Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

5 juli 2021 Læsetid 3 minutter

Fodringsråd ved de 5 hyppigste træningsproblemer hos heste

Får du ikke de resultater, du forventer, eller går træningen ikke helt problemfrit? Se på, om din hest får det rigtige foder med de vigtige næringsstoffer. Selvfølgelig kan du ikke afhjælpe alt ved at justere foderet, men det kan give netop det lille skub, der skal til. Her er fem tips til fodring af heste i træning.

1 Min hest har for lidt muskelmasse 

Stråfoderanalyser viser, grovfoderet til ​​mange heste ikke indeholder nok protein. Og proteiner er nødvendige for optimal muskelvækst og –restitution. Grunden til, at kvaliteten af ​​grovfoderet bliver ringere, er bla. at det i stigende grad importeres fra udlandet og oftere produceres på enge eller folde, hvor der ikke gødes. Det ser godt ud og dufter herligt, men det siger ingenting om proteinindholdet.

Fodringstip

Kun hvis du får analyseret dit grovfoder, kan du sige noget om niveauet af energi, protein og sukker. Og hvis det så viser sig, at dit grovfoder indeholder for lidt protein, kan du vælge at købe andet hø eller wrap. Eller du kan supplere det med et proteinrigt grovfoderprodukt, såsom Pavo FibreBeet. Det er en blanding af Pavo SpeediBeet (roemasse uden sukker) og lucerne for at styrke og fremme muskler. Som supplement kan du også vælge en topping som det proteinrige Pavo TopSport, for at sikre, at din hest får alle de nødvendige næringsstoffer til at bygge og pleje musklerne under træningen. Giv 500 til 1000 gram Pavo Topsport om dagen og i kombination med tilstrækkelig træning vil muskelmassen udvikle sig i løbet af 2 til 3 måneder. En anden mulighed er tilskuddet Pavo MuscleBuild  som også støtter opbygningen af musklerne yderligere og især er velegnet hvis der ikke ønskes yderligere huld, men blot muskulatur.   

2 Min hest er nervøs og stresset

Mange heste har problemer med nervøsitet under træningen. Forskning har vist, at magnesiummangel kan være årsag til spændt og nervøs adfærd. Heste får normalt en stor del af deres magnesium gennem hø og wrap, men da grovfoder-kvaliteten generelt bliver dårligere, ses der oftere og oftere en mangel. Magnesium spiller en rolle i knogleopbygningen og signaler af nerveimpulser. Det er også nødvendigt for, at musklerne kan slappe af- kalcium bruges når hesten spænder musklerne, og magnesium når de løsnes. Ved alvorlig magnesiummangel vil man kunne opleve at musklerne begynder at sitre efter hårdt arbejde, og heste kan ændre adfærd. Pavo har tidligere lavet undersøgelser der viste at 40% af sportshestene havde magnesium-mangel. Sportsheste på omkring 650 kilo har brug for gennemsnitligt 20 gram magnesium om dagen.  En del af det bliver udskilt i sved. Det er også en af grundene til, at sportsheste har større behov for magnesium, fordi de bevæger sig mere og sveder.

Fodringsråd

Er din hest nervøs eller ”ser den spøgelser”? Overvej da Pavo NervControl. Dette supplement indeholder blandt andet magnesium og aminosyren L-tryptofan, og det sørger for at spændingen i kroppen forsvinder. Du kan også vælge en helt anden kraftfoder-løsning med Pavo Ease&Excel: en sportsmuesli med et ekstremt lavt sukker- og stivelsesindhold, hvor energien kommer fra fibre og olier. Mange nervøse heste reagerer meget godt på dette. Den er ideelt til heste med maveproblemer, som tit også er en konsekvens af stress. Giver du hellere pellets? Så kan du vælge Pavo Performance.

3 Min hest virker spændt og stiv dagen efter træningen

Efter en hård træning er det vigtigt, at affaldsstofferne i musklerne føres væk, og at næringsstoffer bliver tilført. Sørg for tilstrækkeligt foder, der passer til arbejdet. Mange sportsheste har brug for mere protein af hensyn til musklernes sundhed. Det kan du bedst give ved at fodre med grovfoder af høj kvalitet, som du kender indholdet af. Overvej også om du skal støtte med et tilskud af antioxidanterne E-vitamin og selen eller finde et produkt, der indeholder Beta-alanin. Det er et produkt, der bruges til mennesker til at modvirke mælkesyre, men som også har vist sig at have positiv virkning på heste.

Fodringsråd

Er din hest øm og stiv efter træningen? Før træningen kan du give Pavo Eplus, der indeholder de stærke antioxidanter E-vitamin og selen. Men virker din hest stadig øm, så kunne du også prøve med en kur med Pavo MuscleCare . Dette supplement indeholder Beta-alanin, hvor man hos heste har bevist, at det udsætter tidspunktet for at musklerne syrer til.

4 Min hest har ringe udholdenhed

Til præstationer, der kræver meget udholdenhed, får en hest ikke nok at arbejde på med den ’hurtige’ energi der kommer fra sukker og stivelse. Olie og fibre er en meget bedre energikilde. En hest bliver ikke ’varm’ af dem, men den giver meget længevarende energi. Du kan selv tilsætte planteolie til foderet. Men det er nemmere at vælge et balanceret energirigt foder, der indeholder alt i de rigtige forhold.

Fodringsråd

Vil du have et foder, der er rigt på olier, så din hest får energi, men ikke bliver ”varm”? Prøv Pavo Performance (sportspellets) eller Pavo Ease&Excel (sportsmuesli), som passer til et højt energibehov (energy level high). Træner du på moderat til intensivt niveau, så er Pavo AllSports (sportspellets) eller Pavo SportsFit (sportsmüesli) et bedre alternativ. Disse produkter har begge et gennemsnitligt energiindhold (energi level medium).

5 Min hest sveder meget

En hest sveder for at køle af, men derved mister den væske og de såkaldte ‘elektrolytter’ eller salte, såsom natrium, klorid og kalium. De har en vigtig rolle i kroppens væskebeholdning. Hesten får væske ved at drikke. Mange heste har en salt-sliksten tilgængelig, men de spiser ikke (nok) af den. Derfor er du som hesteejer nødt til aktivt at give salt, for at opfylde behovet. Som tilskud til det daglige foder kan du bruge køkkensalt uden jod. Fordel det over flere fodringer for at undgå, at din hest lader foderet ligge, fordi den ikke kan lide det. Men det er endnu nemmere og bedre at blande en speciel elektrolytblanding i foderet.

Fodringsråd

Sveder din hest meget? Pavo Elyte indeholder ikke kun natriumklorid, men også andre salte, som din hest mister, når den sveder. Til sportsheste er 50 til 100 gram pr. dag nok, ved intensiv træning og ekstreme temperaturer anbefales 100 til 200 gram pr. dag. Under lang transport og stævner kan du med fordel bruge sportsdrikken Pavo ReHydrate som både supplere med elektrolytter og druesukker.