Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Morten Dueholm Larsen
19 april 2024 Læsetid 3 minutter

Beskyt dit føls værdi

 Et nyt tilskudsfoder med en videnskabeligt bevist virkning - særligt for føl i deres første leveår.


  I perioden fra marts 2009 til september 2011, gennemførte Pavo, i samarbejde med Gezondheidsdienst voor Dieren, NL (GD) og fakultetet for veterinærmedicin Utrecht, en større undersøgelse om OC /OCD (ledmus).
Undersøgelsens vigtigste formål var: Er det muligt at minimere risikoen for at udvikle OC/ OCD ved at give et tilskud til unge føl optil 1 år?

 Hoppemælk kan ikke påvirkes

 Sammensætning af mineraler i hoppens mælk er genetisk bestemt. Hoppen producere mælk med en mineralsammensætning, udfra at hesten er på samme stadige som for 6000 år siden. Nutidens heste har et andet behov, da vi har fremavlet heste med en enorm vækst i de første år. Føl vokser helt op til 1 kg dagligt! En hurtig vækst, som man også ser ved andre dyr, som slagte-svin og – kyllinger, som hurtigt skal opnå en vægt i produktionen. Her ser man også mange tilfælde af OC/OCD. For hurtig vækst fremmes også ved tildeling af korn (stivelse). Af denne grund er det vigtigt at det helt unge føl får den rigtige ernæring så tidligt som muligt.

Tesen bag undersøgelserne lød: Heste får tilstrækkeligt kalcium via ernæringen, som hoppen også videregiver rigeligt af i form af mælk til føllet. Problemet er for lidt fosfor og magnesium. Tilskuddet er derfor optimalt afstemt i forhold til føllets reelle behov.

Undersøgelsen bestod af 2 dele

  • Undersøgelse 1: 63 varmblods føl på 0 - 5 måneder
  • Undersøgelse 2: 52 varmblods føl på 5 - 12 måneder

Disse føl var på 6 forskellige stutterier. På hvert stutteri fik halvdelen af ​​føllene (tilfældigt udvalgt), et tilskud, den anden halvdel ikke. Alle føl blev røntgenfotograferet, og scoret i forhold til OC /OCD.


Resultater af OC /OCD forskningen og de 2 undersøgelser
 Ved at give tilskuddet reduceres sandsynligheden for udvikling af osteochondrosis de første 12 måneder, med en faktor på 4 (odds ratio).
Forklaring af resultatet: Da faktorerne omkring ​​OC /OCD også skyldtes andre ting end fodring, såsom genetik og bevægelse spiller en vigtig rolle, omtales resultaterne som "sandsynligheden for forekomst af OC/OCD".

- Undersøgelse 1: 63 varmblods føl på 0 - 5 måneder

  •  Uden Pavo Podo®Care: 45% af føllene i en alder på fem måneder viser OC / OCD i et af leddene.
  • Med Pavo Podo®Care: Kun 25% af føllene, som fra fødsel til alderen på fem måneder, har fået Podo®Care, viste OC / OCD i et af leddene. Så med Pavo Podo Podo®Care er det muligt at reducere sandsynligheden for OC / OCD med 20%.  

 Men fordi ikke alle vækstlinierne er lukket efter 5 måneder og nogle ting kan genoprettes af kroppen ønskede man at se hvad der sker efter 12 måneder. Derfor undersøgelse 2 med ældre føl. Altså en ny undersøgelse hvor de 52 føl ikke havde fået noget tilskud i deres første 5 måneder. Denne proces gav følgende tal:

- Undersøgelse 2: 52 varmblods føl fra 5 - 12 måneder

  • Uden Pavo Podo®Care: Uden dette tilskud viser føl i en alder af tolv måneder stadig fremkoster af OC /OCD på 45%.
  • Pavo Podo®Care: Ved tildeling af 200 gram af tilskuddet viste kun 30% fremkomster af OC /OCD.

Største effekt i knæene

Hvis vi ser nærmere på resultaterne, bliver det klart at den største forbedring i den anden undersøgelse med de fem til tolv måneder føl, var at finde i knæleddene. Muligvis kan den effekt forklares med at vækstlinierne i knæene lukker sig den alder. Dette er en vigtig erkendelse, da OC/OCD i knæleddet er meget svære at operere.

"Vi har fundet det, vi håbede på at finde”
Manden bag OCD undersøgelsen: Dr. Guillaume Counotte:
"Selvfølgelig vil man gerne bevise hypotesen. Når det lykkedes er jeg altid forbløffet og behageligt overrasket! ” udtaler Dr. Guillaume Counotte, toksikolog ved GD i Deventer. Han var leder af det hold, der lavede den overraskende OCD forskning.

Hvad præcist laver GD?
"GD blev grundlagt i 1919 for at hjælpe dyreejere og dyrlæger med dyre sundhed. Det er ikke et statsligt organ, men en uafhængig organisation, som rådgiver både dyrlæger og dyreejere. Desuden gennemføres der undersøgelser, som kontinuerligt skal forbedre kendskabet til videnskab om dyr. Dette sker ofte i samarbejde med andre organisationer, såsom universiteterne. I vores laboratorium laver vi årligt omfattende
ting, med mange millioner analyser af blod, gødning, foder og vand. Desuden er GD specialiseret i autopsier og undersøgelser af sæd. "


Hvad er det mest spændende resultat fra OCD forskningen?
"Tilskuddet har en effekt! Vi havde håbet at finde biomarkører, som vi på føl i en alder af 6 til 8 uger efter en blodprøve, kunne tyde hvilket næringsstoffer ville være nødvendige. Så man også udfra en blodprøve kunne definere om der er OC/OCD. Dette var desværre ikke muligt.”

Er resultaterne pålidelige?
"Absolut. Den videnskabelige forskning foregik ordentligt, med nok føl fra flere forskellige steder og dobbeltblind-forsøg. Halvdelen af ​​dyrene fik en puré med tilskuddet, den anden halvdel modtog en tilsvarende, men med en placebo. Alle prøver og røntgenbilleder er evalueret anonymt. " Hvad betyder det for hesteejere? "At de, ved at give dette tilskud til deres føl fra en ung alder, kan reducere risikoen for OCD. Virkningen garanteres ikke, da OCD også kan skyldtes genetiske anlæg og kan påvirkes negativt af for lidt bevægelse. Men det er endnu et stort skridt i den rigtige retning."

 

Les mer om:

fodring +føl +