Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

28 juni 2021 Læsetid 3 minutter

Hvilken mængde foder skal din hest have?

Foder i den rigtige mængde, i en god kvalitet, i de rigtige forhold, den rette mængde stråfoder i forhold til kraftfoder, er meget vigtige faktore i din hest sundhed.

Godt foder i den rigtige mængde, som fordeles ud over dagen er meget vigtigt for din hests sundhed.

Men også det rigtige forhold mellem stråfoder og kraftfoder skal også overholdes. Hver enkelt hest er enestående og derfor er din opgave at finde den passende balance i fodringen af din hest. Ved det skal du tænke på følgende punkter: Hvor meget energi optager min hest gennem fodret og hvor meget forbruger den under den daglige kropsvedligehold og ved at arbejde?

Giv agt: Mange psykiske problemer opstår oftest ved overfodring!

Citat Marcus Ehning, Pavo GroomingTeam©

 Først er det vigtigt at din hest dagligt får rigeligt med fiberrigt stråfoder. I de fleste tilfælde består rationen sikkert af tre fjerde dele stråfoder. Stråfoder skal være basis for enhver foderration. Det holder tarmen aktiv, støtter en optimal tarmflora og der igennem er din hest sund. Fordøjelsessystemet hos heste er egentligt indrettet til, at den hele tiden skal æde små mængder. Hvis den ikke har noget at lave i flere timer og så pludselig får store mængder foder den skal fordøje, kan der forekomme problemer som f.eks. kolik. Ved siden af fodring med rigeligt stråfoder, i små portioner, er bevægelse også af stor betydning og utrolig vigtig.

Følgende grundregler bør overholdes:

  • Stil din hest fortrinsvis på halm.
  • Sørg altid for rigeligt med frisk vand.
  • Fordel fodret tre til fire gange om dagen.
  • Foder din hest på bestemte tidspunkter.
  • Sørg for at den får den passende stråfoder- og kraftfoderforhold.
  • Giv altid stråfoder af en god kvalitet, som lugter frisk og er fri for støv og skimmel.
  • Giv ikke for meget foder

Ud fra dette gives der følgende retningslinjer i fodringen:

Den vejledende mængde kraftfoder pr. dag, så den er dækket ind til basissport: 0-0,5 kg. pr. 100 kg. kropsvægt.
Den vejledende mængde kraftfoder pr. dag, så den er dækket ind til præsentationssport: 0,5- 1 kg. pr. 100 kg. kropsvægt.
Den anbefalede mængde hø pr. dag (kommer ikke på græs): 1,5kg./100 kg. kropsvægt.
Den anbefalede mængde hø pr. dag (kommer på græs): 0,5kg./100 kg. kropsvægt.
 

Tip: Prøv at veje det daglige foder til din hest

Nøjsomme racer og koldblodsheste, kan idet hele taget nøjes med mindre kraftfoder. Den rigtige mængde afhænger af hvilken hest det er og hvilken arbejde den skal yde. På dage hvor den skal lave mindre arbejde, skal man allerede aftenen inden give mindre kraftfoder (ellers er der en risiko for nyreslag.) Ændring af rationen skal altid gøres langsomt og gradvist, mængden af kraft- og stråfoder skal tilpasses til hesten forbrug, juster, hvis hesten skulle blive tykkere eller tyndere. Når hesten kommer på græs, kan den anbefalede mængde kraftfoder gøres mindre, hvis hesten bliver for tyk.

Selvfølgelig findes der ingen gennemsnits hest, brug derfor overstående anbefalinger som retningslinje og hold øje med din hest. Kig f.eks. forbi hos ernæringsvejleder eller ring eller mail os, så du kan få en foderplan til din hest.

Grundregler Fodring

For at finde ud af hvad og hvor meget du skal fodre din hest, er det vigtigt at vide hvad din hest vejer. Med en vægt er det meget nemt at finde ud af. Hvis man ikke har en vægt, findes der en plastik målebånd, hvor omkredsen viser hvad hesten vejer. Mål hesten omkring hvor gjorden sidder.

Fodringsskema

Kraftfoder skal helst fordeles ud på 3 og stråfoder på 4 portioner dagligt. Hvis din hest har let ved at blive tyk, kan der anbefales en hø sort med meget struktur og et lavt indhold af energi. Der i gennem kan din hest æde hele tiden og dens mave føles mæt men den får ikke for mange næringsstoffer.

Giv din hest hø til natten, så bliver den længere beskæftiget. Det er også at fortrække at give hø til morgen. Det er bedst for din hest at komme ud så meget som muligt(fold) i hvert fald et par timer dagligt. Sørg for at din hest i vintermånederne kommer ud af boksen mindst 3-4 timer (bedst ikke på én gang, men flere gang om dagen)

Fodring og træning

Heste arbejder ikke gerne med fuld mave. Sørg altid for at der er mindst 2 timers pause mellem fodring og træning. Har du ikke tid til det, så giv din hest kraftfoder efter ridning.

I tilfælde af at du skal træne hårdt eller et hårdt stævne, så giv hesten kraftfoder 3 timer inden. 15 minutter efter fodringen kommer det opløste sukker og stivelse som glukose i blodet. Til at starte med stiger mængden af glukose i blodet, men falder hurtig igen, fordi hesten krop opbevarer glukose som behovs energikilde. Hesten har efter 2 timer den mindste glukose indhold i blodet. Dette kan have en negativ udvikling for intensiv ydelse som hårde træning og konkurrence ridning. Foder som hø og wrap før eller efter konkurrencen giver ikke problemer og anbefales helt op til træning- eller stævnestart. Sørg altid for at hestens åndedræt og temperatur er fuldstændig normal igen inden den får noget at æde igen. Efter en konkurrence er det vigtigere at hesten får vand end foder.

Hvilken betydning har vandet?

Vand er et af de vigtigste næringsstoffer for hesten. Specielt under høje præsentationer skal man være opmærksom. En underskud på 2% væske fører til præsentations forringelse på 20%. Har en hest en væske underskud på 5% er den sportslige ydelse umulig; allerede ved et underskud på 10% kan føre til hestens død. På en time kan en hest hurtig miste væske, men det skal hurtig optages igen så hesten komme sig. Ved udholdenheds ydelser er det derfor vigtigt at stimuler hesten til at drikke.

Fodring og transport

Heste skal anstrenge sig meget under transporten, for at blive stående. Hvis kørslen er længer en 3 timer, kan det anbefales at holde en pause og tilbyde den noget vand og tjekke hø nettet. Det er også fornuftigt aflæsse hesten så den kan urinere, da de ikke så gerne vil urinere i trailer.

I tilfælde af at du skal til et stævne, sørg altid for at kommer mindst en halv time inden start, så hesten kan få en pause inden du opvarmer.