Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

28 juni 2021 Læsetid 2 minutter

Naturlig ædeadfærd

Måden hesten spiser på i naturen og dens omgivelser bestemmer dens opførsel. Vores heste kan ikke selv bestemme hvad de vil på bestemte tidspunkter. Hesten kan ikke selv bestemme hvornår den spiser, bevæger sig, sover og leger med andre heste. Spisevaner hos heste på stald er meget forskellige fra heste der lukkes ud hele dagen. Hvordan er hestens naturlige spisevaner?
I naturen strejfer, leder efter føde og dækker distancer på 5-12 km. hver dag. Mens de går omkring, tager de en mundfuld græs nu og her. Kig på en hest på en fold. Du vil se den gå og spise samtidigt. Der er nøjagtigt hestens naturlige spisevane. Heste fordøjelsessystem er designet til det. Hesten kan ikke engang spise store mængder fordi deres mavesæk kun kan indeholde meget lidt foder.

Mavesækken indeholder syre. Mavesyren forbedre fordøjelsen og fjerner skadelige ting. Syren produceres konstant, det er nødvendigt for fordøjelsen, men samtidigt skadeligt for mavesækken.  Mavesyren neutraliseres af ingredienser i spyt.

I naturen spiser hesten lidt hele dagen, så der er et konstant flow af spyt der kommer til maven. Det giver en perfekt balance mellem mavesyren og det neutraliserende spyt. I naturen producere hesten hele 40-60 liter spyt i døgnet!

Stråfoder er et sundt tyggegummi
En stor forskel mellem heste og mennesker er at hesten kun producere spyt når den tygger. Vi producere spyt hele dagen lang. Derfor er det vigtigt at heste tygge så lang tid som muligt. Det resultere i at spyttet blandes i foderet og gør det mere flydende. Denne flydende masse kommer igennem fordøjelsessystemet meget nemmere. Konklusion: meget tyggetid betyder god fordøjelse og reducere chancen for fordøjelses problemer som kolik.

Hvordan kan du stimulere en hest til at tygge mere og længere? Tyggetiden afhænger hovedsagligt af strukturen i foderet og volumen. Sammenlign strukturrigt foder, som hø og wrap med kraftfoderet. For at spiser 1 kg. hø skal hesten tygge i omkring 40 minutter, men ved 1 kg. kraftfoder tager det kun 10 minutter. Det betyder at hesten producere 3-4 gange så meget spyt ved stråfoder end kraftfoder.

Fodring i stald
Heste der ikke tygger nok får kun lidt spyt og meget syre i maven. Syren angriber mavesækkens sider og kan give mavesår. Disse mavesår er smertefulde for hesten og den vil prøve at producere spyt. En af måderne er når den sluger luft. Hvordan undgår man dette problem? Giv hesten mere og stimuler den til at tygge mere ved at blande stråfoder ( 2 håndfulde Pavo DailyPlus) i kraftfoder.

Vinterfolde
Om vinteren lukkes hesten nogen gange ud på folde uden noget græs. For hesten ser det ud som en sandbane med hegn. Det er intet at lave og spise udover hegnet selv. Lig stråfoder ud i forskellige stakke og du øjeblikkelig se din hest gå rundt og spise. Det er en meget bedre og naturlig opførsel end at spise af hegnet!

Strøelse
Undersøgelser viser at en hest på spåner keder sig efter 2 timer. Med halm øges dette tidspunkt til 13 timer, da hesten spiser, undersøger og leger med halmen. Det er meget bedre for heste der skal stå i deres bokse meget eller hele dagen. Det er en skam at nogle få heste æder deres strøelse indtil der intet er tilbage. I de tilfælde kan man prøve andet strøelse, men du skal give samme mængde stråfoder for at holde hesten beskæftiget.


Længere tyggetid ved kraftfoder

Du kan også forlænge tyggetiden når der gives kraftfoder. Struktur og mængde tvinger en hest til at tygge længere. Det er derfor Pavo Nature’s Best er blevet udviklet. Denne müesli indeholder ekstra struktur i kraft af hakket lucerne, spelt (inkl. dets skal) og poppet korn. Poppet korn øger volumen pr. kilo to gange. Med denne kombination øges din hests tyggetiden dobbelt i forhold til alm. standard kraftfoder.