Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
3 februari 2022 Læsetid 3 minutter

Hestens pels

Langt de fleste hesteejere bruger pelsen som et pejlemærke for hestens sundhed og det er ikke uden grund. En flot og skinnende pels kommer nemlig når hesten er velfungerende og har en korrekt afbalanceret fodring. Men hvad skal der egentlig til for at opnå en skinnende pels og hvad gør man hvis det er svært at opnå? 

Hårets cyklus

Hårene i hestens pels vokser ligger enkeltvis i hårsække i huden. Fra hårsækken dannes der en kanal ud til overfladen af huden. Hårets vækst har en særlig cyklus. Denne cyklus består af en vækstfase (den anagene fase), en hvilefase (den katagene fase) og den sidste fase (den telogene fase).

I vækstfasen vokser håret. Det vil sige at celler skubbes ud af hårsækken, herefter dør og forhornes cellerne, hvilket danner det som du kender som hår. 
I hvilefasen ophører væksten og håret slipper bunden af hårsækken.
I den sidste fase er alle cellerne i håret døde og ligger klar til at blive skubbet ud, når et nyt hår begynder at vækste.

Derudover har størstedelen af cellerne i huden en særlig funktion, nemlig at de kan danne keratin. Keratin er et stærkt og strukturrigt protein som hår dannes af. Keratin er derfor et vigtigt protein for hestens pels.

Fældning

Heste skifter pels to gange årligt, forår og efterår, og rigtig mange tror at pelsskiftet er vejr afhængigt - men det er det ikke. Det er derimod melatonin som styrer hårvæksten og melatoninproduktionen er styret af lyset. Når vi går mod mørkere tider, så stiger melatoninproduktionen. Når der er tilstrækkelig med melatonin til stede så aktiveres cellerne i bunden af hårsækkene. Dette betyder at et nyt hår kan starte sin rejse, mens det gamle hår bliver skubbet ud af hårsækken, hvilket resulterer i fældning og at der bliver dannet vinterpels. 

Når vi derimod går mod lysere tider, øge dannelsen af Prolaktin. Prolaktin har en bremsende virkning på melatoninproduktionen. Dette medfører at vinterpelsen smides og en kort og fin sommerpels kan vokse frem.

Pelsskifte er en ressourcekrævende proces, bl.a. fordi hesten skifter hele sin pels. Derfor kan man opleve at hesten i denne periode bliver træt eller bliver påvirket på en anden måde. Oplever man at ens hest bliver træt er det vigtigt at man understøtter den på bedst mulig måde. 

Hvad kan du gøre?

Det er vigtigt at hesten fodres korrekt for at den har de byggesten som den skal bruge. Derfor er det først om fremmest vigtig at basis foderet er i orden. Her er det både grovfoderet og kraftfoderet som skal være af god kvalitet. Alle næringsstoffer har direkte eller indirekte indflydelse på pelsen, men fedtstoffer, mineraler og specielt B vitaminer har en tydelig synlig virkning.

B-vitaminer

Under fældning øges hestens behov for B-vitaminer og behovet kan endda overstige hestens egen produktion af B-vitaminer. Dette kan bl.a. medføre at hesten bliver træt og pelsen mister sit shine, hvilket som udgangspunkt ikke noget problem for en hest i naturen. Men i et moderne hestehold, hvor vi gerne vil ride osv., kan det være en udfordring. Det kan derfor være nødvendigt at supplere med et B-vitamin tilskud i en kortere periode for at understøtte hestens energiniveau og arbejdsglæde.

Derudover er hesten egen produktion af B-vitamin afhængig af at tarmbakterierne har et optimalt og afbalanceret tarmmiljø. Det kan derfor være en god ide at understøtte tarmen med fibre og gærkultur, hvis man har mistanke om at der er noget som ikke fungerer helt optimalt. På den måde er man med til at give sin hest de bedste forudsætninger, når den går pelsskiftet i møde. 

Mineraler

Alle mineraler er vigtige og det er vigtigt at de tildeles i et afbalanceret foder. Men nogle at de mineraler, som især er vigtige for pelsen, er zink og kobber. Disse mineraler har bl.a. indflydelse på nogle af de enzymer som danner pigment. Derudover indgår zink i mere end 200 forskellige biokemiske processer i hesten og er derfor et meget vigtigt mineral.

Protein

Det er ikke kun vitaminer og mineraler, der er vigtige for hårvæksten. Protein er nødvendigt for at der bliver dannet sunde og stærke hår. Som beskrevet tidligere består hår af Keratin og keratin er rig på aminosyren cystein. Cystein kan bl.a. dannes fra methionin, som er en essentiel aminosyre. Når en aminosyre er essentiel, så betyder det at hesten ikke selv kan danne den. Essentielle aminosyrer skal derfor tilføres gennem foderet.

Fedtsyrer

Alle celler har en cellemembran som hovedsageligt består af fedtsyrer og det er derfor vigtigt at der tilføres nok fedtsyrer for at opretholde nogle velfungerende celler. Derudover er fedtsyrer en vigtig del af det fedtlag, som dækker huden og alle hårene. Til heste, som har brug for en hjælpende hånd til at få en skinnende pels, kan du med fordel tilføre en olie som især er rig på omega-3-fedtsyrer.

 

Pavo anbefaler

√  Bliver din hest træt under pelsskifte?

Så kan det være at hestens egen produktion af B-vitaminer ikke er tilstrækkelig. Vi anbefaler derfor at du bruger Pavo MultiVit 15, som er en komplet vitamintilskud

√  Vil du have en skinnende pels?

Som noget helt nyt har Pavo fået hele to olier i sortiment! Har din hests pels blot brug for lidt shine, så anbefaler vi, at du bruger Pavo LinseedOil. Men har en hest større udfordringer med pelsen eller huden så anbefaler vi, at du bruger Pavo OmegaFit, som er lavet på Ahiflower og har en helt enestående fedtsyrer profil!


√  Fibre 

Det er vigtigt, at din hest får grovfoder af god kvalitet, så den får de nødvendige byggesten. Vi anbefaler, at man har/får lavet en analyse på sit grovfoder, så man ved indholdet i 90% af sin fodring. Tendensen er desværre at proteinniveauet er faldende. Mangler du protein i dit grovfoder, så anbefaler vi at du bruger Pavo ProteinPlus

√  Oplever du ikke træthed eller andet omkring fældning?

Super - Så fortsæt med det du gør!