allerbedste side.  Alle ønsker en hest der på tidspunktet står knivskarpt, har den rigtige energi og har bygget de rigtige muskler. Lidt fokus på foderet er måske det sidste der gør den store forskel…

 

Muskler

 For at kunne hjælpe hesten til at bygge og pleje muskler, skal vi have rigeligt proteiner i rationen. Netop proteiner og ikke mindst kvaliteten af disse kan være et problem.  Via de godt 300 stråfoder analyser Pavo laver årligt, kan vi se et markant fald af protein (og energi).  Det stiller et større krav til vores kraftfoder. Har man eksempelvis stråfoder med et lavere indhold end 60 gram/ kg tørstof kan det være svært at opnå proteiner nok til en sportshest i intenst arbejde eller ungheste i en opstartsfase. Her kan der med fordel bruges et tilskud af Pavo TopSport, som indeholder 20% protein og 18 % råfedt.  Ved at supplere med dette foder vil man hjælpe hesten med at den hurtigere og mere effektiv får bygget muskler.  Hvis du har en stråfoderanalyser, så lad os hjælpe dig med at finde det rigtige foder, det passer til dit stråfoder.

 

Energi

 Hesten får energi fra kulhydrater. Kulhydrater kan være komplekse eller let optagelige.

De let optagelige kulhydrater er sukkerbundne og stivelse, som i maven og tyndtarmen bliver nedbrudt gennem enzymer. På den måde får hesten meget og hurtig energi. Det er vigtigt, at nedbrydelsen af de let optagelige kulhydrater virker, ellers kan sukker og stivelse i tyktarmen betyde at tarmfloraen kan blive ødelagt. Det betyder at korntyper som byg, hvede og majs skal varmbehandles for at hesten kan udnytte stivelsen.  Korn i form af flager er en billigere proces, men også med noget lavere optagelighed end varmbehandling.

 Fibre er komplekse kulhydrater, som kun kan udnyttes i hestens tyktarm ved hjælp af bakterier og som så bliver lavet om til nyttige næringsstoffer. Dette giver en længevarende energi. Især pektinfibre er meget nemt optagelige og har en god prebiotisk effekt. Produkter som Pavo FibreBeet og Pavo SpeediBeet indeholder flere pektinfibre end græs.

Olie, der optages i mave og tyktarm, er også en mere og mere brugt energikilde til heste og giver længevarende energi.

 Så groft sagt- har vi en hest der er lidt for ”varm” skal vi fodre mere med energikilder fra fibre (stråfoder/roeflager osv.) og olie.  Mangler vi lidt derimod mere tænding kan mængden af stivelse øges. Vi oplever mere og mere heste der reagere på havre, som er en hurtig tilgængelig energikilde, men som også påvirker et ”lykkehormon” så hesten bliver mere frisk. Derfor brugte man i gamle dage havre til krigsheste. De meget forædlede heste som man avler i dag er også mere sensible og har måske ikke behov for det. For meget korn (og for lidt stråfoder)  i rationen har også andre negative konsekvenser, som øget risiko for mavesår osv.  

Alt efter hvor intensivt hesten trænes er det afgørende for hvor meget energi hesten behøver:

Pavo's nye energy level skema er specielt udviklet til dig som en hjælp til at finde det korrekte foder, med den rigtige mængde energi.

Veerle Vandendriessche, dyrlæge og nutritionist ved Pavo, udtaler;
" Svaret på hvilket foder der er bedst at anvende, er forskelligt fra hest til hest. Hver hest er unik og har dermed også unikke fodringsbehov. Naturligvis slår vi fast endnu en gang at rationen af grovfoder er super vigtig. 70 til 100% af hestens daglige foder består af hø, wrap eller græs. Det gælder også - i store træk- for sportsheste: Fibre fra grovfoder er den bedste type af energi. Svaret på hvilket foder der er bedst at anvende, er forskelligt fra hest til hest. Hver hest er unik og har dermed også unikke fodringsbehov.

Men jo mere (top)sport man bruger sin hest til, er grovfoderet ikke tilstrækkeligt, og det er nødvendigt at tilsætte ekstra proteiner og energi, så hesten  får energi nok til at præsterer hver dag, samt opbygge og pleje sine muskler. Energi- og protein-behovet skal naturligvis afstemmes, men hestens behov. Får den  for lidt energi kan den ikke præstere  og får den for meget  bliver den for varm eller for tyk."

Energimatch

"For at nemt kunne finde det rigtige energimatch i vores kraftfoder til din hest, har vi inddelt (og opdateret) Pavo sports-sortimentet i 3  forskellige  energi-levels:  lav,  medium og hø j. Energi -niveauerne er baseret på retningslinjerne i NRCog CVB -normerne, som bruges i hestesport.

Hestens energibehov afhænger af hvor meget og intensivt den arbejder, kvaliteten af grovfoderet, vægten og alder. Med træning regnes også longering og skridtmaskiner."

Retningslinjer energy levels

  • Energy level low: mindst træning 3-4 dage om ugen mellem 30-60 minutter pr. dag med 48% skridt, 48% trav og 4% galop
  • Energy level medium: mindst træning 4-5 dage om ugen 30-60 minutter pr dag med 23% skridt, 57% trav og 20% galop og/ el. springning
  • Energy level high: mindst træning 5-6 dage om ugen 30-60 minutter pr dag med 23% skridt, 39% trav og 38% eller mere galop og/ el. springning.

Beregn dit gennemsnitlige daglige arbejde:

Step 1: Skriv i 1 uge op hvor mange minutter du skridter, traver og galopere/ springer.

Step 2: Del derefter dette tal med antal dage. Det er dit gennemsnitlige daglige arbejde.

Step 3: Vælg nu det energi level der passer til dette.

 Hvilket produkt passer til hvilken energi?

Energy level low: Pavo Condition eller Pavo Nature's Best

Energy level medium: Pavo AllSports eller Pavo SportsFit

Energy level high: Pavo Performance eller Pavo Ease & Excel

Toppings: Pavo TopSport eller Pavo Triple P. 

Elektrolytter

 En hest sveder faktisk mere end man tror. Den kan ved let motion på en alm. forårs/sommerdag på 20 grader tabe 2-4 liter væske og ved hårdt arbejde helt op til 19 liter væske! Så hvis man forestiller som en normal championats hests dag, som starter tidligt, det er omkring de 20 grader, man køre hen til stævnepladsen i traileren/transporteren også skal den ud i fremmede omgivelser og vise det I har trænet på i et par måneder.  Den vil svede ekstremt! Her er bestemt også et ekstra behov for at erstatte alle de elektrolytter såsom natrium, klorid og kalium den mister. Så hjælp hesten med at bibeholde energien, ved at give elektrolytter inden arbejde – både under træningen op til kvalifikationen, men bestemt også på selve dagen.Pavo anbefaler Pavo E'lyte til hverdag og under lange transport og stævner Pavo ReHydrate.

Antioxidanter

 Frie radikaler dannes i kroppen under den almindelige forbrænding, under stofskifteprocesser og som følge af miljøpåvirkninger. Antioxidanter er naturlige eller kunstige stoffer, der hjælper med at begrænse de skader, som frie radikaler laver. De forsyner de frie radikaler med et elektron, også undgås at andre mere livsvigtige væv og systemer angribes. Når en hest arbejder har den behov for at kunne neutralisere de her affaldsstoffer som mælkesyre osv. Det kan du hjælpe den ved med produkter der indeholder rigeligt (naturligt)E vitamin og selen.

 

Vi håber at se dig til finalen på Blue Hors i oktober!