Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
12 maart 2024 Læsetid 2 minutter

Omega fedtsyrer til heste

Omega fedtsyrer til heste

I dag er der flere og flere, der spørger sig selv, om det er nødvendigt at supplere hestens foder med tilskud som f.eks. olier. At tilfører fedtsyrer til hestens foder har flere fordele, men det er ikke altid nødvendigt og afhænger af andre fødekilder. Visse essentielle fedtstoffer kan allerede være til stede i din hests foder. Frisk græs er f.eks. rig på omega 3, og koncentrat indeholder ofte tilstrækkeligt med omega 6 (den mest almindelige fedtsyre i korn).

Hvorfor skal du bruge omega-fedtsyrer til din hest?

Der findes tre forskellige typer af fedtsyrer: omega 3, omega 6 og omega 9. Omega 3 og omega 6 betragtes som essentielle fedtsyrer, hvilket betyder, at kroppen ikke selv kan producere dem. Hesten er derfor afhængig af at få dem fra foderet. Disse fedtsyrer har forskellige sundhedsmæssige fordele for hestens krop. Fedtsyrer beskytter væv, celler og organer. De hjælper også med fordøjelsen og optagelsen af proteiner. Fedtsyrer understøtter også immunsystemet, musklerne og bidrager til en sund pels og sunde hove. Der er også undersøgelser, som viser, at omega 3-fedtsyrer bidrager til produktionen af sunde sædceller, hvilket gør hingste mere frugtbare. 

Omega 3, 6 og 9 til din hest: Hvad skal du kigge efter?


Som nævnt ovenfor findes der tre typer omega-fedtsyrer, nemlig omega 3, 6 og 9. Disse forskellige fedtsyrer har hver især forskellige egenskaber. Omega 3 virker som en antioxidant og øger din hests modstandskraft og generelle sundhed. Omega 6-fedtsyrer har en positiv effekt på hestens pels og led. En dårlig pels og nedsat modstandskraft kan derfor være tegn på mangel på essentielle fedtsyrer. Men en hest kan også få for meget omega 6, hvilket kan skaber en balance som kan have negative konsekvenser. Endelig bidrager omega 9-fedtsyrer til en sund hormonbalance. 

For at sikre, at din hest får det rigtige forhold mellem fedtsyrer, er det vigtigt at kortlægge, hvilket andet foder din hest får. Generelt anbefales et forhold mellem omega 3, 6 og 9 på 4:1:1. Heste, der spiser mere frisk græs, f.eks. når de er opstaldet udendørs om sommeren, får naturligt mere omega 3. Når græs tørres til hø, går det meste af omega 3 tabt. På den anden side indeholder kraftfoder ofte vegetabilske olier som f.eks. solsikkeolie. Vegetabilske olier indeholder naturligt en masse omega 6, hvilket kan føre til, at din hest får et overskud af omega 6 og en mangel på omega 3. Hørfrøolie er et optimalt alternativ, som har et højt indhold af omega 3 og derfor kan bruges til at afbalancere fedtsyrerne.

Fiskeolie eller plantebaseret-olie til din hest?

Det afhænger af din hest og dens nuværende kost, hvilken type olietilskud der passer bedst til den.  En generel plantebaseret olie, der indeholder omega 3, 6 og 9 er et godt valg. Afhængig af hestens foder kan en olie med en højere procentdel omega 3 dog være mere hensigtsmæssig. Heste, der får meget kraftfoder og næsten ikke har noget eller slet ikke har frisk græs til rådighed i vintermånederne, kan få mangel på omega 3. Forskning har vist, at sportsheste, der får kosttilskud med omega 3, har positive effekter. For eksempel målte de lavere kolesterolniveauer og en lavere puls under træning. På længere sigt resulterer det i mindre forsuring af musklerne og et bedre fokus.

Linolie, rapsolie, fiskeolie og Ahiflower® er eksempler på olier, der indeholder en højere procentdel omega 3. Fordelen ved fiskeolie er, at den indeholder særlige former for omega 3-syrer (nemlig EPA og DHA), som kan bruges direkte af hesten uden først at skulle omdannes i kroppen (hvilket er meget mere effektivt). En væsentlig ulempe ved fiskeolie til heste er, at dens smagelighed ofte er et problem for vores kræsne fireheste.

Ahiflower® olie

Ahiflower® er en ny olie i hestefoder og indeholder naturligt langt flere omega-3-fedtsyrer end andre vegetabilske olier og frøolier. Desuden giver den alle de sundhedsmæssige fordele ved fiske-, oliven- og hørfrøolie i én plante. Ahiflower®-olie er i modsætning til fiskeolie af vegetabilsk oprindelse og derfor meget mere velsmagende for heste. Ahiflower® er hovedingrediensen i Pavo OmegaFit og indeholder den unikke omega-6-fedtsyre GLA (gamma-linolensyre). Omega-3- og omega-6-fedtsyrerne i Pavo Ahiflower®Oil er i det ideelle fedtsyreforhold (3:1) og understøtter hestens generelle sundhed. Pavo Ahiflower®Oil har desuden en positiv effekt på hud og pels, bevægelighed og led, immunsystemet og (muskel)restitution.

Hvordan genkender du en olie af høj kvalitet?

Først og fremmest skal en olie af høj kvalitet til din hest altid være koldpresset. Koldpressede olier fremstilles meget mere omhyggeligt end raffinerede olier. Dette sikrer, at de værdifulde ingredienser, såsom vitaminer og essentielle fedtsyrer, bevares optimalt i olien. En anden vigtig indikator for en olies høje kvalitet er forholdet mellem de forskellige fedtsyrer i en olie. I en olie af høj kvalitet skal indholdet af omega-3-fedtsyrer altid være højere end indholdet af omega-6-fedtsyrer. Ideelt set er forholdet mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer i olien 3:1.