Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

28 juni 2021 Læsetid 0 minutter

Få smidige muskler - E-vitamin og selen

Hvis du er aktiv i sport ved du, hvor vigtigt vitamin E og selen er til musklerne. Men hvorfor, og hvad sker der præcist i musklerne?

Hvor der arbejdes produceres der i musklerne affaldsstoffer. Affaldsstofferne der produceres i muskelerne er:

  • frie radikaler
  • peroxider

Disse affaldsstoffer i musklen uskadeliggøres og  "neutralisere" af E-vitamin og Selen. De  frie radikaler er direkte neutraliseret af vitamin E. Peroxider bliver indirekte (gennem et andet stof) opvejet af selen. E-vitamin og Selen er antioxidanter, der medvirker til at minimere de muskelskader og overanstrengelse der opstår ved mælkesyre i muskelvævet. Altså disse antioxidanter fjerner de frie radikaler i musklerne.  

Af E-vitamin, har hesten brug for en hel del af. Selen behøver den kun en lille smule af. (Selen er et sporelement, hvoraf der kun er et  lille behov af). Den vigtige faktor ved selen er, at forskellen mellem det optimale og en overskydende mængde er meget lille. Din hest skal kun have ganske lidt og for meget er direkte usundt og farligt for din hest.

 En lille overdosering af E-vitamin sker der intet ved. Selen er vigtigt og helst i den helt rigtige mængde. Derfor indeholder sports- og avlsfoder fra Pavo organiskbundet Selen (Ved organisk bundnet, menes der bundnet til et andet stof, eksempelvis protein, der sørger for optaglesen af den angivne mængde, hverken mere eller mindre).