Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

5 juli 2021 Læsetid 1 minutter

Undersøgelse af kvaliteten af stråfoder

50% af stråfoder er af dårlig kvalitet
Du vil give din hest det optimale, naturlige og bedste foder. I vinter månederne af 2007/2008 var det svært at finde stråfoder af en god kvalitet. Hvad kan vi gøre ved det?

Hvad er den aktuelle kvalitet af det stråfoder vi giver vores heste? Pavo bedte BLGG laboratoriet i Oosterbeek i Holland om at undersøge stråfoderet som er til rådighed.

Ingen sammenhæng
2007 var kendetegnede på et tørt og tidligt forår. April var varm og tør, efterfulgt af tre meget våde måneder. Vejret var skyld i store forskelle i kvaliteten af hø og wrap og mindre produktion af råvare. Resultatet var et forhøjet prisniveau af stråfoder og især kraftfoder. Hesteejere følte sig pressede og kiggede efter steder hvor man kunne spare nogle penge. I princippet kan du give du hest mindre kraftfoder, men kun i kombination med fremragende stråfoder. Og det er lige nøjagtig her problemet ligger, fordi er kvaliteten af stråfoderet så god?

Resultatet
I december 2007 blev grovfoder prøver indsamlet fra over 100 stalde. BLGG har gennemanalyseret disse prøver. For at kunne bestemme kvaliteten af hø eller wrap skal protein indholdet ( Digestible Crude Protein, DCP) og energi niveauet ( Digestible Energy DE, i MJ/kg) fastlægges. Hvis stråfoderet indeholder mindre en 34 gram DCP pr. kilo tørstof, så er kvaliteten dårlig. Energi niveau på mindre end 0.55 DE indikere også at kvaliteten er for lav.

Undersøgelsen viste følgende resultat:

8-10 MJ/kg DE i tørstof7-20% DCP

  Meget dårligt Tvivlsomt Godt
Protein indhold:   23% 29% 48%
Energi niveua: 23% 26% 51%
 Også mineral indholdet blev der kigget på:

  God

Dårligt
 

Kalcium 65% 35% ( god er > 3,5 gram/kg tørstof)
Fosfor 88% 12% ( god er > 2,1 gram/kg tørstof)
 
Magnesium 62% 38% ( god er > 1,6 gram/kg tørstof)
 

 

 

 

Konklusion….
Undersøgelsen viste at kvaliteten af mere end halvdelen af prøverne var tvivlsomme eller meget dårlige. Det betyder at stråfoder indeholder mindre protein og energi end vi forventede. Dette behøver ikke at være et problem så længe man ved det og gør noget ved det. Derfor er det meget vigtigt at kontrollere dit stråfoder med jævne mellemrum. Kun når du kender kvaliteten kan du give kraftfoder i den rigtige kombination. På den måde kan du give din hest en balanceret diæt. Test i Danmark (også af BLGG) har vist at indholdet i grovfoderet er meget ens med Holland, vi har gennemsnitligt et større indhold kalcium, men ellers er det meget ens.