Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Morten Dueholm Larsen
16 april 2024 Læsetid 3 minutter

Fodring af føl og ungheste

Ungheste vokser imponerende meget de første 2,5 år af deres liv. Et varmblodsføl vejer i gennemsnit 55 kg  ved fødslen, og kun 2,5 år efter tæt på 600 kg. I perioder kan de vokse med op til 1 kg dagligt! Hvordan er behovet i denne enorme vækstperiode? Hvordan kan du bedst bidrage til en sund udvikling fra føl til en vital og holdbar hest?

Grundlaget for et stærkt føl, begynder med sundhed
 Optimal sundhed er grundlaget for vækst. Hvis dit føl ikke er rask, vil den bruge alt sin energi på at få det bedre. Nogle gange kan de være så syge at de ikke optager foderet. Du kan tilbyde denne basis for et godt helbred: Frisk luft, frisk vand, godt og nok grovfoder, ormekur (i samspil med din dyrlæge) og masser af bevægelse. Hold øje med føllet: Hvis den ikke spiser eller drikker, er sløv eller apatisk, så skal du finde årsagen og kontakt altid dyrlægen hvis du har den mindste tvivl.

Foderet spiller en afgørende rolle

Det er vigtigt, at der fodres korrekt, når man har opdræt af føl. For lidt vækst er ikke godt, men en overdreven vækst er også et problem. En foderration, alt for rig på energi og protein, vil få føllet til at vokse, men på bekostning af knoglekvaliteten. Kvalitet og sammensætning af foderet har stor betydning for udvikling af den unge hest.   
Tip: Giv føllet en Pavo KickStart inden for de første 24 timer og igen inden for 48 timer. På den måde understøtter du igangsætning af immunsystem og fordøjelse.
 
De første tre måneder lever føllet hovedsagligt af hoppens mælk. Føllet vil måske allerede fra den første uge, forsøge at spise det samme som hoppen. Derfor skal der være grovfoder eller græs til rådighed, så den kan få de vigtige fibre fra dette. Det er også derfor at føl nogle gange spiser gødningen fra hoppen. Fibre er vigtige for udviklingen af mikroorganismerne(bakterier) i tarmen.  Og disse er mikroorganismer er omvendt vigtige for fordøjelsen af grovfoderet.  
Tip: Tilbyd gerne allerede Pavo Podo®Care så snart føllet viser interesse for at indtage foder. Dette er med til at sikre at føllet har de nødvendige næringstoffer tilgængelige.  
Føl og fodring de første 3 til 4 uger
Når føllet er mere vant til fast føde, kan du mere fast give kraftfoder fra 4 leveuge. Begynd tidligt med Pavo Podo® Start, så er du sikker på at føllet får de vigtige næringsstoffer. En anden fordel er at et føl der tidligt er vant til små mængder kraftfoder, hurtigt vænner sig til overgangen til grovfoder og kraftfoder i fravænningsperioden. På den måde undgår du også tit problemer i denne stressede periode. En anden grund er også at det letter hoppen en del, da føllet vil drikke mindre mælk og det er nemmere at holde den i god huld. Dette kan særligt være en fordel, hvis hoppen skal fremvises til kåringen senere på året.   

Føl og fodring efter fravænning
Ofte sker fravænningen af føl i en alder af 5-6 måneder. Det er vigtigt at føllet i perioden inden fravænning, spiser rigeligt grovfoder og tilstrækkelig Pavo Podo®Start. Hvis føllet først er nødt til at lære dette, efter den er vænnet fra, kan det gå tilbage for den. Det er en meget stresset periode for føllet, så for at lave perioden så skånsom som muligt, er det vigtigt at foderet er på plads inden. Tag både hoppe og føl i stalden under fravænning. På den måde kan man gradvist og nemmere øge perioden de er uden hinanden. Husk også her at reducere og/eller omlægge hoppens foder, så den reducerer og til sidst stopper mælkeproduktion. En god måde er også hvis der går 2 føl sammen, som kender hinanden inden, i den periode, så vil de støtte hinanden. Fra 8 måneder kan du præsentere dit føl for Pavo Podo ® Grow som den skal have indtil til en alder på omkring 2 ½ -3 år.
I løbet af fravænningsperioden, må den bestemt ikke få for meget foder, men føllet bør vokser regelmæssigt. En stabil vækst bidrager til et sundt og stærkt bentøj.
OC / OCD
En kendt sygdom hos føl er osteochondrose (OC (D)), i daglig tale kendt som mus. Udover arvelighed, påvirker kost og motion også udbrud af OC / OCD.
For at reducere de nedarvede egenskaber så effektivt som muligt, er det vigtigt at foderet til den unge hest indeholder nok næringsstoffer, såsom:
  • Aminosyrer: Byggestenene i protein er nødvendige for at den kan vokse. Manglen på essentielle aminosyrer fører til væksthæmning, blandt andet.
  • Fiber: Nødvendig for at mave-tarmkanalen fungerer korrekt og optimalt. Fibrene i grovfoder, men også de mange fibre i Pavos produkter, bidrage til en god fordøjelse og god tarmmotorik.
  • Mineraler og sporelementer i en optimal mængde og rigtige forhold: støtter behovet for en afbalanceret udvikling af skelettet.
  • Vitaminer: vigtige for sundhed og modstandskraft hos føllet.
Bemærk, at en ration af kun hø og korn til føl på det kraftigste frarådes. I en sådan ration er mængden af flere væsentlige og nødvendige elementer absolut utilstrækkelige!
Hvis et føl ikke får visse næringsstoffer, er risikoen for større afvigelser tilstede. Disse anormaliteter er ikke altid synlige, men som senere i livet kan komme til udtryk. Giv derfor fodring den opmærksomhed, det fortjener!
Græsnings perioden
Hvis dit føl/unge hest går på græs, skal du være opmærksom på mængden af kraftfoder. Sørg for, at føllet ikke bliver overvægtigt, da det kan føre til overbelastning af leddene. Pavo Podo®Start og Pavo Podo®Grow kan i periode med meget energiholdigt græs, erstattes med Pavo Podo®Care, som er et tilskud i koncentreret form. Pavo Podo®Care er i pelleteret form, som er nemme for føllene at spise, og indeholder de samme mineraler, som er standard i  Pavo Podo®Start og Pavo Podo®Grow. Igennem dette tilskud vil dit føl få alle nødvendige vitaminer og (Podo®) mineraler, uden ekstra unødig energi og protein, som der i perioder er tilstrækkeligt af, i især forårsgræsset.
Pavo Podo®Care kan også anvendes i hele vækstperioden til føl / unghest, som får dækket deres behov igennem rigeligt stråfoder, eller sammen med andet kraftfoder. 

 
 

Les mer om:

fodring +føl +Unghest +