Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

11 maart 2024 Læsetid 2 minutter

Stress hos heste: Tips til mere ro

Selvfølgelig vil vi det bedste for vores heste, men sommetider kan det være svært at undgå stress eller en stresset situation. Bliv klogere på hvad stress er, lær at genkende tegnene og hvad du kan gøre for at opnå mere ro.

Hvad er stress?

Stress er en tilstand som er karakteriseret ved afspændthed, som fx stammer fra uforudsigelighed. Hos heste såvel som mennesker kender vi til to former for stress: akut og kronisk stress. Akut stress er en kortvarig form, som reaktion på noget “farligt”. Kronisk stress er langvarigt og kan være skadelig for hestens sundhed på længere sigt.

Genkend stress signaler hos heste

Der er flere signaler som kommer til udtryk, når hesten bliver stresset. Derudover er der forskel på akut og kronisk stress. Ved akut stress vil hesten i det øjeblik den bliver bange forsøge at flygte fra det ukendte eller ”farlige”. Nogle af stresssignalerne vil være at hestens hjerteslag og vejrtrækning bliver hurtigere, og hesten kan begynde at svede og måske ryste. Du vil måske også bemærke at din hest vil gøde hyppigere og at gødning kan ændre konsistens.

Heste som oplever kronisk stress kan være tynde og have udfordringer med tarmen. Desuden kan langvarig stress også udvikle sig til stereotypier, som fx vævning, luftslugning, og krybbebidderi. Udøvelsen af disse stereotypier producerer endorfiner som har en beroligende effekt for hesten.

Tips til at reducere stress for hesten

  • Tildel masser af grovfoder

At hesten tygger har en afslappende effekt på hesten, så jo mere en hest tygger, desto bedre er det. Derfor kan det være en god ide at sikre at din hest har rigeligt med grovfoder tilgængeligt. Også om natten! Hvis du er bekymret for om din hest vil blive for tyk, kan du bruge et hønet med små huller, en slowfeeder. Udover at være med til at øge ro, er det at æde grovfoder også godt for mave-tarmkanalen.

  • Fri bevægelse

I naturen, vil hesten bevæge sig både dag og nat, hvilket ofte står i kontrast til koncentreret / intensiv træning og mange timers stilstand. Rolig og fri bevægelse er vigtigt for hestens helbred og en af måderne man opnår dette på er gennem græsning. Hvis det ikke er muligt kan en stor tør sandfold eller et større område i stalden være et alternativ. For at forebygge at din hest blot vil stå i et hjørne på folden, kan du placere grovfoder flere steder.

  • Social kontakt

En hest er et socialt dyr. Forhindrer man kontakten med andre heste, kan det være stressfuldt for hesten. Derudover kan det være en god ide at holde øje med flok dynamikken, da en ubalance i flokken også kan være stressende.

Tilskud til stressede og nervøse heste

Udover at opfylde hestens basis behov for grovfoder, fri bevægelse og kontakt med andre heste, kan du yderligere støtte den med et tilskud til nervøse og eller stressede heste. Nogle heste er naturligt sensitive og bliver let stressede, og vil derfor have god gavn af ekstra støtte. Til den type af heste kan Pavo NervControl være en løsning. Men der er også heste som finder nye eller bestemte situationer stressfyldte. Eksempelvis et besøg fra smeden, dyrlægen, et stævne, træning et nyt sted, udendørs eller vildt vejr kan forårsage stress hos hesten. Pavo BeChill virker hurtigt (indenfor 30 minutter til 2 timer) og er specielt udviklet til at tage ”toppen” i uvante situationer, uden at gøre din hest sløv.

Pavo BeChill vs Pavo NervControl

  Pavo BeChill Pavo NervControl
Anvendelse Til lejlighedsvist stressede situation Til heste der generelt er nervøse eller stressede
Effekt Hurtig effekt Langtids effekt, til konstant støtte
Form  Flydende Små pellets

 

Les mer om:

adfærd +