Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

28 juni 2021 Læsetid 2 minutter

Hvordan spiser din hest?

Alle heste har deres egen spise-vaner. Nogle nyder virkeligt deres foder og er helt afslappet når de spiser. Andre sparker til boks-væggene, bare naboen bare kigger deres retning. I de tilfælde hvor din hest har en usædvanlig spise-vane, vil du sikkert gerne kende grunden til dette. De mest almindelige uønskede spise-vaner er beskrevet herunder.

Forslugenhed
Nogle heste nærmest sluger deres foder. Det kan have en af følgende årsager. Forslugenhed er en del af hestens karakter eller hesten har udviklet ”feed anger”. På grund af ”feed anger” tror hesten at den skal skynde sig at spise så hurtigt som muligt, ellers vil naboen spise det hele. Forslugenhed betyder dårlig tygning, lidt spyt, og følgende dårlig fordøjelse og derfor risiko for gas-kolik eller kolik pga. forstoppelse af tarmene.

Hvad kan du gøre for at forbedre uvanerne?

 • Vær meget opmærksom på strukturen i kraftfoderet, din hest vil tygge bedre og længere på en müesli med meget struktur. Med struktur menes foder med mange fibre, f.eks. lucerne eller den urgamle kornsort spelt. Hvis du foretrækker foderpiller, giver en 8 mm piller mere tyggetid end mindre piller. Bland foderet op med Pavo DailyPlus og din hest vil bruge 3 gange mere tid på sitne måltider.
 • Giv flere små portioner, fordelt udover hele dagen.
 • Put et par sten ( afrundede) i krybben, det vil hjælpe hesten til at spise langsommere. Brug ikke slikkesten til dette formål.
 • Expanderet kraftfoder er på en måde mekanisk for-tygget på fabrikken, hvilket gør det mere egnet til disse heste. Det reducere chancerne for kolik.

Kræsne heste
Nogle heste er meget kræsne og sortere foderet. Det kan have forskellige årsager. Måske er indholdet i foderet ændret, kvaliteten er dårlig eller det er for gammelt. Selvfølgelig er det også heste der bare er kræsne og ikke kan lide alt hvad du giver den.


Hvad kan du gøre ved dette?

 • Kontroller om foderet er i orden. Er det tørt, og dufter det godt og friskt? Eller er det lidt klæbrigt og lugter lidt dårligt? Hvis du ikke opbevare foderet i en tønde el. lignende med låg, så se om der er nogle efterladenskaber fra mus osv. Det smager bestemt ikke godt.
 • Smagfuldt foder er meget vigtigt. Mange heste elsker foder der indeholder små mængder melasse ( klik her for artikler om plus og minus ved melasse).
 • Hvis du ikke ønsker at fodre med melasse, så giv lidt reven æble ovenpå foderet.
 • Skift ikke foder tit, det er ikke godt for hestens fordøjelses-system. Find et basis-foder og tilføj lucerne og giv noget Slobber engang imellem.
 • Nogle heste skal vænne sig til smagen af et nyt foder. Så forsæt i en periode og hvis det ikke forbedres, så skift til et andet foder.

Heste der sviner
Hvis hesten sviner meget når den spiser er det tit en indikator på at der er problemer med tænderne.  Hvis det er tilfældet kan du se våde ”bolde” af stråfoder i og ved siden af krybben.  En anden grund kan være smagen af foderet. Nogle heste har en meget specifik smag. Du kan også have en rastløs spiser, som kaster deres foder ud af krybben, eller endnu værre ødelægger hele krybben.

Grunden kan være stressede omgivelser. Måske kommer hesten ikke så godt ud af det med sin nabo og det gør den rastløs.

Hvad kan du gøre ved det problem?

 • Check munden og tænder for kroge, betændte gummer eller løse tænder.
 • Måske skifter din hest tænder? Hvis du har en mistanke at der er problemer med tænderne, så kontakt en dyrlæge og få dem til at checke dem.
 • Bland foderet med lidt lucerne, så du får den til at tygge ordentligt.
 • Giv hesten varm Slobber i ny og næ, det elsker de fleste heste.
 • Hvis heste er rastløs, spiller og sviner med foderet, så skab en roligere atmosfære omkring den ved måltiderne. Sluk radioen, undgå folk der går forbi boksen osv. osv.
 • Prøv at flytte den til anden stald med en anden nabo og se om det forbedre situationen.
 • Krybben kan også være et problem hvis den er for lille. Så sørg for at krybben eller foderspand er stor nok. Heste hader en lille krybbe el. spand at spise fra.