Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Morten Dueholm Larsen
10 april 2024 Læsetid 1 minutter

Bevægelse er essentielt for det unge føl

Sæsonens første føl fødes allerede i februar/marts og nogen endda tidligere. Tidlige fødte føl vil være ældre og mere udviklede når kåringerne starter. Det er derfor at mange avlere er glade for et tidligt født føl. Men der kan også være en negativ side:

Når føllene kommer tidligt, så er det ofte koldere og hestene er længere tid på stald end hvis de kommer April/maj, hvor der er flere lyse timer og ofte mere foldtid. Det betyder derfor også at føllet ofte vil bevæge sig mindre i de tidlige måneder. Bevægelse sammen med korrekt fodring er 2 ud af 3 faktorer, den sidste værende genetik, som vi ved har indflydelse på knogler og brusks udvikling og derved også kvaliteten af dem. 

Studier viser viser at tidligt fødte føl ( fra før 31 marts) viser oftere forekomster af OC(D) end senere fødte føl. Grunden formådes at være at knogleudviklingen de første måneder er dynamisk, det er levende væv og kan reparere sig selv. For at stimulere denne udvikling er bevægelse meget vigtigt. Bevægelsen øger blodstrømmen og knoglerne vokser stærkere, hvis føllet ligger vægt på sine ben. I nogle tilfælde får tidligt fødte føl, kun få timer fri bevægelse dagligt. Det er ikke tilstrækkeligt i det lange løb. 

Diegivende hopper er en top performer
Udover bevægelse, spiller foder en vigtig rolle i kampen mod OC/OCD. ” To vigtige punkter: Den rigtige mængde og rigtige balance. Det er vigtigt at føllene ikke overfodres, da dette giver overvægtige føl og det giver for meget belastning på ben osv. Som allerede nævnt, så er det ikke kun mængden af foder, men også den rigtige sammensætning der er vigtig. Hoppe og føl kan ikke komme ud, så de er afhængige af stråfoder og kraftfoder. Hoppen skal have behovstilpasset foder, som indeholder tilstrækkeligt med proteiner, energi og allervigtigst mineraler. Mælkeproduktionen ved de 2-4 måneder er på 18-25 liter pr. døgn. Så en avlshoppe ” arbejder” som en top sportshest! Ligeså snart føllet er villig til at spise, rådes der til at give behovstilpasset følfoder. Sammensætningen af dette foder skal tage hensyn til fordøjelsen og den rigtige ration af mineraler og sporeelementer med det korrekte forhold indbyrdes. Det er vigtigt at både hoppe og føl får en foder som tilgodeser deres behov. Du kan læse mere om den ubalance der er imellem hoppens mælk og føllets behov i denne artikel

Les mer om:

fodring +Føl +hoppens mælk +