Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

30 juni 2021 Læsetid 3 minutter

Foder til avlshoppen

Grundlaget for et sundt føl grundlægges i de sidste tre måneder af drægtighedsperioden og de første to måneder efter folingen. Da stråfoder ofte indeholder for lidt protein, er det klogt at supplere med avls-hoppefoder, som indeholder dette, fra den niende måned af drægtigheden.
 
I de sidste tre måneder af drægtigheden vokser føllet 70 procent. Det er derfor tidspunktet at give hoppens foder ekstra opmærksomhed. Frisk forårsgræs indeholder egentlig alt hvad hoppen har brug for, men da heste i Danmark for det meste først kommer ud fra april eller maj på fuld græs, får de typisk stråfoder i denne periode. For alle heste, og især avlshopper, er det vigtigt at vide hvad stråfoderet indeholder af protein, energi og sukker. Heldigvis foretages der nu oftere analyser af stråfoderet. Pavo har i mere end 10 år undersøgt stråfoderanalyser og konstateret på  basis deraf, at indholdet af energi og protein er under niveau. Rent stråfoder er godt til for tykke heste eller heste som kun bruges rekreativt, men det kan give problemer hos drægtige/ diegivende hopper og sportsheste. Hvis en avlshoppe får for lidt energi tilført, vil hendes krop tage fra egne fedtreserver. Mangel på protein går ud over muskelvævet og føllets udvikling.
OC/OCD
For avlshopper er stråfoder som indeholder tilstrækkelig protein vigtigt. Derudover har de brug for de rigtige vitaminer, mineraler og sporelementer, for eksempel til at bekæmpe lidelser som OC/OCD hos føllet. Det korrekte calcium-fosforforhold spiller en stor rolle for en sund knogleopbygning, men derved er tilstrækkelig magnesium også af afgørende betydning.
Da Pavo konstant følger udviklingen indenfor stråfoder løbende, kan vi også hurtigt tilpasse indholdet af protein-, energi-, vitamin- og mineraler i vores kraftfoder. Således er mængderne af zink og selen de sidste år faldet. For at dække hoppernes behov tilsættes der derfor ekstra til Pavo Podo®Lac, så avlerne kan stole på at de støtter deres hoppe optimalt med dette opdaterede kraftfoder. At det virker godt, bekræftes af resultatet af en undersøgelse af protein- og fedtindholdet i hoppemælk fra avlshopper, som får dette foder. Derudover er de undersøgte føl stærke, veludviklet, sunde og ikke for tykke. For meget fedt er ikke godt for dem.
 
 
FØLLET VOKSER 70 % I DE SIDSTE TRE MÅNEDER AF DRÆTIGHEDEN
 
Foder-råd
Anbefalingen for avlshopper er at give mellem 2 og 3 kilo Pavo Podo®Lac pr dag, fordelt over mange små rationer, fra tre måneder inden folingen til føllet fødes. I drægtighedens sidste fase presser føllet mod indvoldene, hvilket gør at hoppen ikke længere kan bearbejde store mængder foder. Derudover er ubegrænset stråfoder væsentligt. Helst i form af græs, men ellers hø eller wrap af høj kvalitet som har et proteinindhold over middel.
Råmælk
Modermælk indeholder alle nødvendige stoffer til et godt immunforsvar og vækst. Den første mælk som produceres kaldes ”råmælk”. Denne råmælk er væsentlig for et føl, da den indeholder antistoffer. De er omgivelsesspecifikke, hvilket betyder at de virker mod sygdomme fra tidspunktet, hvor føllet kommer til verden. Det frarådes derfor også at flytte en avlshoppe lige inden folingen. Råmælk er vitalt for nyfødte føl. Som avler er det da også vigtigt at være forberedt hvis hoppen – uanset årsag –
ikke kan give råmælk. Undersøg om en avler i nærheden eventuelt har dybfrossen råmælk liggende eller kontakt dyrlægen. Ved Pavo har vi også Pavo S.O.S Kit liggende hvis uheldet er ude.
Laktationsperiode
Den første måned, når føllet stadig er lille, producerer en hoppe ikke så meget mælk. Men koncentrationen af vigtige stoffer i mælken er større. Mælkeproduktionen er på sit højeste når føllet er to og tre måneder. En hoppe giver da omtrent 18 til 20 liter mælk pr dag. Det kræver enorm meget energi. En hoppe skal bogstaveligt talt æde for to, fordi ernæringsbehovet ligger to gange så højt som hos en normal hest og kan sammenlignes med en military-hest eller en væddeløbshest på højeste niveau, som er i fuld træning!
Avlerne:
Mogens Pedersen, Straight Horse, avler af blandt guldmedaljehoppen Straight Horse Sezuanna (helsøster til Sezuan) samt den netop avlsgodkendte hingst Straight Horse Sir Romance: ” Vi har i flere år brugt Pavo til alle vores avlsheste.
Vi kan tydeligt se hvordan vores avlshopper trives og er forholdsvis nemme at ifole igen. De ser godt ud og holdes i god huld i hele forløbet.
Når vi avler godt 4-6 føl årligt kan man tydeligt se hvor vigtig masser af bevægelse, samt kvaliteten af foder er.  De har på Pavo en sund vækst, vokser harmonisk og tegner til at blive gode sportsheste. Jeg mener bestemt der en god investering at fodre korrekt de første år af hestens levetid .”
 
Stutteri Springborg havde i 2017 den bedste 2-års dr.hoppe i Dansk Varmblod. To 2-årshopper udtaget til finalen ved eliteskuet. To føl udtaget til elitefølauktion. Per Springborg om Pavo: 
” Vi skiftede foder efter 15 år på samme foder og har nu brugt Pavo Podo®Lac i en sæson. Vi bruger det igen i denne sæson til vores avlshopper, føl og ungheste. Hopperne kan godt li’ foderet og mængden passer fint med, at de er højdrægtige i de sidste 3 mdr. Når hopperne har folet, er det mit indtryk at hopperne producerer mælk til føllene i passende mængde således at føllene har en stabil og jævn vækst og ikke bliver for tykke. Foderet passer fint sammen med den wrap, som vi producerer på Stutteriet. Vi bruger også Pavo Podo®Lac, når hopperne går på græs for at sikre at de får den mængde foder, de skal have. ”