Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

28 juni 2021 Læsetid 3 minutter

Græs management af hestefolde

Engang i mellem trænger din hestefolde til en fornyelse. Det kan du gøre ved en helt ny omlægning eller isåning af eksisterende marker.

Her er nogle tips og råd til anlæggelse af græsfolde delt op i vedligeholdelse og gødning.

Vedligeholdelse af græsfolde
Følgende råd er vigtige for at holde foldene i god stand:

Såning/ isåning af marken
Forny græsset hvert 5 år, enten ved en komplet omlægning eller isåning i eksisterende græs. Efter pløjning og tromling og inden såning af det nye græs, skal du gøre jorden mere frugtbar. Det er meget vigtigt. Du skal bruge en jordbunds undersøgelse for at finde ud af forskellene i jorden. Efter tilførelsen af de rette ingredienser, kan du gå videre med såningen. Brug specielle græsblandingen til heste, ikke til kvæg.

Hvis du beslutter dig for at så i eksisterende græs, skal sæden sås godt ned i det græs der allerede er. Det bedste tidspunkt er foråret eller om efteråret. Om sommeren er det ikke så velegnet.


Græsblandingen: Beregnet til heste
Der er nogle standard-blandinger til såning af hestefolde. De indeholder rajgræs ( 3-4 varianter), engsvingel, timothé ( 2 varianter), rødkløver. Du skal bruge omkring 14 kg pr. hektar. Rajgræs er mindre egnet til heste, fordi det gror hurtigt og overmander det finere græs, som hesten foretrækker. Rajgræs indeholder også meget protein, hvilket er godt til køer ( mælkeproduktion), men heste ikke har det behov. Heste skal have græs med mere struktur.

Rødsvingel er en af de bedste græstyper til hestefolde og der anbefales at man selv laver en blanding uden rajgræs. Denne blanding bør mixes således til én hektar: 45% Rødsvingel, 25% kg. kamgræs, 13% kg. Timothé, 13% rapgræs og 4% dactylis. Tilføj også nogle urter og evt. nogle vilde blomster.

Trimning af hestefolden
Det anbefales at trimme foldene engang imellem, i de perioder der ikke går heste på dem. Dette vil vedholder den gode kvalitet af folden.

Fjerne hestepærer fra folden
Alle hesteejere ved det, men ikke alle får det gjort: hestepærerne skal fjernes dagligt fra folden. Specielt for at undgå orm, men også for at undgå den rå vegetation der kommer hvor hesten besørger sig.

Fold pleje
Det anbefales at slå folden engang imellem for at komme af med uønsket vegetation og at havre/rive folden mindst engang om året.

Gødning af foldene
Generelt får gødning af hestefolde ikke den opmærksomhed som det burde. Det er i meget få tilfælde at hesteejeren tager jordbundprøver for at finde ud af hvilken tilstand jorden er i og får sammensat en gødningsplan. Men det er af stor betydning for kvaliteten af folden og sundheden hos hesten at benytte den korrekte gødning til jorden. Nedenunder er et par tips og råd.

Begræns mængden af organisk gødning

Organisk gødning, fra dyr, har en fremragende gødnings effekt. Fordelen er at organisk gødning frigøres de effektive ingredienser langsomt, så folden har gavn af det hele sæsonen. Gennerelt er 10 kubikmeter nok til 2,5 hektar. Grunden er den høje procent af kalium i organisk gødning. En for høj mængder kalium i jorden forhindrer græsset i at optage magnesium og andre mineraler som er vigtige for hesten.

Tilføj en stabil mængde af kvælstof
Mange spreder store mængder kunstgødning om foråret. Sådanne gødninger indeholder som regel kvælstof, fosfor og kalium. Kvælstof frigøres i løbet af et par dage og får græsset til at gro hurtigt. Resultatet er meget store mængder protein i græsset, hvilket ikke er ideelt for heste!

For et par år tilbage kom der en speciel gødning til hestefolde på markedet, som indeholdt en speciel kvælstof kombination, som frigav kvælstoffet langsomt ( normalt 2-3 måneder). Denne type kvælstof hedder Entec og er fabrikeret af BASF. Fordelene er at græsset gro godt , men protein-indholdet holdes lavt. Det opløses heller ikke så nemt i regnvejr, da det ikke skyller ikke væk og det er bedre for miljøet.

Fosfor tilskud om foråret
Fosfor er vigtig til væksten af rødderne, hvorfra nyt græs igennem henter næringen fra jorden. Ukrudt og uønsket græs gro ikke så godt i jordbund med rigeligt fosfor.

Også er fosfor meget vigtige byggesten for hestens udvikling af knogler. Fosfor i jordbunden er svært at optage for nyt græs, så det er vigtigt at gødningen indeholder dette til: udvikling græsset rødder og for en sund udvikling af hestens knogler.

Magnesium er ofte overset
Magnesium er en vigtig del til udvikling af grønne blade. Også magnesium behovet hos hesten er ret højt. Generelt er indholdet i jorden af magnesium og kalcium indholdet højt, så det er svært at optage magnesium. Derfor er det vigtigt og nødvendigt at tilføre magnesium til hestefolde.

Landbrugs-salt til hestefolde?
Natrium spiller en vigtig rolle i den attraktive smag i græsset. Det øger ikke væksten, men gør græsset mere attraktivt for hesten. Heste der arbejder meget har brug for meget natrium (salt). Ved at sprede en begrænset mængde af landbrugs-salt på hestefolde forbedre du smagen og giver hesten lidt ekstra salt.

Spred kalk i efteråret
De fleste jordprøver viser en lav PH-værdi. Jorden er sur. På en fold med meget surhed er det vanskeligere for planterne at optage næringen. Du kan reparere folden ved at sprede kalk fra september til november. PH-værdien af jorden vil så blive neutral igen i foråret, når græsset igen begynder at gro.

Opsummering

  • Fold renovering: omlæg eller iså nyt græs hvert 5 år
  • Brug en blanding der er egnet til heste
  • Slå toppen af græsset i perioder hvor der ikke græsses
  • Fjern hestepære fra folden
  • Gødning ( fra dyr) er fremragende for folden, men begræns mængden
  • Brug kunstgødning med langsom frigivelse af kvælstof, som holder protein-indholdet lavt
  • Vær opmærksom på magnesium og natrium indholdet på folden
  • Kontroller PH-værdien på marken ved at sprede kalk om efteråret


Du kan altid kontakte Pavo, hvis du har nogle spørgsmål og en god reference bog er: `Managing Grass for Horses´ af Elzabeth O´Beirne-Ranelagh, udgivet af J.A. Allen, London