Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

5 juli 2021 Læsetid 2 minutter

Fodertips til at holde din ældre hest oppe i vægt

Ældre heste fra 18 år og ældre er mere tilbøjelige til at have problemer med deres vægt. Deres krop optager ikke næringsstofferne så godt, og tandproblemer spiller ofte også en rolle. Heldigvis er der nok, du kan gøre, for at få og holde en gammel hest oppe i vægt.

Ældre hest for mager: Find ud af årsagen

Når din ældre hest bliver for tynd uden umiddelbart åbenbar grund, er det første skridt at finde årsagen til det. Derfor er det klogt først at foretage en blod- og gødningsprøve. I blodprøven ser man på, om nyrerne, tarmene og leveren fungerer korrekt. Måske mangler din hest noget, fordi den fejler noget. Ved at få udført en gødningsprøve kan du også finde ud af, om din hest måske har  orm. Få også tænderne undersøgt, det kan nemlig også være, at din hest har problemer med at tygge.

Ældre heste har brug for godt grovfoder

Hestens menu består af 70 til 99% grovfoder! Og især hos heste, der er for magre, er grovfoder af vital betydning for en sund tarmfunktion. Få testet dit grovfoder, med en stråfoderanalyse, da dette giver dig mulighed for hurtigt og nemt at finde ud af, hvor meget sukker, protein og energi der er i dit grovfoder. Disse vigtige punkter skal du være opmærksom på:

  • Tørstofindholdet

Wrap indeholder gennemsnitligt 650 – 750 tørstof. Det betyder at 65 til 75% består af tørstof, og resten (25 til 35%) er vand. Derfor kan du godt give meget wrap, en stor del er jo væske. Hø har et større tørstofindhold, på omkring 90%.

  • Protein (DCP)

Ved bestemmelse af grovfoderkvaliteten tages der også hensyn til DCP (fordøjelig råprotein). For at en ældre mager hest kan gå op i vægt, skal denne værdi være ret høj.

  • Vitaminer, mineraler og sporstoffer

Hvis grovfoderet kommer fra gødet jord, er niveauerne af mineraler og sporstoffer normalt korrekte. Fra ikke gødet jord er det noget andet. Så er et supplement med kraftfoder eller et tilskud ofte nødvendigt for at imødekomme din hestes daglige behov.

En ældre mager hest som er meget på græs

En ældre hest, der er for mager, skal helst gå ude på græs hele dagen. Frisk græs har meget højere energi- og proteinindhold end vores grovfoder. Hvis din hest ikke kan gå ude på græs, er ubegrænset grovfoder (af god kvalitet) meget nødvendigt.

Let fordøjeligt hestefoder

Du kan hjælpe en ældre hest, der er for tynd, ved at tilbyde den let fordøjeligt foder. Pellets eller muesli med varmbehandlede korn, der er blevet forarbejdet for at gøre det lettere for din ældre hest at fordøje dem. De er populært sagt blevet ”poppet” og derfor optager hesten lettere næringsstofferne gennem tyndtarmen. Risikoen for kolik er med denne bearbejdning mindre end med uforarbejdet foder.

Grovfodererstatning ved tandproblemer

Heste med tandproblemer optager ofte grovfoder dårligere. I dette tilfælde er det nødvendigt at tilbyde grovfodererstatninger. Vi har udviklet Pavo FibreNuggets, som er den perfekte grovfodererstatning. Det er en græspellet, der gives opblødt. Den er lettere at tygge end almindeligt grovfoder, og den har en konstant sammensætning. Vi har også Pavo SpeediBeet (roemasse uden sukker) pakket med sunde fibre, der ligesom Pavo Fibrenuggets fodres i en opblødt version, så heste med tandproblemer også nemt kan spise det. Hvis din hest er lidt for tynd, eller mangler muskulatur, kan Pavo Fibrebeet være en løsning. FibreBeet har samme grundlag som Speedibeet, men der er tilsat lucerne. SpeediBeet, Fibrebeet eller FibreNuggets i kombination med Pavo 18Plus er det ideelle foder til seniorer med dårlige tænder. Fordelen ved Pavo 18Plus er, at du kan fodre den både tør og opblødt. Hvis du gør det fugtigt, opblødes de små pellets nemt…

Supplementer til ældre heste

  • Mineraler og sporstoffer

Ældre heste har brug for et andet forhold mellem kalcium, fosfor og magnesium end yngre heste har. Disse mineraler spiller en vigtig rolle i muskelfunktionen og vedligeholdelsen af ​​stærke knogler. Det er også klogt at give din senior ekstra zink og selen (begge sporelementer).

  • Vitaminer

Hvad vitaminer angår, har ældre heste vanskeligheder med at absorbere vitamin B og K, fordi de ikke kan spise så meget godt grovfoder. Disse vitaminer skal du også helst give som tilskud. C-vitamin er et stof, som ældre heste har fordel af i deres foder. Heste producerer selv C-vitamin i kroppen, men det går ikke længere så let i kroppen på ​​en ældre hest. Derfor er det godt at give det gennem foder.

Pavo 18Plus

Med Pavo 18Plus giver du den aldrende hest alt, hvad kroppen har brug for, uden at det belaster systemet unødigt. Denne støvfri let fordøjelige muesli hjælper din senior med at holde sig vital. Og når der opstår tandproblemer i en sen alder, er Pavo 18Plus i kombination med Pavo SpeediBeet, Pavo Fibrebeet eller Pavo FibreNuggets det komplette foder.

Vil du vide mere om grovfoder? Download den gratis specialudgave om grovfoder!

Vil du vide alt om grovfoder til heste og gøre dit management endnu bedre? Download her den gratis specialudgave om grovfoder, og se hvordan grovfoder kan holde din hest sund og rask!