Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

5 juli 2021 Læsetid 1 minutter

Heste og kulde: 7 tips i koldt vejr

Brrr… temperaturerne er under frysepunkt, og det er hvidt af sne derude. Men har heste egentlig også problemer med kulde? Med disse tips hjælper du din hest gennem de kolde dage!

Fryser min hest også?

Når vi synes det er koldt udenfor, er heste ofte stadig i deres såkaldte termoneutrale zone. Det er det temperaturområde hvor en sund hest er perfekt i stand til at holde sig varm. Denne zone ligger for heste ca. mellem -10⁰C og +25⁰C. Hvis (følelses-) temperaturen går længere ned, har en hest brug for ekstra energi til sin vedligeholdelse.

Bemærk: Ældre heste og heste med en tynd / klippet pels har tidligere behov for forholdsregler ved ekstreme temperaturer! 

Nytten af vinterpels

Mange mennesker synes det er synd for hesten, når den står derude i sneen med et lag sne på pelsen. Mens det egentlig er gode tegn! Når der ligger sne på hesten, er det nemlig et bevis på, at kropsvarmen ikke slipper ud gennem hårene og får sneen til at smelte. En god vinterpels virker isolerende, og den sørger for, at sunde heste tåler temperaturer helt ned til omkring -8⁰C uden at fryse.

7 tips ved ekstrem kulde

1 Undgå at drikkevandet fryser

Det allervigtigste at være opmærksom på i kulden, er vandet. Sørg for at hesten altid har vand at drikke. Kontroller mindst to gange om dagen, om der er nok vand tilgængeligt, og at vandtruget ikke er frosset.

2 Sørg for tilstrækkeligt grovfoder

Heste holder sig især varme ved at spise. Ved kolde temperaturer skal du sørge for, at din hest har nok at spise og give ekstra grovfoder, hvis den (følelsesmæssige) temperatur falder til under -10⁰C.

3 Sørg for ly til hesten

Hvis din hest er ude 24/7, er et ly på marken den perfekte løsning, på denne måde kan din hest vælge, hvor den vil stå. Men også bygninger eller et skovbryn kan give din hest beskyttelse i dårligt vejr.

4 Læg et (ekstra) dækken på

Heste, der er klippet eller ældre, har hurtigere brug for beskyttelse mod kulde end sunde heste med en tyk vinterpels. Et dækken kan være en god løsning.

5 Forkæl din hest med et dejligt varmt måltid

Hvad er bedre i koldt vejr end et dejlig varmt måltid?! Hvis du vil forkæle din hest lidt ekstra, kan du lave et lækkert varmt måltid med varmt vand. For eksempel Pavo FibreBeet (roemasse uden sukker + lucerne), Pavo FibreNuggets (græspellets) eller Pavo SlobberMash. I de første to tilfælde får din hest også ekstra grovfoder, en klassisk win-win situation!

6 Sørg for et blødt underlag ved forfangenhed

Heste, der lider af forfangenhed er (eller har tendens til at være) ekstra følsomme overfor kulde. Sørg derfor for en blødt underlag, og vær ekstra opmærksom på tilstrækkeligt sukkerfattigt grovfoder.

7 Pas på med hestesko

Har din hest hestesko? Vær ekstra forsigtig med glatte overflader og forhindre hesten i at "skøjte". Isen kan også fryse fast på hesteskoene og danne isklumper. Kontroller dette regelmæssigt, og fjern klumperne, når du ser dem.