Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
25 juli 2023 Læsetid 2 minutter

4 tips til opbygning af hestens muskler

4 tips til muskelopbygning hos heste

En muskuløs hest har styrke og udholdenhed. Med den rette fodring og træning kan du hjælpe din hest med at opbygge muskler.

Hvor lang tid tager muskelopbygning hos heste?

Som med mennesker bliver din hest ikke muskuløs fra den ene dag til den anden. Det kræver en kombination af de rigtige næringsstoffer, såsom tilstrækkeligt protein, og passende træning for at opbygge musklerne. Hvis du gør alt dette rigtigt, kan du se din hest opbygge en betydelig muskelmasse i løbet af gennemsnitligt 3 måneder. Brug nedenstående tips til at understøtte hestens muskelopbygning på en god måde. 

Hvordan opbygger min hest muskler?

Det er godt at vide, at en hest aldrig kan få flere muskler; mængden af muskelceller er genetisk bestemt. Men musklerne kan blive større. Træning får muskelcellerne til at lagre mere energi, hvilket øger muskelmassen og dermed også din hests præstationsevne og udholdenhed.

1.            Sørg for tilstrækkeligt med protein i foderet

De vigtigste byggesten til muskler er proteiner, som består af kæder af flere aminosyrer. Der findes både essentielle og ikke-essentielle aminosyrer. Ikke-essentielle aminosyrer kan produceres af hestens krop, men det kan essentielle aminosyrer, såsom lysin, methionin og tryptofan, ikke. Dem skal hesten have gennem foderet.

Din hest får de fleste af sine næringsstoffer fra grovfoder, f.eks. hø. Ved hjælp af en grovfoderanalyse kan du blandt andet teste, hvor meget protein og energi dit grovfoder indeholder. Da sportsheste har et øget behov for protein (og energi) for at kunne præstere, er der sandsynlighed for, at værdierne fra grovfoderet ikke er tilstrækkelige og du skal derfor supplere op i kraftfoderet. Det er bedst at gøre det med et proteinrigt grovfoderprodukt som Pavo FibreBeet eller Pavo WeightLift. Begge produkter er en fiberrig, sund støtte til heste der er for tynde og/eller ikke er ”fyldt ud” i muskulaturen. Hvilket produkt du skal vælge, afhænger af dit management og behov. Du kan læse mere om produkterne her:

Indeholder dit grovfoder og kraftfoder nok energi, men ikke nok protein? Så er tilskuddet Pavo ProteinPlus et godt valg. Det er en koncentreret proteinkilde, der er specielt fremstillet til at supplere proteinmangel i rationen, uden at give ekstra energi eller andre næringsstoffer i processen.

2.            Træningsplan til muskelopbygning

Ud over fodring spiller træning og fitness en afgørende rolle for muskelopbygningen. Det er vigtigt, at træningen optrappes langsomt, og at der er tilstrækkelig variation. Ved at holde din hest i god form øger du andelen af energikilder i musklen, hvilket gør det muligt for din hest at arbejde i længere tid uden at blive øm.

- Start altid din træning med en god opvarmning, og afslut med en nedkøling.

- Sørg for, at der er tilstrækkelig variation mellem at spænde og slappe af i træningen. Tænk på at veksle mellem tungere og lettere øvelser, og hold regelmæssige pauser, så hesten kan strække sig.
 

3.                   Tilskud for at give ekstra muskelstøtte

Heste, der kunne bruge lidt støtte til muskelopbygning, (unge) heste, der lige er begyndt at træne, eller sportsheste efter en hvileperiode kan have gavn af de ekstra næringsstoffer i et tilskud. Pavo MuscleBuild er specielt udviklet til at støtte opbygningen af muskelmasse. Det indeholder vallepulver, kendt fra bodybuildingverdenen, som indeholder en række meget vigtige aminosyrer (proteiner) til muskelopbygning. Derudover hjælper det med at forhindre muskeltræthed og hjælper dermed din hest med at holde sig i gang i længere tid.

Tip: Det ultimative boost til en muskuløs hest består af det proteinrige grovfoderprodukt Pavo FibreBeet eller Pavo WeightLift i kombination med tilskuddet Pavo MuscleBuild.

4.                   Giv musklerne tid til at restituere

Ud over al anstrengelsen er afslapning mindst lige så vigtig. Giv din hest regelmæssige fridage mellem træningspassene, så kroppen har tid til at restituere.

Hvordan plejer man en hests muskler?

Hvis træningen optrappes hurtigt, og musklerne skal arbejde for hårdt, er der risiko for, at de bliver ømme. Affaldsprodukter ophobes i musklerne, og din hest kan opleve muskelømhed og kan føle sig stiv efter træning.

For at forebygge stive og ømme muskler kan du give ekstra støtte til musklerne ved at give dem et tilskud. Næringsstoffer som E-vitamin, selen, magnesium og antioxidanter understøtter vedligeholdelsen af smidige muskler. Tilskuddet Pavo Eplus indeholder alle disse næringsstoffer og er beregnet til at forebygge stive og ømme muskler efter intensiv træning.

Hos heste, der anstrenger sig meget eller arbejder uregelmæssigt, har musklerne brug for ekstra pleje. Til disse heste kan tilskuddet Pavo MuscleCare give ekstra støtte. Dette tilskud tager sig af stive og ømme muskler efter (hård) anstrengelse. Pavo MuscleCare indeholder naturlige antioxidanter og beta-alanin, som understøtter en hurtigere nedbrydning og fjernelse af affaldsstoffer i hestens muskler. Det betyder, at hesten kan holde til intensivt arbejde i længere tid og lettere.

Les mer om:

muskelopbygning +muskler +træning +