Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

18 maart 2024 Læsetid 5 minutter

Foder til sportshesten

 Nogle gange kan det være små justeringer i management og fodring der kan ændre forløbet til en anden farve roset eller måske en plads på skamlen. I denne artikel berøre vi heste der er for ”varme” eller heste der ikke har energi nok, sportsfoder og mulighederne fra Pavo.

Heste der er for ”varme” eller der ikke har energi nok
Er din hest eller pony for ”varm” og energisk eller for rolig og sløv? I denne artikel kan du få bred information om grundene og hvad du kan gøre ved det. Vi kigger på hestens omstændigheder og de betydninger fodring kan have.
 Fodring i relation til den karakter din hest/ pony har. Ved valg af foder skal hestens temperament og karakter tages med i betragtning. Temperament er ofte et udtryk for genetiske anlæg og de omgivelser hesten har. Også til sidst har foderet også en vigtig rolle.
 

Undersøg omgivelserne

Checklisten nedenunder nævner nogle emner der er værd at kontrollere inden man kigger på foderet. Omgivelserne din hest/ pony har når den står på stald, fold og arbejder, spiller en væsentlig rolle i måden den opføre sig på.

Checkliste til heste/ponyer der er for ”varme” eller for sløve:

1) Har hesten nok stråfoder?
Hvis hesten ikke har nok stråfoder, bliver den rastløs, har større risiko for mavesår og får dårlige vaner, som krybbebidning og vævning osv.

2) Hvordan fungere hesten med sine ”naboer”?
Hvis forholdet mellem hestens sidekammerat ikke er godt, kan det betyde rastløshed, ophidselse omkring fodring, aggressivitet og sparken på væggene. Eller bliver hesten bare sløv.

3) Bruger din hest mere end 20 timer på stald?
Hvis det er tilfældet, kan kedsomhed starte stereotype opførsler, som boks-vandring, galopering ud af boksen og den er meget energisk ved opstarten til træning.

4) Har din hest kontakt med andre heste og får den mulighed for at socialisere sig med andre heste?
Hvis din hest ikke har kontakt med andre kan den blive sløv pga. mangel på den sociale tilværelse hesten er vant til fra naturen.

5) Er din hest for sløv, doven på trods af god fysisk kondition og det korrekte foder? Bliver hestens ydeevne nedsat uden nogen fysisk grund?


Check først hestens generelle sundhed ( evt. af dyrlæge): hjerteslag, vejtrækning, temperatur, tændernes tilstand og måske også en blodprøve. ”Udbrændthed” og overtræning kan også ske for heste. Kontroller også din ridning: heste er hurtige til at lære at ignorere gentagelser og irregulære signaler. Og er den anvendte træning den rigtige måde at nå dine mål på?

Foder til heste/ponyer der er for ”varme” eller for sløve
Den ”varme” effekt af havre: Mange påstår at havre kan gøre deres heste vanvittige. Forklaringen er den hurtige udløste energi fra havre kan udløse bestemte hormoner, hvilket giver denne over-energiske opførsel på hesten. Der er også kendt at protein i havren er meget nemmere for hesten at fordøje - meget nemmere end protein i andre kornsorter. Derfor har heste på havre øjeblikkelig og hurtig energi. Allerede i det gamle Grækenland fik krigsheste havre, for at øge deres energi og gøre dem klar op til store slag. I dag er havre stadig brugt i hestens foder for at give ekstra energi eller for at kunne yde en eksplosiv præstation. Se mere om havre senere.

Heste der er for ”varme”
Mange heste er for ”varme” eller for hektiske. Specielt når heste er for opmærksomme på uvante ting ( som stævner, transport, ukendt omgivelser, andre heste) kan de være vanskellige at håndtere. Hvordan kan foder hjælpe i de situationer? Først er det vigtigt at kende kraftfoderet, hvor det der har et stort indhold af olie har en dæmpet indflydelse på hesten. Kraftfoder med højt indhold af olie er derfor gode til ”varme” og nervøse heste. Sådanne typer foder giver energi til hesten uden de ”eksploderer under sadlen”. Eksempler på olierigt foder er Pavo SportsFit og Pavo EnergyControl. De er specielt fremstillet til sportsheste der har et stort behov for udholdenhed uden de bliver for ivrige. Pavo NervControl er et specielt tilskudsprodukt, som du kan bruge til at gøre din hest roligere. Nogle mener at specielle urter har en beroligende effekt. I de tilfælde skal man være opmærksom på dopingreglerne.

Dovne heste
’Min hest er doven’, ’Min hest mangler power og energi’ ’Hvad kan jeg gøre for at give min hest noget udholdenhed’ Disse spørgsmål høres ofte. Igen, det er gavnligt at undersøge hvad årsagerne kan være. Overvægtige heste er ofte ekstremt rolige og her det ikke et spørgsmål om at fodre mere - tværtimod. Heste der ikke trænes nok er ikke i god form. Nogle gange er heste ligesom mennesker, hvor vi bare behøver et par dage fri for at oplade batterierne. Fra et fodrings perspektiv er fodertyper det giver energi nemme at få fat på. Produkter som SportsFit, All Sports, Kruidenmelange og EnergyControl er meget egnede til at give heste mere udholdenhed. Og selvfølgelig tilførelsen af havre er kendt for at give din hest hurtig energi. Brug det altid i kombination med Pavo eXplosive eller Pavo Gold, fordi havren ikke indeholder tilstrækkelige med vitaminer og har et ringe kalcium/fosfor forhold. Som et tilskud kan vi anbefale Pavo EnergyBoost.

Generelle spørgsmål:

Hvordan plejer jeg muskler, led og sener med Pavo SportsFit og Pavo All Sports?
Det er meget vigtigt at der er rigeligt magnesium til rådighed for musklernes bevægelse. For sener og led er det mere kompliceret. Hesten nedbryder knoglevæv for at kompenserer for en mangel. Hvis det sker over en længere periode, bliver knoglerne svagere og mindre fleksibelt. Det første problem opstår i ledene og de steder hvor senerne forbindes til knoglerne. Disse områder bliver så svage punkter, da de også skal tåle høj belastning ( eksempelvis når hesten lander efter et spring). Når du sikrer dig at hesten har magnesium til rådighed, bidrager du til et sundt knoglevæv og muskler der kan præsterer godt.


Hvorfor er B og E vitamin, samt selen vigtigt i foder til sportsheste?
Grundlæggende er E og B vitamin vigtige til at neutralisere affaldsstoffer, som mælkesyre der ophober sig i musklerne. Hvis der mangel på E-vitamin og selen er musklerne længere tid om at komme sig og hesten har større smerter i musklerne. Gruppen af B vitaminer spiller også en vigtig rolle i energi tilførelsen til musklerne. Sportsfoder fra Pavo indeholder mere end normale mængder af E og B vitamin, og selen af høj kvalitet (se også spørgsmål 4). Vær forsigtig med at overdosere selen, fordi det vil ikke være godt for hesten og den kan ved overdosering bliver forgiftet.


Hvad er naturligt E vitamin og hvad med optagelse af selen?
Du kan tilføre E vitamin i foderet på 2 måder: som et syntetisk eller som naturligt vitamin. Forskellen er simpel. Naturligt E vitamin er klar til brug direkte til musklerne. Syntetisk skal bearbejdes en gang mere af kroppen inden det kan bruges af musklerne. Derfor er naturligt E vitamin bedre at bruge. Selen er til rådighed på markedet som acetat. I et acetat er selen bundet til en protein molekyle. Tarmen kan nemt optage denne kombination. Hvis man giver selen i ”normal” form, ville andre mineraler forhindrer optagelsen. Så organisk selen ( som et acetat) er en bedre løsning.


Hvordan er det muligt at give mere energi, uden hesten bliver for ”varm”?
Brændstof har flere forskellige karakterer. Alle ved at benzin har en højt forbrændingsværdi. Det giver meget energi til hurtig og høj ydelse når det antændes. Diesel har en anden karakter, ydelsen kommer ikke så hurtigt, men er mere udholden og motoren holder længere. Der er nogle paralleller til hestefoder. En hest kan bruge fibre som energikilde ( ansvarlig for mere end 60% af den totale energi hesten optager) og også kulhydrater og olie. Det er kendt at kulhydrater gør en hest varmere ( som effekten af havre). Med olie giver du hesten masser af energi ( 2-3 gange mere end med kulhydrater), men hesten bliver ikke varmere af det. Det er derfor at olie er mere og mere brugt i foder til sportsheste. Eksempelvis er Pavo SportsFit kombineret med såkaldt ”hurtig” og ”langsom” energi i den rigtige balance. Resultatet er at din hest får rigeligt energi, samt udholdenhed uden den bliver for varm.


Hvor meget sukker er der i Pavo SportsFit og hvorfor?
Pavo SportsFit indeholder 4,5% sukker. Er det meget eller ikke? Når du sammenligner det med andre sportsfodertyper er det ikke meget, da melasse bruges meget heri. Til sammenligning med Pavo Nature’s Best er det meget, men den indeholder jo overhovedet ikke melasse. Melasse indeholder sukker og heste der ikke laver meget har ikke behov for ligeså store mængder, som en konkurrencehest. Sukkeret bruges når musklerne arbejder, så når hesten arbejder bruges sukkeret. 4,5% sukker i et foder til konkurrenceheste er ikke ekstremt meget og de heste har behov for sukker.


Kun 4,5% sukker er tilført eller er det en del af andre ingredienser?
Sukkeret er ikke tilsat foderet, men en del af ingredienserne. Kun i foder til ungheste laktose ( mælkesukker) er det tilføjet. Melasse indeholder meget sukker, men også korn indeholder en lille del. Det er derfor umuligt at producere et hestefoder helt uden sukker. Selv Nature’s Best indeholder 2% sukker og alt dette er det naturlige indhold fra råvarerne.
Er SportsFit et komplet fuldfoder?
Pavo SportsFit er et komplet fuldfoder, som supplement til stråfoder og det indeholder alle nødvendige vitaminer og mineraler. Du behøver ikke kombinere det med andet og sådan er det med næsten alle fodertyperne fra Pavo.