Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

5 juli 2021 Læsetid 3 minutter

Protein i hestefoder

Protein er et nødvendigt næringsstof til heste. Det er derfor vigtigt, at hesten dagligt får de nødvendige proteiner og aminosyrer gennem foderet. Men hvad er protein egentlig? Hvor meget protein har en hest brug for? Og hvilket hestefoder indeholder mest protein?

Hestefoder indeholder tre vigtige næringsstoffer: fedt, kulhydrater og proteiner. Protein er sandsynligvis den mest misforståede af alle komponenter i hestens kost. Man troede længe, at protein var en energikilde for kroppen. I dag ved vi, at protein – sammen med vand, er selve byggestenene i alle kroppens væv.

Protein hos hesten

Protein er et vigtigt næringsstof til heste, fordi proteiner er involveret i næsten alle vitale processer i hestens krop. Et protein består af en slags kæde af (forskellige) aminosyrer. Når en hest absorberer proteiner, nedbryder enzymer og syrer kæden af aminosyrer i fordøjelseskanalen. De individuelle aminosyrer går igennem væggen i tyndtarmen ind i blodbanen. Der bliver de via leveren transporteret til de steder, hvor de er nødvendige for vævsvæksten og reparation af vævet. Kroppen kan dog ikke selv fremstille alle typer aminosyrer, så de skal være til stede i det daglige foder.

Essentielle aminosyrer

En hest kan, når der er brug for det, omdanne bestemte aminosyrer i leveren til en anden sammensætning. De aminosyrer, som en hest selv kan lave, kalder vi ‘ikke-essentielle aminosyrer’. Der er også aminosyrer, som en hest ikke selv kan lave, og disse ‘essentielle aminosyrer’ kan den kun få gennem foderet. Især lysin, methionin, cystein og tryptophan er vigtige aminosyrer for hesten. Lucerne, hørfrø og soja er for eksempel gode kilder til essentielle aminosyrer.

Proteinbehovet hos en hest

Proteinkravet er forskelligt for de forskellige typer arbejde, og f.eks. når en hest er eller har været drægtig. Ifølge CVB Tabel (2009) ligger vedligeholdelsesbehovet for en voksen hest på ca. 500 gram protein pr. dag. Behovet hos en sportshest, der skal udføre (meget) hårdt arbejde, er omtrent dobbelt så stort. En diegivende hoppe har med et gennemsnitligt behov på 1.600 gram pr. dag et tre gange så stort proteinbehov, som en hest med et vedligeholdelsesbehov. Se også nedenstående skema.

TYPE HEST

BEHOV FOR PROTEIN I GRAM/DAG

Voksen hest
600 kg (varmblods)

 

Vedligeholdelse gennemsnitligt

521

Let arbejde

671

Moderat arbejde

750

Hårdt arbejde

807

Meget hårdt arbejde

1164

 

 

Drægtige hopper

 

Måned 10

736

Måned 11

850

 

 

Diegivende hopper

 

Måned 1

1593

Måned 2

1650

Måned 3

1650

 

Kilde: CVB Tabellenboek, 2009

Protein i hestefoder

Det er altså vigtigt at afstemme indholdet af protein i foderrationen med behovet hos din hest. For eksempel har drægtige og diegivende hopper et andet proteinbehov end heste, der rides rekreativt, eller heste, der skal udføre hårdt arbejde i sport.

  • Opdræt

Føl og plage i vækst, drægtige og diegivende hopper har brug for en masse næringsstoffer. Derfor har vores avlsprodukter Pavo PodoLacPavo PodoStart og Pavo PodoGrow relativt højt og kvalitativt proteinindhold.

  • Sport

Hårdtarbejdende sportsheste har blandt andet også brug for tilstrækkeligt protein til muskelopbygning og muskelgendannelse, så derfor egner Pavo TopSport , Pavo Ease&Excel , Pavo Performance og Pavo Fibrebeet sig vældig godt.

Pavo Performance og Pavo Ease&Excel er yderst velegnede til optimal muskelfunktion og muskelgendannelse (højt energiniveau), mens Pavo TopSport, som muesli-topping med et ekstremt højt proteinindhold giver en optimal muskelopbygning. For at få din hest eller din pony i perfekt kondition (igen), er Pavo Fibrebeet løsningen, bla. på grund af de mange kvalitetsproteiner fra lucernen.

  • Fritidsheste og nøjsomme racer

Nøjsomme racer og heste og ponyer, der går meget på græs og arbejder lidt, har kun brug for lidt eller intet ekstra protein ud over grovfoder. Til disse heste er et afbalanceret vitamin- og mineraltilskud, såsom Pavo Vital eller en Pavo DailyFit briket tilstrækkeligt.

  • Ældre heste

Internationalt er der ingen nøjagtig viden om proteinbehovet hos ældre heste. Men der er stærke tegn, der tyder på, at behovet stiger, når hesten bliver ældre. I vores seniormuesli Pavo 18Plus har vi taget højde for det. Pavo går ud fra, at behovet hos heste der er ældre end tyve år, er 20 til 25 procent højere end vedligeholdelsesniveauet for ’normale’ yngre heste. Det betyder, at ældre heste har et daglig vedligeholdelsesbehov på 625-650 gram protein. Desuden er Pavo FibreBeet (11% protein) meget velegnet som et supplement eller treat. Pavo FibreBeet er den ideelle løsning til heste der mangler muskulatur og/ eller tynde heste. På grund af dets fiberrige indhold passer den ind i enhver foderplan.

Er for meget protein skadeligt?

Hvis det absorberede protein ikke bruges som et byggemateriale, kan en hest bruge det som en energikilde. Dette er ikke skadeligt, men det er heller ikke særlig effektivt. Overskydende protein udskilles gennem nyrerne som ammoniak. Dette er belastende for stalden, miljøet og heste med åndedrætsbesvær. Derfor er det vigtigt, at indtagelsen er i balance med det, din hest har brug for.

Protein i grovfoder

Grovfoder skal i princippet dække den største del af din hests daglige proteinbehov. Men stadig flere hesteejere giver grovfoder fra græsarealer, der ikke er gødet. Det er sådan set ikke forkert, men det er dog vigtigt, at grovfoderet indeholder tilstrækkeligt protein, især til sportsheste, diegivende hopper og opvoksende føl. Når jorden ikke bliver gødet, får du ofte grovfoder med højere sukkerindhold og lavt proteinindhold. 

 I 1.300 analyser af grovfoder til heste viste det sig, at 39% af alle stråfoderprøverne, der blev undersøgt, havde lavt til meget lavt proteinindhold. Dette er for lavt selv til vedligeholdelsesbehovet hos heste, der ikke udfører arbejde, men især for sportsheste er tilskud af protein nødvendigt. 36% af stråfoderprøverne havde et gennemsnitligt proteinindhold, og en fjerdedel havde et højt til meget højt proteinindhold.

Er du nysgerrig efter værdierne i dit grovfoder? Lav en grovfoderanalyse. Pavo håber snart at kunne tilbyde stråfoder analyser der fortæller om protein, sukker, energi og tørstof-indholdet i dit stråfoder. Disse oplysninger kan du derefter bruge til at give det rigtige kraftfoder, som passer til det.