Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

7 mei 2021 Læsetid 3 minutter

E-vitamin og selen til heste: giv tilskud eller ikke?

Hvis du er aktiv rytter, ved du, hvor vigtigt E-vitamin og selen er for hestens muskler. Men hvorfor er det egentlig sådan? Hvad sker der egentlig i musklerne? Og skal du altid give en sportshest ekstra tilskud eller ikke?

Hvorfor er E-vitamin og selen vigtigt for heste?

Hvor der handles, der spildes. Eller sagt på en anden måde, ved enhver form for arbejde frigøres affaldsstoffer. En bil producerer udstødningsgasser, når brændstoffet forbrændes, på samme måde producerer en muskel også affaldsstoffer ved arbejdet. Læs mere om musklernes funktion i artiklen‘ Opbygning af muskler hos din hest: Tips til træning og foder‘. Hos en hest er det vigtigt, at affaldsstofferne kan fjernes rigtigt, og at musklerne også kan bygges op igen.

De affaldsstoffer, som en muskel producerer, hedder frie radikaler, og de består af 3 forskellige stoffer:

  • Peroxid
  • Hydroxylradikaler
  • Hydroxid

Disse stoffer bliver uskadeliggjort i musklen, ved at E-vitamin og selen ‘neutraliserer’ dem. E-vitamin og selen er antioxidanter, som er stoffer, der rydder affaldsstoffer af vejen og dermed forhindrer, at der opstår muskelskader efter arbejdet. En anden antioxidant er C-vitamin. I det rigtige forhold arbejder de tre sammen og bliver mere effektive, end når de er alene. Pavo Eplus indeholder alle disse antioxidanter i det rigtige forhold.

Naturligt og syntetisk E-vitamin

Foruden at E-vitamin støtter musklerne, spiller det også en rolle i at støtte nervesystemet og immunsystemet. Der er to varianter af E-vitamin på markedet: det naturlige (d-alfa-tocopherol) og det syntetiske (dl-alfa-tocopherol). Hestens krop optager lettere det naturlige E-vitamin end det syntetiske. Pavo Eplus indeholder den naturlige variant af E-vitamin, som er udvundet af plantematerialer.

Hvor meget E-vitamin har en hest brug for?

Din hest har brug for en betydelig mængde E-vitamin. Ifølge National Research Council er basisbehovet hos en voksen hest 500 mg E-vitamin. Allerede ved let arbejde går dette op til 800 mg pr. dag, og ved intensivt arbejde er det helt oppe i 1000 mg pr. dag. Behovet for E-vitamin er altså afhængigt af arbejdsmængden. Jo mere intensivt en hest arbejder, desto større bliver behovet for E-vitamin. Samtidig spiller andelen af olie i foderet en rolle. Er der mere olie i foderet, bliver behovet for E-vitamin også større.

Din hest får den største del af sit behov for E-vitamin dækket med det græs, den spiser. Hvis din hest går nok ude på marken om foråret, og får tilstrækkeligt græs der, får den grundlæggende dækket sine behov. Når din hest ikke får tilstrækkeligt græs, er der en risiko for, at der opstår en mangel på E-vitamin. E-vitaminet holder ikke i stråfoderet, når det bliver varmt. Så når du opbevarer hø og wrap, forsvinder vitamin E-indholdet. Derfor er det muligt, at din hest har brug for et ekstra tilskud.

Daglig mængde selen

Heste har kun brug for en lille smule selen. En voksen hest har behov for 0,2 mg selen pr. 100 kg kropsvægt. Selen er et sporelement, der ikke er andet end et mineral, som den kun har brug for en lille smule af. Det problematiske ved selen er, at forskellen mellem den optimale mængde og en for stor mængde er meget lille. Du skal kun give en lille smule for meget, og det er ikke længere sundt for din hest. Pas derfor godt på! Med kun grovfoder opstår der dog allerede en risiko for selenmangel. I Danmark er jorden mange steder selenfattig.

E-vitamin- og selenmangel

Symptomerne på E-vitaminmangel er muskelskade og betændelse i fedtvævet. Mangel på selen giver foruden muskelproblemer og betændelse i fedtvævet også dårligt immunsystem. På grund af mangel på disse antioxidanter bliver de frie radikaler ikke neutraliseret, og der kan opstå skader i cellerne. Aldringsprocessen er et godt eksempel på det.

Muskelskade hos din hest kan du genkende på muskelsmerter, stivhed, og når din hest er for længe om at restituere efter en intensiv træning. Hvis du ikke ved, om din hest er disponeret for tilsyring af muskler efter hårdt arbejde, kan du give tilskuddet Pavo Eplus forebyggende for at understøtte musklerne optimalt. Når du ved, at hesten bliver stivere eller får muskelsmerter efter anstrengelser, har den større fordel af Pavo MuscleCare.

For meget E-vitamin og selen

Et overskud af E-vitamin er giftigt for din hest. Fordi E-vitamin spiller en rolle i produktionen af røde blodlegemer, er blodmangel et vigtigt symptom på overskud af E-vitamin, for da brister de røde blodlegemer. Derfor anbefaler man en maksimal daglig dosis på 20 mg pr. 1 kg kropsvægt.

Desværre har hesten ikke nemt ved at udskille et overskud af selen. Et overskud af for eksempel salt eller protein udskilles via nyrerne og med urinen. Det system fungerer ikke for selen. Når en hest har for meget selen i kroppen, hober det sig op et sted, hvor det til sidst forsvinder: i hovene, halen og/eller manen. På de steder kan selen ikke gøre skade på nogen organer, men den hører heller ikke hjemme i manen eller hovene. Nogle gange opstår der endda hårtab og afskallende hove. Derfor er det vigtigt, at du giver din hest nok selen til musklerne, men pas på du ikke giver for meget, for det er ikke sundt. Med selen kan der opstå symptomer på forgiftning efter en langvarig, daglig tilførsel på mere end 1 mg pr. 100 kg kropsvægt. Så hold dig altid til foderanbefalingerne for Pavo Eplus, for at undgå overdosering!

Konklusion: Tilskud af E-vitamin og selen ja eller nej?

Kort sagt: Se først kritisk på det basisfoder, din hest får, før du begynder at give tilskud. Træningsskemaet skal også under luppen. Er din hest stiv i længere tid efter træningen? Så er Pavo Eplus det rigtige tilskud at give, som smidiggøre og understøtter musklerne.