Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

28 juni 2021 Læsetid 0 minutter

Hestens hjerte

 

Hjerte og blodkarsystemet transportere vigtige stoffer, som ilt, kuldioxid, næringsstoffer, affaldsstoffer, hormoner og varme, gennem kroppen. Gennem blodkarsystemet kan blodet kommet til alle dele i kroppen og sørge på den måde for at kroppen får ilt og næringsstoffer. Og på samme måde forlader affaldsstofferne igen kroppen.
 
En hest har ca. 7 % kropsvægt i blod, som ved en varmblodshest på 650kg svare til den har 45 liter blod. Hjertet og blodkarsystemet transporter vigtige stoffer gennem alle dele af kroppen, som ilt, kuldioxid, næringsstoffer, affaldsstoffer, hormoner og varme. Blodkarsystemet sørger for, at blodet kommer til alle dele i kroppen. På den måde bliver kroppen forsørget med ilt og næringsstoffer, og på den måde kan affaldsstofferne også forlade kroppen igen.
 
Hjertet ligger i bunden af brysthulen, direkte bag det venstre forben. Det vejer ca. 4 kg og består af 4 dele: 2 forkammer og 2 kamre. Ved hvert hjerteslag bliver der pumpet blod gennem hjertet. Derigennem sørger det for at iltfattigt blod ind i lungerne, så det der kan blive omdannet til iltrigt blod.
 
I hviletilstand slår hjertet på en sund hest 28 til 40 gange pr. min. Det er vigtigt at kende sin hestes hvilefrekvens, da forøgelsen af hjerteslag i hviletilstanden, kan skyldes smerter, angst, sygdom eller anspændthed. Ved hårde anstrengelser kan mængden af blod fra 45 l pr. min. kan ved en stigning i hjertefrekvensen stige op til 240 l pr. min. den maximale hjertefrekvens af en hest ligger ved 230 slag pr. min. og ved hver hest arveligt fastlagt.