Sikker betaling med Dankort

Hestefoder, Tilskudsprodukter & BigBoxen

Hele sortimentet på lager

Carina Fjordside Beblein
6 mei 2024 Læsetid 3 minutter

Heste der er for tykke

Overvægt hos heste er et stigende problem, der påvirker ikke kun hestens ydeevne og udseende, men også dens generelle trivsel og velbefindende. Udfordringen ligger i at finde en balance mellem foderindtag, motion, samt hestens naturlige adfærd og behov. En forståelse for de underliggende årsager til overvægt er nødvendig for at udvikle en effektiv håndteringsstrategi.

Overvægt

Det anslås at op mod halvdelen af fritidshestene vi har i Danmark er overvægtige. Overvægten opstår grundlæggende fordi hesten indtager flere kalorier, end den forbrænder. Dette kan være resultatet af en for kalorieholdig foderration, for lidt motion, eller en kombination af begge. Nogle heste er mere disponeret for at blive overvægtige og danne fedtdepoter. Dette er ofte nøjsomme racer som fx fjordheste, haflinger, Welsh, new forest og koldblodstyper. Disse heste kræver særlig opmærksomhed for at undgå overvægt. Men tro ikke at disse racer kan leve på en sten! Dette er der mange der fejlagtigt tror og dette kan resultere i fejlernæring, som kan have uheldige konsekvenser. Disse heste har stadig som minimum brug for vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer, essentielle aminosyrer. De kan endda have brug for lidt ekstra til at understøtte stofskiftet.

Grundlaget for et solidt vægttab

Hvis din hest er blevet overvægtig, er det vigtigt at du reagerer, da overvægten går udover hestens sundhed og generelle trivsel. Det er vigtigt, at alle de ændringer der foretages, bliver lavet i en overgang, så tarmsystemet kan følge med. Foderstyring og motion er nøgleordene. 

Grovfoderet

Hestens foderration bør primært bestå af grovfoder som passer til hestens behov. Har du en hest som skal tabe sig, så er det optimale grovfoder lav på sukker og energi, men stadig normal til høj på protein. Grovfoderet udgør ca. 90% af hestens fodring. Det er grovfoderet der bidrager med langt de fleste kalorier. Samtidig er grovfoderet vigtigt da det er fundamentet for en velfungerende tarm. Derfor er kunsten at vælge det rigtige grovfoder og dette gør du ved hjælp af en grovfoderanalyse. Det nemmeste er at indkøbe grovfoderet et sted, hvor producenten selv laver analyser på grovfoderet. Er dette ikke en mulighed, så kan du selv lave analyse på dit grovfoder. Hos Pavo har vi et samarbejde med Eurofins, hvor de laver et Grovfoder QuickScan af dit grovfoder.

Har du ikke mulighed for at købe fra en producent der laver med analyse eller giver det ikke mening selv at lave en analyse (fx hvis der er indkøbt grovfoder fra mange forskellige steder), så kan man tænke i grovfodererstatning. Det vil sige at man forsøger at reducere mængden af ukendte faktorer i sin grovfoderration ved at erstatte det med en grovfodererstatning, hvor man kender indholdet. Dette kunne være Pavo DailyPlus eller Pavo FibreNuggets. Dette er dog typisk en dyre løsning end at indkøbe grovfoder med analyse.
 

Forlænget spisetid

Det er vigtigt, at hesten tilbydes måltider ofte og ikke har tom mave for længe af gangen, da dette kan føre til udfordringer med bl.a. maven og hesten kan blive meget sulten. Brug af kreative fodringsteknikker, såsom at blande foderet med en fibererstatning fx Pavo DailyPlus for at forlænge tyggetiden. Brug hønet med små åbninger. Dette kan forlænge hestens spisetid og forhindre at hesten hurtigt spiser store mængder foder. OBS. Vær opmærksom på at løsninger som hønet kan give slid på tænderne, hvis hesten bider i nettet frem for at trække grovfoderet ud. Dette kan især forekomme ved meget sultne heste. Her kan et råd være at man både har et hønet og samtidig tilbyde en vis mængde ved siden af, så den før lidt i maven inden den kaster sig over hønettet. Din hestetandpleje kan hjælpe dig med at holde øje med hestens tænder. Derudover kan der også være en udfordring for nakken at bruge hønet, da nogle heste kaster hønettet rundt eller hvis hø nettet hænger for højt så nakken placeres i en uhensigtsmæssig stilling. Hæng derfor hønettet så lavt som muligt og gerne i nogle stropper som sprænger, hvis nu hesten sidder fast i det.

Kontrolleret græsning

Begræns af græsningstiden, især i forårsmånederne og sommeren, hvor græsset ofte er frodigt og der er meget af det.

Motion

Regelmæssig motion er afgørende. Hvis du regelmæssigt træner din hest, så vil tilpassede træningsprogrammer til lige nøjagtigt din hests behov, være en rigtigt god idé. Vær opmærksom på, at du laver en træning til din hest, som tager højde for deres alder, race, og nuværende kondition.

Motion bør ikke kun omfatte træning, men også naturlig bevægelse og leg på folden. Leg og social interaktion kan også være en god hjælp til at stimulere bevægelse hos din hest. Når den har tid på folden med andre heste fremmer naturlig bevægelse og legeadfærd. 

Foderet
Vælg et kraftfoder med lavt energi-, stivelse (simpel stivelse) - og sukkerindhold for at holde kalorierne nede. Det er vigtigt at hesten stadig får tilført essentielle næringsstoffer. Hos Pavo har vi en række pordukter som passer i denne kategori fx Pavo Inshape, Pavo Care4Life, Pavo EasyMix, Pavo Vital og Pavo DailyFit. Hvilket produkt du skal være, afhænger af hvad du bruger din hest til, om den måtte have andre udfordringer som der skal tages hensyn til, alder og meget mere. Derfor kan du altid kontakte os, hvis du er i tvivl om hvilket foder der passer til din hest.

Hyppighed af fodring

Overvej at opdele dagens foderindtag i flere små måltider. Dette hjælper med at holde hestens fordøjelsessystem aktivt og mindsker risikoen for fordøjelsesudfordringer. Derudover kan det også være med til at holde hesten mæt.

Kontroller vægten

Det kan være svært at se forandringer, når man ser hesten hver dag. Tag derfor gerne billeder ved start også 1 gang hver 4-6 uge for at overvåge udviklingen i vægttabtet

At håndtere overvægt hos heste kræver en omfattende tilgang, der inkluderer en velafbalanceret foderration, regelmæssig motion, og en dyb forståelse af hestens ernærings- og adfærdsbehov. Ved at følge disse retningslinjer kan du som hesteejer hjælpe din hest med at opnå og opretholde en sund vægt, hvilket bidrager til dens generelle sundhed og trivsel.

 

Les mer om:

overvægt +tyk hest +