Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

28 juni 2021 Læsetid 4 minutter

Fra fold til stald

at fodre med øjnene
Nu er tiden inde til at heste, føl og plage, som har gået på græs hele sommeren, skal ind på stald vinteren over.

Derfor er der nu brug for at omstille dem til vinter-fodring, med specielt foder til deres behov. Men du kan også selv gøre meget for at dine føl, årringe og 2-års kommer godt igennem vinteren. Derfor er der nogle ting du kan forhindre og afhjælpe med en god management.

  Avler Wim ten Pas har på sit stutteri omkring 300 heste. Han sætter unghestene ind i store løsdrifstalde med omkring 20 styk i hver. Hingstene adskilt fra hopperne, kun føl sammen med andre føl og 1-års og 2-års hver for sig. Wim ten Pas: ” Hestene kommer ind fra fold og bliver behandlet med ormkur og hovene bliver beskåret. Vi giver rigeligt wrap, alt hvad de vil have, hvilket også gør de ikke løber alt for meget rundt.” Dagligt kigger han nøje på grupperne og de enkelte heste - om nogle er i mere eller mindre huld og alle fungere godt sammen. ” Jeg ser altid efter dem der ikke trives godt og ikke er i så pæn kondition som resten, f.eks hvis de er lavest i hierarkiet. Er det meget tager jeg dem ud af gruppen. Med de ungheste der er i ringere foderstand laver jeg en speciel mindre gruppe, som fodres med lidt mere kraftfoder. På fold kunne de bare gå et andet sted hen og græsse, men i løsdriften er de tættere sammen og her er det ikke så sjovt at være lavest i hierarkiet. De jages af de andre og får sjældent nok at æde og de skal jo helst have de rigtige mængder og især deres vitaminer og mineraler.” De første heste Wim tager ind er de 1-års hingste. ” Ja, dem vil jeg have inde senest 1 oktober. Omkring den tid er det koldt om natten og græsset har næsten ingen næring eller er helt væk. Min erfaring er at de 1-års er mere sårbare og har et større behov end de andre. Vi har også køer og der siger vi sjovt nok det samme om de unge tyre”

De første 18 måneder

Hestedyrlæge Bruno Beyne understreger behovet for en god opvækst. ” Heste i vækst har specifikke behov for ernæring. Godt grovfoder og et kraftfoder med energi, vitaminer og mineraler har stor betydning. Intet eller for lidt, den forkerte mængde af anbefalede dosering, kan give langvarige problemer som OC(D) og andre vækstproblemer. Det er vigtigt at forstå at det ikke kun er det genetiske der spiller ind, men også forkert fodring er en væsentlig årsag til OC(D). Efter min mening er der tilstedeværelse af OC(D) fragmenterne op til hestens første 18 måneder. Men først efter den periode kan man konstatere, med røntgen-billeder om der har udviklet til OCD.” udtaler dyrlæge Bruno Beyne.

NB: En ration af hø og korn til føl frarådes kraftigt. I en sådan ration er mængden af en række væsentlige elementer helt utilstrækkelige.Hvis et føl mangler næringsstoffer, jo større chance er der for defekter. Disse afvigelser er ikke altid umiddelbart at se, men kan komme til udtryk senere i livet.

 

På stald

 Overgangen til stald og foder skal forløbe over en lang, fornuftig og rolig periode, siger Bruno Beyne. Heste har en indviklet, lang og sensitiv tarmkanal og pludselige ændringer kan give forstyrrelser som kolik. Ved overgangen fra sommerfold til stald ændres diæten fra græs og et tilskud af vitaminer/mineraler og evt. måske lidt kraftfoder, til en diæt af stråfoder og kraftfoder. En pludselig overgang til meget stråfoder kan forårsage en forstoppelse. Fiberrigt stråfoder udtørres og sidder oppe i tyktarmen. Dette kan afhjælpes ved at hesten får noget der fremme afføringen i foderet. Giv lidt planteolie (f.eks. majsolie) i foderet og tilbyd Slobber Mash som fremmer fordøjelsen.

Det understøttes af fodereksperten Vincent Hinnen. Ved stråfoderet er det vigtigt det har en god kvalitet. Det vil sige uden skimmel og uden mug. De skader dårligt stråfoder forårsager bliver tit glemt. Skimmel forårsager diarre og det kan tit blive meget alvorligt.” Vær opmærksom på at stråfoderet er fri for skimmel og mug og har en god kvalitet og foderværdi. Kig på farven på stråfoderet og her kan du få en god ide om foderværdien. Groft stråfoder med en lysegrøn til grøn kulør har som regel en god kvalitet.”

Bevægelse

Vincent Hinnen: “ Videnskabelige studier viser at en stram mager diæt og meget bevægelse bidrager til en sund og stærk knoglebygning, hos føl og årringe. I perioden de står på stald begrænser man bevægelsen. Med opstaldning og noget mindre tid på fold er de meget afhængige af den bevægelse de får.Med mindre bevægelse kommer mange foderrelateret vækstproblemer og kolik. Udover det har det en stor betydning for hele udviklingen på din hest.

Vand

En anden vigtig faktor er vandtilførelsen. Vincent Hinnen: “ En fuldvoksen hest drikker mellem 20-50 liter vand pr. døgn. En årring omkring 10-15 liter. Rent vand skal altid være til rådighed og kontroller regelmæssigt drikkekopperne. I de perioder på sommerfold får hesten meget væske fra græsset, så behovet på stald er faktisk større.”

Enorm vækst

Vincent Hinnen:” Et føl på omkring 6 måneder skal have omkring 4-5 kg stråfoder og omkring 1,5 kg kraftfoder pr. dag. Man skal også passe på med at overfodre- et tykt føl er et usundt føl. Hvis det er tilfældet, så reducere mængden af kraftfoder- ikke stråfoder.” Foderspecialisten fortæller hvorfor en 2-årig ikke behøver mere foder end en årring. ” Et plag på omkring 12 måneder har omkring 60% af den forventede udvoksede legemsvægt. Et varmblodsføl der bliver omkring 165 cm i stang vejer omkring 370 kilo. Når et føl fravænnes, og i overgangen fra fold til stald, vokser den omkring 780 gram dagligt. I slutningen af vinteren og op til etårsalderen vokser den med omkring ½ kilo pr. døgn. Derfor er byggesten nødvendigt i form af proteiner og mineraler til knoglevæv og skelet. Dernæst er energi nødvendig til væksten. Så længe føllet går på folden med hoppen levere moderen og naturen de byggesten. Hoppemælk indeholder meget energi og protein og fra tid til anden æder føllet også græs. ”En 2-årig er oppe på 70% af sin forventede legemsvægt. Den vokser i denne periode kun omkring 350 gram pr. døgn. Den har derfor stadigt et behov for energi, protein og mineraler, men dog ikke i så ekstreme mængder. Dertil kommer også at den tillige med at den er vokset meget også kan æde mere stråfoder pr. dag, og derfor ikke har det samme behov som en 1-års.

Fritidsheste - At tilpasse foderet

En hest i vedligehold og let sport, der 3-4 gange om ugen rides let, kommer på fold nogle timer og kun bevæger sig lidt, behøver om vinteren kun i princippet et vedligeholdsfoder. Altså meget stråfoder og lidt kraftfoder i form af piller eller müesli. Bland evt. en håndfuld stråfoder i kraftfoderetså du forlænger tyggetiden, fremmer spytproduktion og fordøjelsen. Nu mindre din hest bevæger sig, nu ringere er fordøjelsen. Når hesten er aktiv er tarmen det også. Regelmæssig tyggetid er grundlæggende vigtig, både for den fordøjelige funktion, spytproduktion, mave og tarm aktivering. En god sideeffekt er at nu mere hesten tygger, nu mere er den beskæftiget. Et meget stort plus når den står meget på stald og keder sig.

Konkret hedder det at den typiske sommerration på 60% grovfoder og 40% kraftfoder, skal ændres om vinteren til forholdet 70:30, og hvis hesten så godt som ikke rides 80:20. Hinnen forklarer: ” Når der rent sportsligt arbejdes mindre og bruges mindre energi, så skal der også tilføres mindre energi fra foderet.

Mange små måltider, og dertil rigeligt stråfoder er vigtigt for hestens velbefindende. Husk at alle omstillinger – både træning og foder skal langsomt ændres. Vi anbefaler en tilvænningsperiode på 2-3 uger og naturligvis er der også om vinteren et vitamin- og mineral-behov at dække, også for dem der alene lever af stråfoder.”