Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
10 april 2024 Læsetid 2 minutter

Mangler du grovfoder eller har du grovfoder af ringe kvalitet?

I øjeblikket er kvaliteten af ​​vores grovfoder bekymringsvækkende: energi- og proteinværdierne er meget lavere sammenlignet med 2019, og sukkerværdierne er betydeligt højere. En trend, som vi ikke ønsker at se! Heldigvis er der forskellige alternativer til grovfoder, der indeholder meget lidt sukker. Dette anbefales især til sukkerfølsomme heste. 

Alternativer til grovfoder

Grovfoder er den vigtigste ernæringskilde til heste, de klarer sig ikke uden det. Hvis du ikke har tilstrækkeligt (godt) grovfoder er der heldigvis forskellige alternativer, der kan supplere grovfoder eller endda erstatte det.

1 Lucerne

Lucerne er en afgrøde, der er et passende grovfodertilskud til mange heste og ikke mindst: Den er let tilgængeligt. Lucerne har en længere rod, der trænger dybt ned i jorden, hvilket gør planten mindre følsom over for tørke. Især om efteråret bliver der høstet meget lucerne. Fordi lucerne naturligt indeholder meget kalcium, kan det ikke opfylde behovet for grovfoder fuldstændigt. For det ville tippe balancen mellem behovet for kalcium og fosfor i den forkerte retning. Et maksimalt tilskud på omkring to kilo om dagen er en god løsning. Heste finder det generelt meget velsmagende, men ulempen er, at det er dyrere end hø og wrap.

2 Halm

At give din hest eller pony halm som supplement er også en mulighed. Der er let tilgængeligt, og kvaliteten er meget god netop på grund af tørrere vejr. Ulempen med halm er, at det næsten ikke indeholder næringsstoffer. Derfor er halm alene ikke tilstrækkeligt som et supplement til grovfoder af dårlig kvalitet.

3 Grovfodererstatning i sække

Derudover er der forskellige andre grovfodererstatninger i sække, som i mange tilfælde skal tilsættes vand, såsom Pavo SpeediBeet. Det er roeflager med et lavt sukkerindhold. Ernæringsværdien kan sammenlignes med en sportspellet, men fordi energien kommer i form af et grovfoderprodukt, er det bedre for sundheden i hestens tarme. Af det kan du daglige give 1 kilo (tørt produkt). Bemærk: Før du giver det, skal du først opbløde SpeediBeet i vand. Desuden har vi udviklet Pavo FibreBeet  til heste, der er lidt for tynde eller mangler muskulatur. Dette produkt har de samme egenskaber som Pavo Speedibeet, men her har vi tilsat lucerne, for at give det et øge proteinindhold.

Et andet alternativ er Pavo DailyPlusDette kan simpelthen fodres tørt og kan ernæringsmæssigt sammenlignes med godt hø. Du kan blande Pavo DailyPlus med kraftfoderet, men du kan også give det separat som erstatning for hø eller wrap. Hvis dit grovfoder ikke er af den bedste kvalitet, eller hvis din hest har problemer med at spise almindeligt grovfoder, så kan  Pavo FibreNuggets være løsningen. Disse græspellets er af en konstant kvalitet, og de skal fodres opblødt. Deres store fordel er, at de er nemme at tygge, og passer i enhver diæt.

Erstatning eller supplement til grovfoder?

Af hensyn til hestes sundhed skal de hver dag spise fibre af en tilstrækkelig mængde. Sørg altid for, at 60 procent af det grovfoder, du giver din hest, består af store mængde fordøjelige fibre. Lucerne og Pavo DailyPlus har det, og de kan derfor regnes som en komplet erstatning for græs, hø og wrap. De andre produkter egner sig godt som supplement. Det er naturligere og derfor sundere for tarmsystemet at arbejde med den slags end, hvis du giver en ekstra mængde kraftfoder.

Vitaminer og mineraler i grovfoder

Der er normalt ikke tilsat ekstra vitaminer og mineraler til grovfodererstatninger. Hvis en hest ikke får ekstra kraftfoder ved siden af, er det vigtigt at afbalancere rationen med et dagligt tilskud, såsom Pavo Vital eller Pavo DailyFit. Pavo Vital er en melasse og kornfri pellet med alle de vitaminer, mineraler og sporelementer, din hest har brug for, fremstillet af naturlige råvarer og uden overflødige tilsætningsstoffer. Pavo DailyFit er et tilskud af vitaminer, mineraler og sporstoffer i praktisk nem briket-form. 

Hvor meget grovfoder har en hest brug for?

For at kunne afgøre hvor meget grovfoder, hesten minimalt skal have, beregner vi først tørstofmængden pr. dag. Afhængigt af væskeindholdet i grovfoderet beregnes den daglige mængde grovfoder sådan: vi ganger den anbefalede mængde med 100 og dividerer med tørstofindholdet i grovfoderet. Se også tabellen herunder.

Les mer om:

Grovfoder +