Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

28 juni 2021 Læsetid 2 minutter

Om hurtig og langsom energi

I hestesport er der forskellige discipliner. I dressuren er disciplin, tålmodighed og udholdenhed det ønskede. På springbanen er det andre ting der gør sig gældende, da det er eksplosiv energi man her ønsker og springhestene har kort tid til at yde det maksimale. Vi snakker hovedsagligt om hurtig eller langsom energi. Men hvad er det helt nøjagtigt?

I princippet er det lige til: En hest har 3 forskellige muskeltyper: Type 1, Type 2 a og Type 2 b. Type 1 muskler har følgende kendetegn: · Trækker sig langsomt sammen · Bruger meget ilt · Holder længe under arbejde · Forbrænder før alt andet fedtsyre · Er omgivet af fedtstof til muliggørelse af transport af fedt som brændstof til musklerne. Disse muskler er godt egnede til arbejde, som kræver udholdenhed.
Type 2 b muskler har andre kendetegn: · Kan hurtigt trække sig sammen · Kan arbejde med og uden ilt · Forbrænder glukose (sukker) · Kan have reservepakke af glukose i musklerne i form af glykogen Disse muskler er mest egnet til arbejde der kræver hurtighed ( sprint). Type 2 a musklerne har lidt af begge de to andres egenskaber. Derfor nævner vi dem ikke nærmere...
 Som brændstof til arbejde bruger en hest mange forskellige energikilder. De to vigtigste er olie/fedt og sukker/stivelse.
Sukker/stivelse har følgende kendetegn: · Stivelse er forbindelse af mange sukkermolekyler, der under væskefratagelse presses sammen. · Sukker er ganske enkelt molekyler der nemt skilles ad. · Sukker er derfor hurtigt til rådighed for at musklerne kan optage dette. · Ved forbrænding af glukose bliver affaldsstoffer frigivet, som igen må neutraliseres (af selen og E vitamin). Dette sker ved forbrænding uden ilt.
Olie/fedt har følgende kendetegn: · Olie og fedt spaltes/udvindes gennem fedtsyre. · Det er mere langsomt at udvinde olien fra fedtsyren ( i forhold til sukker). · Derfor vare det længere tid inden energien er tilgængelig. · Fedtsyre levere om mod 3 x mere energi end sukker. · Ved forbrænding af fedtsyren frigøres der ingen skadelige affaldsstoffer ( derfor kommer der heller ingen muskelsmerter), derfor er det en ”god energikilde”. Hvad betyder det i praksis?
Når du sammenligner fordele og ulemper er der ingen tvivl om at olie er det bedste brændstof til langsomme sammentrækkende muskler. Til udholdenheds-discipliner er dette nødvendigt og derfor skal du til eksempelvis dressurheste bruge foder med relativt meget olie i. Det leverer meget energi og din hest kan arbejde i lang tid. Det er dog også sådan at din hest hurtigere bliver tyk, hvis du giver mere end den behøver til arbejdet.
Det bedste brændstof til de hurtige sammentrækkende muskler er sukker/stivelse. Derfor er foder med relativt højt indhold af sukker og stivelse meget velegnet til eksplosive discipliner som springning og travløb. Men giv ikke din hest foder med meget indhold af sukker og stivelse uden grund. Det er fornuftigt når hesten arbejder, og ligesom sportsfolk har sportsheste et sukkerbehov, men for meget sukker kan bringe kroppen i uorden og sågar glukoseintolerance og/ eller insulinresistens også som man kender det hos mennesker diabetes.

Forklaring af havre-effekten
Man høre altid at heste bliver varme og skøre af havre. Nu, hvor du ved hvordan musklerne arbejder, er denne del nemmere at forholde sig til. Havre består af meget stivelse: Det bliver til sukker, som er hurtigt til rådighed til hurtigt arbejdende muskler. En hest, som arbejder hårdt bruger også denne energi. Hvordan kan det så være at nogle heste bliver meget varme og ændrer adfærd af ganske lidt havre? Sukker/stivelse står bag produktion af stoffet Serotonin, igennem en hurtig stigning i blodsukkerindholdet. Serotonin er også kendt som ”lykkehormonet”, det kommer for eksempel også ved mennesker når vi spiser meget chokolade. Vi kalder der lykkehormonet da det får os til at føle som vi kan besejre hele verdenen - i en kort periode. På heste virker det også sådan. Havre stimulere produktionen af serotonin og får din hest til at føle sig fuld af energi. Der nu engang sådan at denne reaktion er individuel og meget forskellig. Ikke alle heste reagere lige voldsomt. Reagere din hest meget på havre, så Pavo Nature’s Best eller Pavo Condition eXtra meget velegnet til din hest. De er 100% havrefri.