Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
6 mei 2024 Læsetid 3 minutter

Min overvaegtige hest skal tabe sig!

Har du en overvægtig hest? Undersøgelser har vist, at omkring 55% af alle fritidsheste er overvægtige. Det kan give udfordringer med stofskiftet, leddene, nedsat frugtbarhed og meget mere. I denne artikel giver vi dig nogle praktiske tips til, hvordan du får en overvægtig hest til at tabe sig på en og måde.

Hvordan ved jeg, om jeg har en overvægtig hest?

Det første skridt til at afgøre, om din hest er overvægtig, er at lave en Body Condition Score, en såkaldt huldvurdering. Dette system giver en indikation af det samlede kropsfedt: Du skal føle efter subkutane fedtdepoter i seks forskellige kropsområder: hals, manke, ryg, halerod, ribben og området bag haserne. En hest med en score på 1 er ekstremt mager, mens en score på 9 repræsenterer en ekstremt fed hest. En BCS på 5 er optimal. Der findes også særlige vægtmålebånd, som man kan bruge til at måle hestens vægt. Læs mere om, hvordan du laver en Body Condition Score på din hest her.

Hvor meget kan en fed hest tabe sig?

For at en overvægtig hest kan tabe sig, er det vigtigt at skabe en "negativ energibalance". Kort sagt: Din hest skal forbruge mere energi, end den indtager, men uden at tabe muskelmasse. For at sikre, at fedtforbrændingen kommer ordentligt i gang, er det vigtigt med motion, så hesten bruger sine fedtreserver og taber sig. Når hesten taber sig for hurtigt, kan kroppen ikke skifte mellem processerne hurtigt nok, så uønsket stoffer fortsætter med at cirkulere i stedet for at blive udnyttet.

Fodring af en overvægtig hest

I naturen spiser en hest mange små portioner fibre i løbet af dagen. Heste er græssende dyr, hvor energien udvindes fra fiberrigt grovfoder ved fermentering i blindtarmen og tyktarmen. Heste kan ikke leve uden fibre og har brug for en fiberrig kost for at få en god tarmfunktion. Men hvis de får for meget energirigt foder, kan de blive overvægtige.

Græs: Hvis hesten tager på i vægt når den kommer på græs, så begræns græsningen, hvis hesten er overvægtig. Et alternativ er en sandfold med adgang til grovfoder (gerne med analyse).

Tip: Tilbyd gerne hesten et måltid Pavo SpeediBeet inden den kommer på fold. Det giver mæthed og derved kan hestens glubske sult mindskes.

Grovfoder: En hest bør få ca. 1,5-2 % af sin kropsvægt i tørstof fra grovfoder hver dag. Ved heste der skal tabe sig, kan man reducere grovfoderet, men aldring mindre end 1 % af sin kropsvægt i tørstof. Det er derimod en god ide at indkøbe grovfoder med analyse, så man kan vælge et grovfoder med lavt energi- og sukkerindhold. OBS. Vær opmærksom på om proteinindholdet også er lavt. Er det tilfældet kan du supplere op med Pavo ProteinPlus.

Det kan godt være fristende at skrue helt ned for grovfoderet, men dette er ikke en holdbar løsning. Giv aldrig for lidt grovfoder! Det kan have alvorlige konsekvenser for hestens helbred.

Vælg et kraftfoder med lavt energi-, stivelse (simpel stivelse) - og sukkerindhold for at holde kalorierne nede. Det er vigtigt at hesten stadig får tilført essentielle næringsstoffer. Hos Pavo har en en række pordukter som passer i denne kategori fx Pavo Inshape, Pavo Care4Life, Pavo EasyMix, Pavo Vital og Pavo DailyFit. Hvilket produkt du skal være, afhænger af hvad du bruger din hest til, om den måtte have andre udfordringer som der skal tages hensyn til, alder og meget mere. Derfor kan du altid kontakte os, hvis du er i tvivl om hvilket foder der passer til din hest.

Tips til vægttab: Do's and Dont's

Det skal du gøre

 • Bestem din hests nuværende tilstand ved hjælp af en Body Condition Score.
 • Vægtkontrol er meget vigtigt! Vej/mål og/eller scor din hest hver måned, og hold styr på det i et skema. Notér også hestens motion (i minutter) og foderindtag, så du kan foretage justeringer i tide.
 • Tjek, om dit grovfoder er egnet til heste, der skal tabe sig, ved at analysere grovfoderet.
 • Bliv ved med at give nok grovfoder! Giv aldrig mindre end 1 % (tørstof) af kropsvægten i grovfoder.
 • Opdel foderet og giv flere måltider grovfoder om dagen, helst i et langsomt fodringsnet.
 • To hønet oven på hinanden giver mindre huller og forlænger ædetiden yderligere. Men vær opmærksom på de udfordringer der kan være for tænder og nakke!
 • Begræns græsningen, hvis de er overvægtige. Et alternativ er en sandhave med adgang til grovfoder. Fra en BCS på 7-9 er rådet (midlertidigt) slet ikke at lukke hesten ud på græs.
 • Træn overvægtige heste regelmæssigt, og øg træningsmængden i små skridt.
 • Sørg for tilstrækkeligt med protein i kosten: En hest, der bevæger sig mere og mere intensivt, har et større behov for protein, som på den ene side hjælper med at understøtte fedtforbrændingen og på den anden side passer godt på musklerne og hjælper med at forhindre muskelnedbrydning. Her kan du bruge Pavo InShape er en fiberrig mysli og specielt udviklet til at støtte heste optimalt ved vægttab eller Pavo ProteinPlus som udelukkende er et proteintilskud.
 • Har du en meget sulten hest, kan det være en fordel at vælge et foder med meget volumen, så det giver mere mæthed, frem for kun at vælge vitaminer og mineraler.

Det skal du ikke gøre

 • Stop ikke med grovfoder. ALLE heste har brug for nok grovfoder.
 • Lad ikke din hest tabe sig for hurtigt, det kan skabe sundhedsproblemer.
 • Ingen resultater? Hvis du ikke har set nogen resultater efter 2 måneder, skal du kontakte din dyrlæge, der kan være en medicinsk grund til, at din hest ikke taber sig. Giv ikke kraftfoder med højt sukker-, stivelses- og energiindhold.

Les mer om:

overvægt +tyk hest +