Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

17 maart 2024 Læsetid 4 minutter

Slobber (mash) til heste, sådan giver du det

Slobber (mash) er en herlig delikatesse til din hest, f.eks. som belønning efter træningen. Men det er samtidigt også et komplet foder, som du kan give din hest, når den arbejder hårdt. Hvordan tilbereder du det, hvor ofte skal du fodre med det, og hvordan er det forskelligt fra klid? I denne artikel kan du læse alt om mash.

Hvad er mash?

Mash har i mange år været et kendt hestefoder, hvor klid er hovedingrediensen. Det specielle ved mash er, at du fodrer den våd og kan lave en velsmagende grød til din hest. Slobber fra Pavo er et komplet foder. Det betyder, at det indeholder alle vitaminer og mineraler, der dækker din hests daglige behov. Det er derfor ikke kun en lækkerbisken eller lidt ekstra, som ikke indeholder noget. Det gør den også til en alsidig fodertype!

Hvordan giver du mash til en hest?

På grund af dens alsidighed, kan du give mash på forskellige måder:

  • Som lidt ekstra efter anstrengelserne. Når din hest har arbejdet hårdt, kan den efter træningen eller en konkurrence have brug for noget ekstra energi. Der er mash et godt supplement. Heste elsker det, og de vil opleve det som en belønning. Giv det i dette tilfælde som et ekstra måltid efter arbejde.
  • Som forkælelse, for eksempel hvis det er koldt, eller bare fordi du har lyst. Giv i det tilfælde mash i stedet for det normale foder. Vær opmærksom på, at et fodermål mash vejer meget mindre end et fodermål pellets. Giv din hest for eksempel et halv fodermål mash (tør), som du tilbereder med vand, og giv så en ¼ fodermål mindre pellets.
  • Som behandling, for eksempel hvis din hest har været syg, har haft kolik, eller er i dårlig kondition af andre grunde. I det tilfælde erstatter du midlertidigt et måltid om dagen med mash.
  • For at udrense tarmene. Slobber kan også bruges til at holde hestens tarme ’rene’. Når heste går i indhegninger eller spiser meget sand og regelmæssigt får mash, da ser du ofte sandrester i gødningen.  
  • Som en fast del af foderet. En del ryttere giver dagligt deres heste ét måltid i form af mash. Det er et komplet foder, der giver energi, det er godt for pelsen og heste elsker det.
  • Som konkurrencefoder til heste med spiseproblemer. I nogle discipliner såsom military, distanceridning og trec er hestene af sted til konkurrencer i flere dage. Nogen heste har ikke let ved at spise og drikke, når de ikke er hjemme. Til disse heste er mash en god løsning, fordi det indeholder meget væske, og der er meget få heste, der ikke har lyst til mash.
  • Til at give et tilskud af elektrolytter. Efter store anstrengelser, hvor der bliver svedt meget, er det klogt at give et ekstra elektrolytter. Det gør du meget nemt ved at blande det i mash. Væske og salt på samme tid.
  • Hvis din hest skal tage på. Hvis du vil bruge mash til at få din hest til at gå op i vægt, anbefales det at diskutere hele foderplanen med en foderekspert. I det tilfælde laver man ofte en kombination af Pavo SpeediBeet (roemasse) eller Pavo FibreBeet (roemasse + lucerne) og Pavo SlobberMashPavo Fibrebeet har vi udviklet specielt til heste med dårlig huld, specielt heste med manglende muskulatur eller tynde heste. På grund af kombinationen af ​​sukkerroer og lucerne er dette produkt ikke kun sundt og godt for tarmene, men også velsmagende og let at spise, også for ældre heste!

Hvor ofte du giver mash, afhænger af, hvordan du bruger det. Det kan variere fra én gang om dagen til en gang i mellem.

Sådan tilbereder du mash til din hest

Det karakteristiske ved mash er, at du ikke giver det som tørt foder, men altid tilbereder det med vand. I foderrådet for Pavo slobber anbefales det at blande en del mash med en del varmt vand (koldt vand er også muligt, men du får ikke den bedste effekt). Du lader dette stå et stykke tid, indtil det har en lun konsistens, der kan sammenlignes med grød. Hvis du synes, at der er for meget vand i, kan du tilføje lidt mere mash eller blande mindre vand i næste gang. Hvis du synes det er for tykt, kan du tilsætte lidt mere vand.

Din hest eller pony kan også foretrække det lidt tyndere eller fastere. Nogle vil have det så flydende som muligt, og vil drikke det. Andre vil helst have noget at tykke på og spiser det hellere som en (meget) tyk grød. Du kan selv afgøre, hvad der passer bedst til din hest eller pony.

Pavo SlobberMash

Vidste du at det engelske ord ‘slobber’ egentlig betyder mash? Også i Tyskland bliver slobber kaldt ‘mash’. Fordi Pavo er en international virksomhed, har produktet fået navnet Pavo SlobberMash.  Pavo SlobberMash indeholder INGEN grundstoffer, der suger meget vand. Der er derfor ingen minimumsventetid, før du kan fodre den. Vær dog opmærksom på, at det ikke er for varmt. Hørfrøet er forbehandlet, så det ikke er nødvendigt at bruge kogende vand. Den ideelle opblødningstid er cirka ti minutter. Så er det varme vand afkølet tilstrækkeligt, og hørfrøet har haft tid til at blive pænt slimet. Du kan også forberede Pavo slobber med koldt vand, men så bliver det lidt mindre slimet, og forkælelsesfaktoren for din hest bliver lidt mindre. Det er den eneste forskel!

Mash uden korn og uden sukker

I dag er der produkter på markedet, der reklamerer med kornfrit mash. Men se godt på etiketten. Den største forskel med Pavo Slobber er, at disse produkter ikke er fuldværdige fodertilskud. Du kan ikke bruge dem til at dække din hestes daglige behov. Pavo SlobberMash indeholder korn, sukker/stivelse samt vitaminer og mineraler. Det betyder, at du også kan anvende det som komplet fodersupplement. Fordi det har så lav vægt, indeholder et fodermål ca. 0,6 kg Pavo slobber. Hvis du ikke vil give for meget sukker, kan du vælge kun at fodre med mash en eller to gange om ugen eller blande det 50/50 med Pavo SpeediBeet.

Hvad er forskellen på mash og klid

Klid er kornets skaller, der bliver tilovers, når stivelsen er hentet ud. Dette gælder næsten alle kornsorter, men hvedeklid bruges normalt som hestefoder. Hvedeklid indeholder kun meget lidt stivelse, men meget fiber. Det gør det velegnet til heste. En stor ulempe er imidlertid det meget skæve forhold mellem kalcium og fosfor. Forholdet mellem kalcium og fosfor i klid er ca. 1:10, men det ønskede forhold er 2:1. Denne kalciummangel skal man kompensere for i resten af ​​foderet, fordi et skævt kalcium / fosforforhold kan give problemer i dannelse og reparation af knogler, sener og muskler.

Hvedeklid er en af ​​hovedingredienserne i Pavo Slobber, men i dette produkt er det skæve forhold mellem kalcium og fosfor afbalanceret, så du ikke længere behøver at gøre det selv. For at gøre det til et fuldværdigt foder indeholder vores mash der ud over også hørfrø samt vitaminer og mineraler.