Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
5 april 2024 Læsetid 1 minutter

Det moderløse føl

5 tips til hvis man står med et moderløst føl

Det er enhver avlers mareridt: et moderløst føl. Et moderløst føl kan være resultatet af, at hoppen dør, men det kan også være resultatet af at hoppen afviser føllet eller hoppen ikke giver råmælk/mælk nok. Så selvom hoppen stadig er i live i de sidst nævnte situationer, så skal du handle som om at føllet er moderløst.

Tips til moderløse føl

Det er vigtigt, at et føl får sin første råmælk så hurtigt som muligt efter fødslen (helst inden for 2 timer, og senest inden for 24-36 timer). Vær derfor godt forberedt, og sørg for at handle hurtigt i henhold til nedenstående tips!

1. Malk hoppen

Hvis hoppen dør, kan hun i mange tilfælde stadig malkes. Råmælk fra moderen er det bedste for føllet. Sørg derfor for at tage så meget råmælk som muligt.

2. Ring til dyrlægen

Dyrlægen har ofte oplevet flere lignende tilfælde og har derfor den nødvendige praktiske erfaring. Han undersøger føllet grundigt og kontrollerer blodet for at sikre, at føllet har fået nok antistoffer. Hvis det er nødvendigt, vil dyrlægen behandle føllet med det samme.  

3. Supplerende råmælk

Råmælken fra den afdøde hoppe er som regel ikke nok. Der er flere muligheder, f.eks. kan man fryse råmælk ned ved fødslen af et sundt føl til nødsituationer. Sørg for, at du har et Pavo SOS-kit derhjemme. Dette kit indeholder Pavo Colostrum (kunstig fremstillet råmælk), Pavo FoalMilk (følmælk) og en flaske med en matchende sut. Pavo Colostrum forsyner det nyfødte føl med livsbeskyttende antistoffer.

4. Find en ammehoppe

Der er flere måder at finde en ammehoppe på. I højsæsonen kan det være at dyrlægen har kendskab til en ammehoppe et sted.

Der er også en Facebookside der hedder "Ammehoppe-formidling i Danmark". Hvis det drejer sig om en ammehoppe, der selv har mistet sit føl, så spørg, hvad årsagen var. Lav gode aftaler på forhånd, og skriv dem ned på papir. Bed dyrlægen om at guide dig gennem processen med at lære plejemoderen at kende!

5. Tilbyd forældreskab

Moderen er den bedste opdrager, og en ammehoppe er det bedste alternativ. Hvis du ikke kan finde en ammehoppe, eller hun ikke accepterer føllet, kan føllet opdrættes med flaske. Sørg gerne for at føllets for masser af kontakt med andre heste!

Les mer om:

føl +