Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

30 juni 2021 Læsetid 1 minutter

GMO politikken hos Pavo

Og hvad er GMO egentligt?

GMO står for Genetisk modificerede organismer. Genetisk modificerede betyder manuelt, og man retter modificering af gener (DNA-struktur) i en organisme, med det formål at ændre egenskaber, således at, for eksempel, at de er mere resistente over for sygdomme, længere holdbarhed, er mere modstandsdygtige over for tørke, eller kan tilvejebringe et øget høstudbytte.

I Europa er der en række af godkendte GMO-råvarer såsom sojabønner og majs.
Om ingredienser i hestefoder er GMO kan ikke ses, men ændringen af ​​DNA arter med hensyn til biodiversiteten i organismer, er nogle folk bange for er en sundhedsfare, fordi der er meget lidt kendt om konsekvenserne af den genetiske modifikation af organismer.

Hvad afgør, om et produkt er gensplejset?

Tag eksempelvis soja. Nogle sojabønne-sorter er genetisk modificerede, nogle ikke. Hvis du ønsker at afgøre, om soja er den genetisk modificerede, skal der udføres protein fra råmaterialet, der skal analyseres. Det kan fastslås, om soja er genetisk modificeret.

GMO-fri "er ikke så enkelt

Påstanden om et produkt er GMO-fri er ikke så nem, men hvis genetisk modificeret materiale findes i råmaterialer til hestefoder skal producenten iflg. ​​loven skrive dette. Men hvad skal så være noteret på etiketten: "fremstillet af genetisk modificerede sojabønner" eller "genetisk modificeret"?

Dybest set bruger vi på Pavo råvarer fri for GMO. Det vil sige, at afgrøderne ikke er "genetisk modificeret". For eksempel er alle vores produkter og majs-sojaproteinprodukter GMO-fr.i

Men der er to råvarer, som gør GMO-fri noget vanskelig. Og det er sojabønneolie og de såkaldte sojaskaller. Sojaolie er en meget sund energikilde til heste. Sojaolie anvendes i meget hestefoder, og af Pavo navnlig i müesli. Sojaskaller er en råvare med en meget god fiberkvalitet, en ideel og sund råvare til hesten. Disse produkter kan Pavo ikke garanterer GMO-fri, og skulle det indkøbes, er det til en meget høj pris.

Men .... i sojabønneolie (fra sojabønneplanter) er der ikke protein til stede, olien eller fedtet, består navnlig af umættede og mættede fedtsyrer. Det er meget vanskeligt at måle, om denne olie kommer fra modificerede sojabønner. De sojaskaller indeholder særligt træstof og en lille mængde af protein. Fordi det er muligt, at olien kommer fra genetisk modificerede soja planter, må vi sige, at det måske er kommet fra genmodificerede sojabønner. Også selvom det genetiske modificerede materiale, som er proteinet, ikke længere findes i sojabønneolie. I sojaskaller kan være en lille del eller spor af genetisk modificerede proteiner til stede.

I vores Pavo hestefoder uden sojaskaller, men med sojaolie, ved vi, at der ikke er nogen proteinstrukturer af genetisk modificeret soja planter er til stede.

Hvor ansvarligt køber Pavo sine råvare ind?

Pavo er medlem af Nevedi, der står for " “De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie” (Den hollandske Foder industri forening). Alle Nevedi medlemmer deltager i gruppen af Task Force Bæredygtig Soya. Taskforcen har sat et mål om inden 2015 skal alle importerede sojabønner i Holland være certificeret. For mere information se:
www.taskforceduurzamesoja.nl

Pavo er også igennem ForFarmers Hendrix medlem af international RTRS soja platform:
http://www.responsiblesoy.org/