Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
22 januari 2024 Læsetid 1 minutter

Hørfrøolie til heste

Hørfrø til heste

Mange hesteejere fodrer deres heste med en form for hørfrø eller hørfrøolie, men hvad er hørfrøolie egentlig? Hørfrøolie og andre olier indeholder essentielle fedtsyrer. Disse fedtsyrer er også kendt som omegasyrer og er vigtige for din hests sundhed. Omega 3 og omega 6 er de vigtigste omegaer og begge finder du i hørfrøolie. Det unikke ved denne olie er dens høje indhold af omega 3, som især om vinteren kan give god støtte til hesten.

Hvorfor bruge hørfrøolie til din hest?

Hørfrøolie er et frø og er særlig rig på proteiner og fedtsyrer. Disse proteiner understøtter muskelgenoprettelse og muskelvækst. Men især fedtsyrerne har en positiv effekt på hestens sundhed. Bl.a. fordi heste ikke selv kan producere disse fedtsyrer, kan det være et sundt supplement til deres kost.

Først og fremmest stimulerer hørfrø en sund fordøjelse. De essentielle fedtsyrer som omega 3- og 6-olier er "indbygget" i alle cellevægge, hvilket bl.a. sikrer, at tarmene fungerer optimalt. Der er også fordele, der er mere synlige for øjet, som f.eks. den velkendte blanke pels. Det rigtige forhold mellem omega 3 og omega 6 sikrer din hest en skinnende pels. 

Dertil kommer at hørfrø er en god energikilde for din hest. Dette skyldes hovedsagelig de ekstra fedtstoffer, som hesten kan få meget mere energi fra end fra kulhydrater.

I princippet er hørfrøolie velegnet til alle heste i de små mængder, som vi anbefaler. Hold dig derfor altid til de anbefalede mængder. 

Hørfrø kontra hørfrøolie

Hørfrøolie er et bedre valg end ren, ubearbejdet hørfrø. Det skyldes, at der frigøres blåsyre ved fordøjelsen af ren hørfrø. Det er en giftig syre, som afbryder ilttransporten gennem blodet. For at undgå dette kan du koge hørfrø, før du fodrer det. Derved frigøres cyanhydroxid og forsvinder i luften. En anden løsning er hørfrøolie, da blåsyren frigives under presningen af frøet.

Hvor meget hørfrøolie skal du fodre din hest med?

Når du ønsker at fodre din hest med hørfrøolie, er det nyttigt at vide, hvor meget du kan fodre med det. Som med andre fødevarer er det klogt at indføre et nyt tilskud med forsigtighed. Vi anbefaler at blande olien i f.eks. kraftfoderet, så din hest i ro og mag kan vænne sig til smagen. Vi anbefaler, at man højst giver voksne heste 100 ml om dagen, dog er to spiseskefulde om dagen er dog ofte mere end nok til at opnå de ønskede fordele. Et overskud af hørfrøolie kan have uheldige følgere.  

Ud over mængden af hørfrøolie er det nogle gange også godt at tage hensyn til årstiden. Frisk græs er naturligt rigere på omega 3, mens koncentrat er rigere på omega 6. Derfor kan det være en rigtig god ide at udfodre Pavo LinseedOil om vinteren, når heste får mindre frisk græs, eller i perioder, hvor din hest har brug for ekstra energi, f.eks. når den er ved at fælde.

Hørfrøolie eller solsikkeolie til din hest?

Ud over hørfrøolie er solsikkeolie også et supplement, der indeholder essentielle fedtsyrer. Den største forskel ligger i forholdet mellem omega 3 og omega 6. Som allerede nævnt indeholder hørfrøolie mere omega 3 end solsikkeolie, der indeholder mere omega 6. Heste, der spiser (tilstrækkeligt) kraftfoder, får ofte allerede tilstrækkeligt med omega 6. Et overskud af omega 6 kan have negative virkninger, og derfor er hørfrøolie ofte et bedre valg. En anden ulempe ved solsikkeolie er, at den ofte er raffineret, og at fedtstofferne kan være skadelige.