Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

28 juni 2021 Læsetid 2 minutter

Fodring af ældre heste

I alderen 16-20 år, forandres hestens stofskifte sig. Fordøjelsessystemet hos en ældre hest udnytter næringsstofferne mindre effektivt. Foruden har mange ældre heste dårlige tænder. Hvordan kan man foder dem bedst muligt?

Vedligeholdelse af ældre heste.

En ældre hest som arbejder lidt eller slet ikke, kan nøjes med basispiller eller – müsli som foder, som Pavo Condition eXtra, Pavo Natures Best eller Pavo Herbasan

Fra hestens 16 år leveår er det en kendsgerning at hestens psyke begynder at ændrer sig. Nogle få grå hår kommer frem, musklerne reduceres, stofskiftet bliver langsommere, den generelle modstandskraft bliver svagere, lever og nyre funktionerne reduceres.Prøv at sammenligning mellem heste og menneskers alder, når et hesteår svare til 2,42 år. Kilde: The age of a horse in relation to a human being, af Dyrlæge Hr. B, Griens, Holland 2004.

 Som mennesker vil hesten også få alder-relaterede sygdomme. De mest normale er:

  • Problemer med tænderne
  • Mindre holdbarhed og skørhed i led
  • Fordøjelsesproblemer ( taber vægt og mere tilbøjelighed til kolik)


For Tynd

Da ældre heste er dårligere til at udnytte næringsstofferne, vil det derfor være klogt, at bruge en kraftfoder med et højt energi indhold og med let fordøjelige indholdsstoffer. Derfor anbefaler vi til ældre heste, brug af Podo Grow – en produkt som først og fremmest var et koncept til ungheste. Dette produkt indeholder meget let fordøjelig energi og kvalitets proteiner af høj værdi, som er meget vigtige for ældre heste ligesom ekstra vitaminer og mineraler. Hvis tænderne bliver dårlige, kan man opløse pillerne i vand, så det bliver opløst til en slags mash. For at få en bedre smag kan man eventuel give en fodermål Pavo Slobber oven på. Foder med så meget stråfoder som muligt!

Dårlig tænder

  • Heste som har besvær med at æde græs, hø eller wrap, har brug for ekstra struktur ved siden af kraftfoderet. Her findes der en alternativ:
  • Foder ikke med hårdt og langstilket hø eller wrap. Brug hellere blødt hø/wrap og gør det muligt for hesten at komme så meget på græs som muligt.
  • Gør høet fugtigt, så er det lettere at tykke.
  • Som stråfoder kan der fodres med snittet lucerne, det er nemt at udnytte og kan f.eks. blandes med Pavo Mash eller Pavo Herbasan.
  • Opløste græs eller roepiller som er et Strukturrigt foderkilde; de skal være godt opløste i vand, da de ellers kan give spiserørsforstoppelse.

En oversigt over Pavo produkter til ældre heste.

Situation Stråfoder Kraftfoder
Gode tænder, passende vægt
 
Hø/på græs
 
Pavo 18Plus
Gode tænder, for tyk Hø/begrænset adgang til græs
 
Pavo Care4Life
 
Gode tænder, for tynd Ekstra hø/på græs
 
Pavo 18Plus, Pavo SpeediBeet
 
Dårlige tænder, passende vægt Hø/på græs
 
Pavo 18Plus, Pavo SpeediBeet
Dårlige tænder, for tynd
 
Ekstra hø/på græs Pavo 18Plus, Pavo SpeediBeet, Pavo Slobber Mash
 

Foder tips til ældre heste.

Få tjekket tænder på din hest regelmæssigt, for tandspidser og tandkapper.
Opløs eventuelle foderpillerne i varmt vand.
Fordel fodringen til små måltider som muligt, flere gange dagligt.
Til en tynd ældre hest med dårlige tænder, er planteolie som tilskud velegnet, for at give ekstra energi ved siden af kraftfoderet. 60 – 120 ml pr dag, omkring 2-3 gange i ugen.
 

En ældre hest har brug for ekstra: Kalcium, Fosfor, Vitamin C, Vitamin B og gær.

Hvis man foder med olie, har de brug for mere Vitaminer E. her er det godt at bruge tilskudsprodukt som Pavo HealthBoost