Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
5 april 2024 Læsetid 2 minutter

Drægtige og lakterende hopper

Venter du føl til foråret?

Det er en meget spændende tid!
Men der er mange forberedelser indtil føllet bliver født og det er nu man skal overveje de ernæringsmæssige behov hos hoppen. Men også når føllet er født og hoppen giver en masse mælk. Her er nogle tips til at give føllet og hoppen gode forudsætninger.

Hvad sker der med hoppen?

Ved ankomsten af et føl, ændrer hoppens ernæringsmæssige behov sig enormt. Det starter allerede de sidste mdr. i drægtigheden, hvor føllet i livmoderen vokser enormt. Derfor er næringsstoffer nødvendige opnår en optimalvækst. Både mens føllets stadig er inde i hoppens mave og når den er født kommer disse næringsstoffer fra hoppen. I livmoderen gennem navlestrengen og efter fødslen gennem hoppens mælk. Det er klart, at det kræver meget af din hoppe og hendes ernæringsmæssige behov variere meget. I gennemsnit bruger en hoppe med føl bruger 2 gange så meget protein og energi som en hoppe uden føl.

Føl uden OCD

I ”The Stands” 2004 har der været en artikel om at 25 % af alle føl har Osteochondrosis (OC(D)). Alt i alt forårsager OC(D) betydelige skader. På årsbasis bliver der brugt 10.000.000,- … som omregnet er € 3.333,- pr. fødte føl! Og så er de følelsesmæssige skader ikke med beregnet. OC er i 20 til 30% af tilfældene arveligt og de resterende tilfælde er 70 til 80% af miljømæssig påvirkning i opdrætsfasen. Udover foderet spiller bevægelse også en stor rolle.

Fodring af føllet begynder allerede inden når den er kommet til verden. Forskning har vist at, den drægtige hoppes fodring har en stor indflydelse på tilgængligheden af næringsstoffter og derved også fosterets udvikling. Derfor er det vigtigt at ændre hoppens fodring senest 3 måneder før folingen. Her anbefaler vi at man vælger et foder fra Podo ® serien.

Kobber har en vigtig rolle

En stor del af mineraler og sporelementer passerer gennem moderkagen til det ufødte føl. Føllet kan lagre mineraler og sporelementer i leveren. Den har reserve i leveren, som en lille madpakke, som den kan bruge at den første tid uden for livmoderen. Føllet bruger f.eks. reserverne i de første uger af amningen, da hoppemælken i denne periode ikke indeholder nok mineraler og sporelementer. Et godt eksempel er kobber. Kobber har en dokumenteret påvirkning på knoglerne. Det er vigtigt at specielt kobber tilføres til det ufødte føl igennem moderen. Da kobber bliver lageret i føllets lever og føllet bruger det efter fødslen. Niveauet af kobber i hoppemælken er lavt. Derfor er det vigtigt at føllet opbygger et reserve lager igennem drægtigheden.

Med Pavo Podo®Lac PelletsPavo Podo®Lac muesli eller Pavo Podo®Care får hoppen tilført nok mineraler til at sikre føllets at føllets madpakke er fyldt godt op det bliver født.

Fodring under laktation

Efter foling går mælkeproduktionen hos hoppen i gang. I de først dage producere en hoppe ca. 7 til 8 liter mælk om dagen og det bliver langsomt forøget til 20 liter dagligt. Til den mælkeproduktion har hoppen et meget stort behov for især energi og protein, men også mineraler og sporelementer. Hvis du har et tidligt født føl (Januar-Februar) eller et sent født føl (Juni-juli), er det ikke sikkert at der er græs nok til at understøtte den høje mælkeproduktionen. Derfor er det vigtigt at vælge et behovstilpasset foder. Hos Pavo har vi gjort det nemt. Du fortsætter bare med det samme foder, som hoppen fik under drægtighed, dog skal mængden tilpasses. Følg anvisningen på sækken.

Har du en hoppe der er nøjsom eller for tyk? Så er det vigtigt at du stadig forsyner hoppen med tilstrækkelig med vitaminer og mineral, samt protein. I dette tilfælde kan en kombination af Pavo Podo Care og Pavo ProteinPlus være løsningen for dig.

 

Les mer om:

drægtig hoppe +fodring +Laktation +