Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

28 juni 2021 Læsetid 2 minutter

Drægtige og diegivende hopper

Har du en hoppe der venter føl i foråret? Det er en meget spændende tid!
Men der er mange forberedelser indtil føllet bliver født og det er nu man skal overveje de ernæringsmæssige behov hos hoppen. Men også når føllet er født og hoppen giver en masse mælk. Her er nogle punkter som kan hjælpe på det unge føl og hoppens tilstand.

Hvad sker der med hoppen?
Ved ankomsten af et føl, ændre hoppens ernæringsmæssige behov sig enormt. Det starter allerede de sidste mdr. i drægtigheden, hvor føllet i livmoderen vokser enormt. Vægten af det ufødte føl forøges med 20 kg til 55kg de sidste 3 mdr. Det betyder at føllet hver måned vokser med 12 kg. Efter fødslen vokser føllet endnu mere. En vækst på 750- 1000 g er meget normalt for et føl dagligt. Disse næringsstoffer som er nødvendige for sådan en vækst kommer fra hoppen til føllet. I livmoderen gennem blodbaner og efter fødslen gennem hoppemælk. Det er klart, at det kræver meget af din hoppe og hendes ernæringsmæssige behov variere meget.

I tabellen viser hvad dens behov for energi og protein er fra 8. måned af drægtigheden. Behovet for energi og protein øges eksplosivt efter føllet er født. Hoppen skal bogstaveligtalt spise for to. En hoppe med føl bruger 2 gange så meget protein og energi som en hoppe uden føl.

Føl uden OCD
I ”The Stands” 2004 har der været en artikel om at 25 % af alle føl har Osteochondrosis (OC). Alt i alt forårsager OC betydelige skader. På årsbasis bliver der brugt 10.000.000,- … som omregnet er € 3.333,- pr. fødte føl! Og så er de førelsesmæssige skader ikke med beregnet. OC er i 20 til 30% af tilfældene arveligt og de resterende tilfælde er 70 til 80% af miljømæssig påvirkning i opdræts fasen. Ud over ernæring spiller bevægelse også en stor rolle. Især for ungheste betyder bevægelse og kost en stor rolle for at forhindre OCD.

Fodring af føllet begynder ikke først når den er kommet til verden. Forskning har vist at, den drægtige hoppes kost har en stor indflydelse på forekomsten af knogle defekter. Derfor er det vigtigt at de sidste 3 måneder af drægtigheden at foder med Pavo Podo Lac, Som indeholder alle de mineraler og sporelementer som kaldes Podo ® mineraler- til udvikling at fosterets knogler.

Kobber har en vigtig rolle
En stor del af mineraler og sporelementer passere gennem moderkagen til det ufødte føl. Føllet kan lagre mineraler og sporelementer i leveren. Den har reserve i leveren for senere i livet at kunne bruge det. Føllet bruger f.eks. reserverne i de første uger af amningen, da hoppemælken i denne periode ikke indeholder nok mineraler og sporelementer. Et godt eksempel er kobber. Kobber har en dokumenteret effekt på reparation af knoglerne: Det spiller en vigtig rolle for genoprettelsen af skader og brud på knoglerne på en naturlig måde. Det er vigtigt at specielt kobber tilføres til det ufødte føl igennem moderen. Da kobber bliver lageret i føllets lever og føllet bruger det efter fødslen. Kobber niveauet i hoppemælken er meget lavt. Derfor er det vigtigt at føllet opbygger et reserve lager igennem drægtigheden.

Konklusion: Med Pavo Podo Lac® får hoppen de sidste 3 mdr. af drægtigheden den rigtig mængde kobber, til at sikre føllets bestand af kobber før det bliver født.

Ernæring under diegivning:

Efter fødslen går mælkeproduktionen hos hoppen i gang. I de først dage producere en hoppe ca. 7 til 8 liter mælk om dagen og det bliver langsomt forøget til 20 liter efter 2 til 3 måneder. Til den mælkeproduktion har hoppen et meget stort behov for energi og protein, men også mineraler og sporelementer til mælken. Hvis du har et tidligt født føl (Januar-Februar), er der som regel ikke græs nok til hoppen efter 2-3 måneder, til at understøtte den høje mælkeproduktionen. De har ofte på det tidspunkt kun hø eller wrap som grovfoder. Disse rationer skal derfor øges med ca. 2,4 kg. og med ekstra Pavo Podo Lac kan du bevare en sund hoppe.