Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
10 april 2024 Læsetid 4 minutter

Har du en drægtig eller lakterende islandsk hoppe?

Foråret er lige rundt om hjørnet. Og det betyder, at det øjeblik mange af os nyder at se frem til er på vej: de nyfødte føl på marken. Som avler er det vigtigt at tage de specielle behov med i overvejelserne. Ernæringsmæssige behov hos drægtige hopper, lakterende hopper og unge føl er meget forskellige fra vores andre heste. Og det betyder, at hoppen med hendes føl behøver særlige hensyn og foderet skal tilpasses.

Fodring af en drægtig hoppe

Forskning har vist, at foder til drægtige hopper en stor indflydelse på udviklingen af føllet. Især er den reelle stigning i vægten af fosteret og især udviklingen af knoglerne på føllet i høj grad under indflydelse i de sidste 3 måneder af drægtighedsperioden. Hvis din hoppe er sat til at fole sidst i maj, som de fleste hopper, er det vigtigt allerede fra udgangen af februar. Det ufødte føl udvikler især i de sidste tre måneder af drægtighedsperioden sig hurtigt. Vægten af et foster på en islandsk drægtig hoppe , de sidste tre måneder stiger fra 12 kilo til 35 kilo.


De ernæringsmæssige behov hos hopper ændres ikke betydeligt i forhold til ikke-drægtige hopper før i de sidste 3 måneder af drægtighedsperioden. I denne periode har fosteret en hurtig vækst og det er meget vigtigt, at hoppen tilbydes nok næringsstoffer (energi, protein og forskellige vitaminer, mineraler og sporelementer) gennem foderet. Når der er mangel på visse næringsstoffer, hæmmes væksten på føl og risikoen for bl.a. udvikling af OC(D) øges betydeligt. Mens føllet er inde i hoppens mave opbygger den en "madpakke" som den bruger af den første tid uden for maven. Dette har til hensigt at forsyne føllet med vigtige mineraler, som den ikke vil få nok af igennem hoppemælken. Der er nemlig en ubalance mellem hvad hoppemælken indeholder og føllets behov. Derfor laver føllet fra naturens side af denne madpakke for at kompensere. Det er derfor vigtigt at føllet tilbydes nok næringsstoffer mens den stadig er inde i hoppens mave, så den kan opbygge en god madpakke.

Føl vokser i den sidste måned af drægtigheden i gennemsnit 8 kg. pr. måned. Til denne denne vækst behøves protein. Protein der tilbydes igennem moderkagen. Ernæringsmæssige behov hos hoppen af protein er derfor i de sidste 3 måneder meget højere end i begyndelsen af drægtighedsperioden. At give lidt mere grovfoder i de sidste måneder af drægtigheden er ikke nok til at dække dette behov. Det er især i denne periode af drægtigheden vigtigt at give en høj kvalitet af protein. Her kan Pavo ProteinPlus være et passende produkt, da det er et kvalitets proteinprodukt som tilfører alle de essentielle aminosyrer, samtidig er den lav på kalorier og indeholder ingen sukker og stivelse.

Mineraler og sporelementer

Et stort antal af mineraler og sporelementer går gennem placenta (moderkagen) til ufødte føl. Føllet kan gemme mineraler og sporelementer i leveren. Reserverne lagres i leveren til senere brug. Føllet får stor gavn af de lagrede mineraler og sporelementer i de første uger af laktationen, hvor hoppens mælk indeholder utilstrækkeligt antal mineraler og sporelementer. Et godt eksempel er kobber. Kobber spiller en vigtig rolle for knogleudviklingen. Kobberet gemmes i leveren på føllet og anvendes efter fødslen. Kobber niveauet i hoppemælk er meget lavt. Derfor er det vigtigt, at føllet i leveren opbygger en reserve af kobber som kan frigives efter foling. Konklusion: Hoppen har de sidste tre måneder af drægtigheden behov for foder der skal indeholde tilstrækkelig med mineraler for at sikre, at føl fødes med en god madpakke!


Fodring af (nyfødte) føl og lakterende hopper
De første 24 timer

Ved fødslen vejer føllet vejer ca 10% af sin voksen vægt, så omkring 35 kilo. Ernæring spiller i de første 24 timer en meget vigtig rolle. Føllets er helt afhængig af antistofferne fra hoppens første mælk (råmælken). Føllet skal derfor, indtage kolostrum indenfor de første vigtige 24 timer. Hvis det af en eller anden grund ikke lykkes (føllet vil ikke drikke, hoppen afviser føl mm.), skal du med det samme skaffe råmælk et andet sted fra.  
Pavo S.O.S.-Kit indeholdende kunstig fremstillet råmælk og kan skaffes via døgnservice. 
Hos et sundt føl starter optagelsen af kolostrum ca 2-4 timer (med en spændvidde fra 0,5 til 7 timer) efter fødslen. Et føl drikker i løbet af de første 12 timer en total mængde på 3-5 liter råmælk/ mælk. Inden

Hvad sker der, når et sundt føl er født?
En sundt føl vil indenfor:
Stå op <0-2 timer
Drikker <2-4 timer
Galop <4 timer
Urinere <8 timer
mekonium afsættes   <12-24 timer


De første 3 måneder

Udviklingen af føllet i løbet af de første 3 måneder går meget hurtigt. I denne periode forøges vægten af et islandsk føl daglig med ca. 500 til 750 gram! Til denne hastige udvikling er det meget nødvendigt med næringsstoffer. I en meget stor udstrækning, selvfølgelig næringsstoffer fra hoppens mælk. Disse 2-3 måneder efter fødslen, er mælkeproduktionen på sit højeste. En islandsk hoppe producerer fra 12 til 18 liter mælk pr. dag. Denne mælk er meget rig på næringsstoffer. Det er derfor ikke overraskende, at behovet for næringsstoffer til hoppen er meget høj. Hoppen æder bogstaveligt for to, og hun vil have svært ved at få alle de nødvendige næringsstoffer.
I laktationssperioden skal hoppen have et foder tilpasset lakterende hopper såsom Pavo Podo®Lac Pellets eller Pavo Podo®Lac Muesli. Dette foder indeholder protein af høj kvalitet, ekstra mineraler i den rigtige balance (som kalcium og fosfor og magnesium) og yderligere sporelementer (zink , kobber osv.). Bliver hoppen for tyk af kraftfoderet, sammen med det gode græs, kan du i stedet vælge Pavo Podo®Care, som er behovstilpasset vitaminer og mineraler til drægtige hopper. 


Allerede de første uger af livet, ser man ofte, at føl forsøger at æde det samme som hoppen. Dette gælder græs, grovfoder og foder. Tilbyd gerne det nyfødte føl Pavo Podo®Care så snart det viser interesse for at spise. Det er med til at sikre at dit føl får de næringsstoffer som den har brug for. Klik her for at se foderplan til føl. Du vil også se dem spiser lejlighedsvis hoppens afføring. Dette gør føllet for at skabe balance i mikroorganismerne, og for at få fiber til fordøjelsen (i blind og tyktarm) som er uundværlige. Hvis føl spiser afføring, så lad dem gøre det! Koloniseringen af mikroorganismer i blind og tyktarmen og grovfoder indtag er for føllet meget vigtigt for at oprette en normal gæringsproces. Husk at lave en ormeplan sammen med din dyrlæge, så føllet får ormekure på de rigtige tidspunkter.


Fodring af de unge føl i det første år

Ofte fravænnes føl når de er ca. 6 måneder. Det er vigtigt, at føllet er vant til at spise både kraftfoder og grovfoder inden fravænningen foretages. På den måde så bliver fodret ikke et nyt element efter fravænning og det øger sandsynligheden for at de vil spise. Fravænning kan være stressende og bl.a. medfører ædestop, hvis de ikke er trygge ved det. Hele det første år vokser føllene meget hurtigt og derfor er det vigtigt at de får det korrekte foder, så vi kan understøtte deres udvikling. Det er ikke nok med små portioner af hø, selvom det er nøjsomme heste. Der skal tilbydes mere enten i form af kraftfoder (Pavo Podo®Start eller Pavo Podo®Junior og senere Pavo Podo®Grow) eller et tilskud med behovtilpasset vitaminer, mineraler og sporeelementer (Pavo Podo®Care).

 

Les mer om:

drægtig hoppe +Islandskhest +nøjsom +