Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

29 juni 2021 Læsetid 6 minutter

Magnesium: Mere og den rigtige balance

 Din hest føler sig ikke godt tilpas. Den er lidt stiv i det, har problemer med muskel-koordinationen og det forbedres ikke betydeligt med mere eller anderledes træning. De fleste ryttere kender dette og har været der med sin hest. Og hver hesteejer, både avlere og ryttere uanset niveau, gør alt for at undgå denne situation. Kees Kalis, som en dyrlæge tilknyttet Health Department i Holland, fandt ud af at magnesium spiller en central rolle her. Indflydelsen af ​​dette mineral er stor, faktisk så stor, at en mangel umiddelbart giver en mærkbar indvirkning på ydelsen. De langsigtede betydninger af magnesiummangel er mere katastrofale i form af (alvorlige) skader forårsaget af ringe knogler.

Magnesium er vigtigt for hesten
Dyrlæge Kees Kalis har i de senere år haft fokus på vigtigheden af ​​magnesium til heste. Han forklarer: "Magnesium sammen med kalcium spiller en vigtig rolle i funktionen af ​​musklerne. Kort sagt anvendes kalcium til sammentrækning af musklerne, og magnesium til afslapning. Det sker, at en hest efter hård anstrengende præstation har en magnesiummangel. På sådan en hest ryster benene, og den kan ikke få afslappet musklerne. Et ekstremt eksempel på dette, kan især opstå efter en stresset situation. Men at en hest viser magnesium-mangel så tydeligt er ikke altid givet. Nedsat muskel- koordination, nedsat elasticitet og nedsat hjertefunktion er andre symptomer på magnesiummangel. Den rolle, magnesium spiller i musklerne er afgørende, men dette mineral gør meget mere. For eksempel effekten af energiomsætningen – det er også forbundet med glukose-udnyttelsen (sukker) for hesten, "siger Kalis. I det øjeblik en hest har langvarig magnesiummangel, er konsekvenserne alvorlige. Kees Kalis: "Uden velfungerende muskler, er en hest afskrevet. Man skal forstå, at en hest aldrig fungere uden magnesium. Heldigvis har naturen sørget for, at en hest kan lagre magnesium i skelettet og derefter låne det når det er nødvendigt, eksempelvis når den skal arbejde. Det er ikke kun magnesium, men også kalcium og fosfor der lagres på denne måde. I det øjeblik en hest har en magnesiummangel, nedbrydes de gamle knogler, så magnesium frigives til hestens krop. Det lyder meget dramatisk, men i modsætning til hvad folk tror, ​​er hestens skelet dynamisk. Det er normalt at hesten hver dag nedbryder en lille del af skelet og på denne måde har den altid reserver. Denne proces kaldes demineralisering. I det øjeblik en hest har langvarig magnesiummangel, skal den nedbryde mere af knoglerne og det vil påvirke kvaliteten af disse. Med ringere knoglekvalitet opstår der så nemmere skader. Med en ringere knoglekvalitet kan heste i sport ikke belastes ligeså hårdt som heste med stærkere knogler. Disse heste er ofte skadet. Der hvor senen vedhæftes knoglen er utroligt følsomt og det kan være smertefuldt "forklarer Kalis yderligere.

Knogler: meget kalcium, lidt magnesium
 Som nævnt er kalcium også vigtigt for hesten. Og hvis en hest har underskud i sit foder, vil den kunne låne fra knoglerne. Hvorfor lægger vi vægt på især mangel på magnesium og ikke kalcium? Rob Krabbenborg, medlem af Pavo GroomingTeam© tilføjer: "Stærke knogler har kun én korrekt sammensætning. Dette kan sammenlignes med cement, hvilket også kun kan holde og blive et stærkt fundament i det helt rigtige blandingsforhold. Er forholdet ikke rigtigt, så du har dårlig cement, som ikke egner sig til at hjælpe med at opbygge et stærkt fundament på. Enhver ved dette og det samme gælder for hestens knogler. Knogler består hovedsagelig af kalcium, fosfor og magnesium. Stærke knogler består af relativt meget kalcium og kun ganske lidt magnesium. Den rigtige fordeling er: 30 dele kalcium, 14 dele fosfor til kun 1 del magnesium. En kalciummangel kan en hest let erstatte. Den har kun brug for at nedbryde ganske lidt knogle for at opnå dette. Hvis en hest har den samme mangel på magnesium, skal den demineralisere meget mere af sine knogler. Konsekvenserne af magnesiummangel er derfor langt større end ved kalciummangel. Magnesiummangel hos heste skal man derfor altid forsøge at undgå.”

 Men er magnesiummangel så noget man ser ofte? Traditionelt er der stadig nok magnesium i grovfoder, og i næsten alt kraftfoder er der også magnesium tilføjet? "Det er tre spørgsmål i ét," konkluderer Kees Kalis. "Første spørgsmål: Magnesiummangel hos heste ses faktisk ofte. Da jeg begyndte at dykke ned i denne sag, kiggede jeg først på hvad forskningen allerede er vist. Det var skuffende. Så jeg gik ind for at undersøge sagen selv. Jeg har kigget flere hundrede blodprøver fra Health Department igennem for at definere magnesiumindholdet. Disse blodprøver var fra heste med meget forskellige fænomener. Hestene af prøverne havde et til fælles, at de fejlede noget, ellers var der ingen grund for ejerne for at indsende prøven. Resultatet var chokerende. Ikke mindre end 55% af disse syge hestene havde magnesium værdier under normen! Derefter tog vi blodprøver fra helt raske heste for at se, hvordan magnesium værdierne var hos dem.  Af disse sunde heste var 22-23% lavere end normen. En stor forskel, hvor følgende kunne konkluderes: Syge heste har ofte en magnesiummangel. For det andet viser det at over 20% af raske heste også udviser en mangel på magnesium.

Foder under luppen
Så kommer vi til det andet spørgsmål. Hvad med magnesium i grovfoder?. Pavo undersøger hvert år omkring 200 prøver af grovfoder beregnet til fodring af heste. Og i flere år, har vi set indholdet af mineraler i foderet være faldende. Pavo var for nyligt involveret i en undersøgelse af dette. Vi har i denne undersøgelse primært undersøgt grovfoder til heste. Og ikke grovfoder, der er for eksempel er lavet til køer. Denne forskning er også unik, fordi det har hidtil ikke været gjort på denne måde. I alt har vi undersøgt prøver fra 109 stalde. 
Igen blev vi chokerede over resultaterne. 46% af det undersøgte grovfoder viste at magnesium indholdet var under minimum. For at komplettere undersøgelsen, tog vi tilfældige blodprøver af heste. I alt over 130 blodprøver på heste i 26 forskellige stalde. Det viste sig at 13% af hestene havde en for lav værdi af magnesium i blodet. Og på 26% var værdien på ​​den absolutte minimumnorm, en norm  der stadig er langt fra det optimale. Når de lægges sammen, var 39% af disse heste i fare, når det kommer til magnesium i blodet. Og det kan konkluderes at der er i grovfoder ikke er tilstrækkeligt magnesium.
 Så et supplement i form af kraftfoder er nødvendig. Men hvilket kraftfoder opfylder dette? Kees Kalis forklarede, at valget af det passende kraftfoder ikke altid er let. "Vi har analyseret i alt 140 forskellige typer. Jeg tænkte ved mig selv, "hvordan kan en hesteejer nogensinde vælge det rigtige foder, når der er så mange forskellige slags?". Yderligere analyse gjorde ikke historien lykkeligere. Omtrent mere end halvdelen af ​​foderet indeholder for lidt magnesium, også i kombination med en alt for stor dosis af kalcium. Hvis der er for lidt magnesium i foderet, og forholdsvis alt for meget kalcium er det faktisk dobbelt så slemt. Rob Krabbenborg fra Pavo, forklarer: "Magnesiummangel sker til dels ved en mangel på magnesium i diæten, der giver mening. Men andre årsager er overskydende kalcium i foderet, som også giver en mangel af magnesium. Det sidste vil jeg forklare yderligere. Kalcium og magnesium har fælles bindingssteder, hvor de optages. En overdosering af kalcium fortrænger magnesium fra de bindingssteder, uden at det optages og blot udskilles via urin. Og så er du helt tilbage til udgangspunktet. Det er direkte grunden til, at vi normalt ikke er tilhængere af mange af de tilskudsprodukter med magnesium i. Ofte er disse kombineret med kalcium (kalk som bærestof), og derfor et sådant tilskud spild af penge ". I Danmark er der stort set samme mængde magnesium og over 1 gram mere kalcium pr. kg i grovfoderet, i forhold til Holland (Kilde BLGG).

Afbalanceret hestefoder
Er der heste, der er mere følsomme over for en mangel på magnesium? "Syge heste med diarré, eller heste der sveder meget er mere modtagelige for magnesiummangel. Selv heste, der optager meget salt, uden ekstra magnesium, vil have et underskud. Fordi salte udskilles gennem urinen, forårsager det at utilstrækkeligt magnesium bevares, "forklarer Rob Krabbenborg.
Hvordan kan man som hesteejer nu sikre, at din hest ikke vil få mangel på magnesium? "Sørg for din hest i sin daglige ration får den rigtige mængde og korrekte forhold kalcium og magnesium. Grovfoder vil alene ikke gøre det. Du skal derfor sikre, at den får et afbalancerede kraftfoder som tilføre de mangler. Kalis tilføjer: "Det er ikke så svært, bare se på indholdet af hestefoderet, der kan du finde de nødvendige oplysninger. Desuden anbefales det at man regelmæssigt får taget en blodprøve på hesten, og dermed at kontrollere magnesium-værdien ".
Mht. det rigtige valg i forhold til hestefoder tilføjer Rob Krabbenborg: "Når du køber kraftfoder, skal kalcium / magnesium forholdet være korrekt. Disse bør være 2-3: 1.
 
De fleste (sports)produkter, har et forhold på 5: 1, og indeholder helt klart for meget kalcium i forhold til mængden af ​​magnesium. Mere magnesium er nødvendig, men hjælper kun hvis forhold til kalcium er korrekt. I sidste ende handler det om den rette balance. Med en korrekt og afbalanceret fodring gør du det bedste og sundeste for hesten.”
 
Pavo Triple P
Pavo har, som en af de eneste, et højt indhold magnesium i hestefoderet til sportsheste. Overstående undersøgelser var grundlæggende for den allerede velkendte müesli Pavo SportsFit, en oliebaseret sportsmüesli der giver mere udholdenhed og energi, uden hesten bliver for ”varm”. Nu lancerer Pavo endnu en ny sportsmüesli, som indeholder den rigtige mængde magnesium: Pavo Triple P
 Pavo Triple P er en lækker og smagfuld müesli, der er designet specielt til heste der skal bruge eksplosiv energi, såsom springheste, kåringsheste og heste der skal bruge et ekstra kick. Pavo Triple P kan bruges som eneste kraftfoder eller som tilskud.
 Pavo Triple P er også testet i Danmark ved Stutteri Højagergaard. Hingstestationen ved Laurbjerg som har hingstene Uno Don Diego, Prinz K3 og ikke mindst fløjhingsten Dancing Hit fra Herning. Jørgen Steen Jensen har testet Pavo Triple P på bla. sin nye springbetonede avlshingst Chandler DVH 1073, og udtaler” Et velsmagende foder, som hestene elsker. De er fulde af energi og utroligt aktive. Kort sagt et fremragende hestefoder!”