Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Veerle Vandendriessche
22 juni 2022 Læsetid 2 minutter

Fordele og ulemper ved korn

Kornfri fodring er blevet en stor trend og hvor kommer det fra? Det antydes sommetider, at korn er dårligt for heste, men korn har også fordele for din hest. Nogle heste kan dog have gavn af en kornfri fodring. I denne artikel forklarer vi, hvornår korn kan være fordelagtig og hvornår korn bør reduceres i hestens fodring.

Oprindelsen til kornfri fodring er ganske enkel: I naturen spiser heste hovedsageligt græs og urter for at dække deres daglige behov for energi og næringsstoffer. Man skal dog huske, at heste i naturen også bevæger sig meget mere moderat.

Dette ændrede sig efter domesticeringen. Heste har efter domesticeringen skulle præstere, enten som arbejdsheste eller som ridehest. På dette tidspunkt var korn en del af deres kost. Små mængder korn giver betydeligt mere energi, især hurtigtvirkende energi. Hestene havde brug for denne energi for at kunne udføre deres arbejde.

I dag er der næsten ingen heste, der trækker tunge plove gennem dybe landbrugsarealer. Vi rider ofte på behageligt, fladt terræn, og de behøver ofte kun at bære en rytter. Især for en hest, der kun rides til fritidsbrug, er energibehovet betydeligt reduceret. For disse heste er det ofte tilstrækkeligt med godt grovfoder med et kraftfoder med et lavt kalorier indhold og som indeholder de nødvendige vitaminer og mineraler.

Er korn usundt for min hest?

Korn, der fodres med måde, er stadig en fremragende energikilde for heste. Især når din hest skal præstere på en sportsligt eller skal bruge mere huld.  Hurtigt tilgængelig energi i form af stivelse gør det muligt for hesten at levere energi til f.eks. musklerne uden større anstrengelser i stofskiftet. Ved at bruge forskellige kornsorter kan man endda give kroppen energi i længere tid. Nogle kornsorter har også positive sundhedsegenskaber, f.eks. hvedeklid, som ofte bruges i mash til at støtte mave-tarmkanalen.  Det kan derfor være fornuftigt at fodre din hest med kornprodukter. For heste er det eneste, man skal tage hensyn til, at stivelse har en begrænset fordøjelseskapacitet. Stivelsesindtaget pr. måltid bør derfor ikke overstige 200 g pr. 100 kg ideel kropsvægt.

Korn

På trods af korns positive egenskaber er korn i stigende grad miskrediteret i hesteernæring. Og der er faktisk heste, for hvem korn bør undlades. For heste med stofskifteudfordringer og muskelstofskifteudfordringer er det f.eks. bedre at fodre uden korn. Fordi vi ser flere og flere af disse udfordringer og fordi antallet af overvægtige heste også er stigende, hører man mere og mere om kornfri fodring.

Men som sagt er korn i princippet ikke skadeligt for en hest. Ud over den hurtige og lettilgængelige energi kan de enkelte bestanddele i kornkernen levere værdifulde ingredienser. Kornkim, skaller, stængler og blade samt klid er fremragende leverandører af kostfibre med mange fordele for en sund fordøjelse.

Ved kornfri fodertyper indgår selve endospermen, dvs. kornets indre kornkorn, ikke i foderet. Endospermen består hovedsagelig af stivelse og gluten. For meget stivelse, dvs. letfordøjelige kulhydrater, kan føre til hurtigt stigende blodsukkerniveauer. Et højt blodsukkerniveau fører til en overdreven frigivelse af insulin, hvilket især er et problem for heste med nedsat sensitivitet overfor insulin og på lang sigt også kan føre til udfordringer med stofskiftet.

Hvornår giver kornfri fodring mening?

  1. Hos heste der har et lavt aktivitetsniveau eller er selskabsheste. Her vil en kornfri fodring sammen med et grovfoder af høj kvalitet dække behovet for energi, mineraler og vitaminer.
  2. Hvis du undlader korn i hestens foder, reduceres tilførslen af sukker og stivelse betydeligt. Hvis ikke din hest har brug for energi, så kan det være fordelagtigt at reducere indtaget af let tilgængelig energi.
  3. Hvis du fodrer din hest med et foder som indeholder for meget energi, er der større sandsynlighed for, at din hest bliver overvægtig. Det skyldes, at hesten ikke bruger energien fra foderet til sit arbejde og derfor skaber en ubalance.
  4. Heste har en begrænset fordøjelseskapacitet for (korn)stivelse. En tommelfingerregel er at en hest ikke bør indtage mere end 200g stivelse pr. 100 kg kropsvægt dagligt. Har din hest udfordringer med stofskiftet bør mængden af sukker og stivelse være mindre.

Før du går over til kornfri fodring, er det vigtigt at overveje, om det passer til din hest. Afvej omhyggeligt fordele og ulemper, idet du tager hensyn til, hvor intensivt du træner din hest, men også til, om din hest er disponeret for nogen af de forhold, der er nævnt i denne artikel.