Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

1 juli 2021 Læsetid 2 minutter

Hestefoderets effekt på fertiliteten

Der er generelt (for) lidt videnskabelig forskning på foderets indflydelse på fertilitet. Vores avlssortiment Podo er bla. baseret på flere undersøgelser og vores kunders erfaringer.

Energi (kulhydrater, olier / fedt)
Mængde og type af energi, påvirker hormoner, og derfor ægløsning (påvirker FSH, LH, insulin produktion):

 • Ved goldhoppe: Overvægtige og for fede hopper har i særdeleshed fertilitetsproblemer.
 • Ved goldhoppe: For tynde og mager hopper (negativ energibalance) er mindre frugtbare. Kraftigt vægttabt eller forøgelse under graviditet er ikke tilrådeligt.
 • Drægtig hoppe: I løbet af graviditeten, bør en hoppe ikke være for fed. Det fødte føl får for meget fed mælk og vokser hurtigere. Dette er ugunstigt for kvaliteten af knoglerne.
 • I diegivningsperiode er det ikke ønskeligt med for meget overvægt. Fede hopper giver tit fed mælk og eventuelt overvægtige føl. Dette er igen ugunstigt for optimal knoglevækst

Protein kvalitet:
Mængde af protein og proteinkvaliteten påvirker ægløsning (LH, FSH) på hoppen.

 • Ved goldhopper: Flere essentielle aminosyrer styrker frugtbarhed. For lidt af essentielle aminosyrer nedsat mængden af follikler
 • Drægtige hopper i de sidste 3 måneder af graviditeten: ekstra (væsentlige) aminosyrer er nødvendige for korrekt udviklingen af føllet.
 • Under diegivning vil en mangel på protein fører til reduceret mælkeproduktion.

Vitaminer
Beta-caroten (eller pro-vitamin A).
Ved goldhopper: beta-carotin har en positiv effekt på fertiliteten (forskningssamarbejde Pavo). Med beta-carotin er en hoppe i bedre cyklus, det reducerer risikoen for tidlige embryo-dødelighed og giver en bedre brunst. Pavo Fertile indeholder bla. Beta-caroten.

Mangel på vitamin E.
Ved goldhopper: E-vitamin mangel fører til infertilitet (defineret i andre arter).
Hos drægtige hopper: misdannelser af føllet (muskler, hvide muskel) eller abort. o Folinsyre kan have en positiv effekt. I human ernæring har det en positiv indvirkning. Til heste, der er effekten meget lidt kendt.

 • Mineraler
 • Selen. Funktionen af selen svarer til vitamin E. Selen har en lignende virkning som vitamin E på fertilitet. I øvrigt findes der (mulige) påvirkninger af næringsstoffer, hvis virkning ikke er bevidst, men hver at overveje:
 • Mykotoksiner.Mykotoksiner er giftstoffer der kommer fra skimmel eller svampespore. Skimmelsvampe findes vidt udbredt i landbrugsafgrøder, foder og fødevarer.
 • Den største trussel er gennem indtagelse fra Fusarium svampe. Dette sker igennem næsten alle korn og græs. Fusarium-svampe har en negativ effekt på fertiliteten hos svin og der vurderes at 25 pct. af afgrøderne på verdensplan årligt forurenes med mykotoksiner. Hos heste er effekten stadig meget lidt kendt.

Stald/ boks i forhold til fertilitet
Er også en væsentligt faktor og man bør være opmærksom på hygiejnen i stalden:

 • Tilstrækkelig ventilation
 • Ingen syge heste nær drægtige/ diegivne hopper eller hopper der ønskes ifolet. Vær på vagt overfor Rhino (Equine Rhinopneumonitis- herpes virus (EHV-1)), som fremkalder abort på smittede hopper. Opstald evt. nye heste eller heste der er meget ude til stævner eller træning andre steder i en karantænestald.
 • Regelmæssighed fodring og pleje
 • Så lidt stress som muligt
 • Sandsynligvis kan arbejde også påvirker fertiliteten. Vi har ingen beviser for det, men i den menneskelige sektor har man allerede bevidst at overdreven træning (elite) har negativ indflydelse på frugtbarhed. Måske spiller testosteron eller andre hormoner der en rolle?

Ideelt foder til goldhopper

Generelt: Hoppen skal være dækket ind med energi. Normalt vil alm. ration som er justeret efter arbejde og intensitet være tilstrækkeligt.
I tilfælde af ringe frugtbarhed kan der tilrådes at mindst 3 til 4 uger før den forventede ifolings-dato at supplere med tilskuddet Pavo Fertile for at tilføre bla. Vitamin E, beta-caroten og selen.

Ideelt foder til under drægtighed / diegivning
I de første 8 måneder fodres efter arbejdsmængde med godt stråfoder og alm. kraftfoder. Fra drægtighedens 9 måned til endt diegivning erstattes foderet med Pavo Podo Lac ®. Dette foder indeholder ekstra essentielle aminosyrer, sporeelementer, selen og vitaminer ( ekstra Vit. E og folinsyre)
Under diegivning øges mængden væsentligt, pga. af større energi- og protein-behov. Dette afhænger selvfølgelig af indtagelsen af græs (antal timer på og kvaliteten af græs).