Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

30 juni 2021 Læsetid 4 minutter

Hvor er de muskler?

 

“Jeg har altid været interesseret i muesli og ”fuldfoder”. Men meningerne omkring muesli og et komplet foder er der meget delte meninger om. Mange steder i Tyskland og i stalden hvor mine heste tidligere var opstaldet, fodrede man kun med havre sammen med hø. Det var ikke dårligt, men for 1,5 år siden da vi flyttede hesten til en anden stald kom emnet op igen. Ikke fordi hestene ikke fungerede godt nok, men hovedsagligt fordi opbygningsfasen af deres muskler var lang og energien svingende. ”udtaler den olympiske dressur-rytter Helen Lagenhanenberg, da hun begynder at fortælle historien om samarbejdet med hestefoderproducenten Pavo.

Alle faciliteterne i Helen Langehanenberg’s nye stald i Billerbeck, Tyskland tilfredsstiller alle hestenes behov. Alt er designet til at gøre livet som sportshest, så behageligt som muligt. Når du går hen mod stalden, går du bogstaveligt talt i ”fodsporerne” af Damon Hill NRW, og vil på din venstre hånd se hestestalden og rideskolen på højre hånd. 

 Hestene har stort set fri adgang til hø og meget bevægelse i det fri. Her kan vinderhestene findes på paddocks, ligesom som alle andre. På trods af det, lykkedes det ikke for Helen og hendes team at få hestene helt fit. ” Så begynder du at tvivle- hvordan kan man levere optimale resultater? Hvorfor er en hest ekstrem doven, og en anden varm, når de får samme foder? Og hvorfor halter nogle heste efter, når det drejer sig om muskelopbygning? Det var på det tidspunkt vi kom i kontakt med foderrådgiverne fra Pavo. Allerede efter den første snak blev jeg bevist om den store viden der ligger bag hestefoder. Der er virkelig meget der skal passe sammen…” 

 

Analyser giver viden

Pavo’s Produkt Manager Rob Krabbenborg betragter det som hans job at kende alle perspektiver for at finde grunden og ikke mindst den rigtige løsning. ” Det betyder du skal kontrollere alt og udføre en masse prøver.” Fortæller Rob, som ved hans første besøg i stalden i Billerbeck havde en vægt med i en trailer. Helen:” Hans forslag var at sammensætte en ny foderplan for et antal af hestene, og holde øje med dem over en periode på 3 måneder.” Intet var overladt til tilfældighederne. Mottoet er at analyser og prøver giver viden, så det var udgangspunktet.”

Rob vejede og noterede hestenes vægt og Helen’s dyrlæge Dr Sandhowe-Grote, tog blodprøver og kom med analyserne. Omkring 10 prøver blevet taget af høet og sendt til  BLGG AgroXpertus i Wageningen (Holland) for at blive analyseret. Grooms og ryttere, også Helen, fik en liste med 7 karakteristikas med relation til energi-niveau og opførsel. De skulle notere følgende:

  1. Om de spiste foderet

  2. Hvordan de så ud

  3. Hvor meget energi de havde under træning

  4. Hvordan de udviklede sig under træning

  5. Om de var stressede, eller viste eksplosiv adfærd

  6. Om hestene var meget nervøse

  7. Om de føltes trætte eller dovne under træning

Rob: “Helen og hendes medarbejdere havde indikeret at de karakteristikas var vigtige for dem. På det tidspunkt blev hestene fodret med 7-8 kg hø og en ret stor del havre. Hvis det var nødvendigt blev der tilført tilskudsprodukter til den enkelte hests behov.” 

 

Høet så bare så godt ud….

Analyserne viste at kvaliteten af høet var en stor del af problemet. Det var en stor overraskelse for Helen. Trods alt, så duftede og så det langstilkede grønne hø godt ud og hestene elskede det. Helen: “Vi købte vores hø lokalt og kvaliteten viste sig at ikke være særlig god og forskellig. De forskellige slæt varierede meget i kvalitet.  Og næringsværdien kan variere utroligt meget fra år til år. Jeg anede ikke at det betydede så meget. “ Iflg.  Rob, er Helen ikke den eneste der ikke kender til det:  “ I halvdelen af tilfældene er hø-kvaliteten ikke særlig god, og en fjerdedel er det utilstrækkeligt til at holde en sportshests huld og muskelmasse. Hø af dårlig kvalitet har et lavt protein-indhold. Det vises som fordøjeligt råprotein hest (DCPh eller VREp). Hvis indholdet er lavere end 60 gram pr. kilo tørstof, vil en hest blive tynd og muskelfattig.” Høet som Helen brugte til sine heste indeholdt tilstrækkeligt tørstof, men det fordøjelige råprotein var 30% lavere end det burde og energiværdien (EVh eller Ewpa) var 20% lavere end det ideelle skulle være.  

Resultatet af de lave protein- og energi-værdier var også reflekteret i blodprøverne, taget af Dr Sandhowe-Grote. Rob: “ Indholdet af enzymer i blodet fortæller noget om muskelopbygningen hos heste. Laktatdehydrogenase-indholdet (= LDH) viste sig at være for høj på nogle af hestene. Det betyder at de heste har lidt af muskelskader under deres træning.”

 

Ny sportheste diæt 

Baseret på denne viden omkring høet, var foderplanerne til alle heste i testgruppen, ændret og tilpasset hver enkel hest. Det betyder også at havren blev taget ud af deres foderplan. Rob: “Når du tilføre havre til en foderplan, så tilføre du kun energi, men behovet hos en sportshest er mere komplekst end som så. I dette specifikke tilfælde i Helens stald, var hestenes behov også en betydelig mængde protein.’’ Den ny udviklede Pavo TopSport til sportsheste kan tilfredsstille behovet hos Helen’s sportheste. Det blev besluttet at hestene der deltog i testen, skulle have dette og en tilpasset muesli, samt en god kvalitet hø.

Helen: “Under de 3 måneder kunne vi hurtigt se på de heste, der fik en ny foderplan, en tydelig forbedring. Især på den hastighed de byggede muskler op. Jeg var virkelig tilfreds med det, fordi jeg var i syv sind med 2 af mine 6-års konkurrenceheste. De var virkelig tynde og jeg forstod ikke hvad problemet var. Ja, det er store heste, men vi fodrede dem meget og appetitten var god, så det var heller ikke problemet. Jeg kunne bare ikke noget på sidebenene af dem og de lignede faktisk at de var yngre end de var, og når jeg tog dem med til konkurrencer, følte jeg mig utilpas med det. Især for de 2 ungheste var forskellen enorm.’’

Forbedring på prøverne

Tallene viste også klare forbedringer. 3 måneder efter at Rob havde vejet hestene og der var taget blodprøver, og teamet havde udfyldt listen, kom han tilbage til Billerbeck. ” Selvfølgelig holdt vi kontakt via telefonen i mellemtiden. Jeg var virkelig glad for at Helen så gode resultater efter bare 3 måneder,” udtaler Rob. Men uanset ville jeg veje og tage prøver af alt igen efter de 3 måneder. Så hesten kom på vægten igen, Dr Sandhowe-Grote tog blodprøver igen, og teamet udfyldte listen med de 7 punkter igen. “

Specielt muskelskaderne var reduceret hos de fleste heste. Desuden havde Helen og hende ryttere, mærket at hestene havde mere energi under arbejde og deres kondition forbedret. Ydermere var hestene mindre nervøse og mindre dovne.

 

Hold indsats

Helen: “Nu har vi justeret foderet til alle hestene i stalden- en efter en. De får alle et af Pavo’s sportsfoder som supplement til deres hø. For hver eneste hest er foderplanen blevet tunet til deres individuelle behov. De får alle Pavo SportsFit og de heste der har tendens til at tabe sig, får Pavo TopSport oveni. Faktisk var det ikke særligt besværligt at skifte foderplanerne og alt vikrede hurtigt. Nu, hvor en ny heste ankommer til stalden, kontakter jeg rådgivningen hos Pavo for at snakke om tilflytterens diæt. Hestefoder har fået en total ny dimension hos mig. Det føles nu rigtigt som en hold indsats. Kommunikationen er fremragende og jeg er virkelig glad for at jeg tog mig tid til det her og fik muligheden for at prøve foderet i 3 måneder. Mit hø får jeg regelmæssigt analyseret ved BLGG AgroXpertus, for at kende næringsindholdet af det. Jeg har lært at den næringsmæssige værdi ikke altid er hvad det ser ud til, og det kan variere meget. Alt i alt vil man jo det bedste for sine heste i alle aspekter, så jeg vil have foderet er tilpasset og så optimalt som muligt.

af Morten Dueholm Larsen/Pavo